Syntymäpäiväretki Central Parkissa

Jatkoa täältä. Matkakertomuksen muut osat löytyvät täältä.

Kauniina kesäpäivänä valjenneena tiistaina vietettäisiin syntymäpäiviäni, minkä vuoksi päätimme ottaa hitusen aiempia päiviä rennommin. Päivän vierailukohteemme olisi New Yorkin kuuluisa vehreä keskus Central Park, jonne oli hotelliltamme vain muutaman kilometrin matka. Niinpä kävelimme puistolle Sixth Avenueta pitkin, joka tunnetaan myös nimellä Avenue of the Americas. Sixth Avenue on leveä katu mutta varsinkin Midtownin alueella synkkä ja sangen kolkko, sillä sitä varjostavat sen molemmilla puolilla korkeat toimistokolossit.

Sixth Avenuen kolossien varjossa

Kenties kaikkein silmiinpistävimmät rakennuksen kadun varrella ovat kolme XYZ Buildingeina tunnettua 45-54 kerroksista möhkälettä, jotka näyttävätulkoa lähes identtisiltä. Toimistotornit rakennettiin 60- ja 70-lukujen taitteessa viereisen Rockefeller Centerin laajennuksena ja ne muodostavat Midtownin tiiviin ytimen johon kuuluu useita samanhenkisiä rakennuksia. Alue on niin korka ja tiivis että kaikkein korkeinta X-rakennusta ei edes näe osana Manhattanin siluettia vaikka rakennuksella on korkeutta kunnioitettavat 230 metriä.

Midtownin rakennuksia

Torneissa oli aikoinaan öljyjätti Exxonin pääkonttori ennen sen muuttoa Dallasiin vuonna 1989. Sittemmin yksi kompleksin merkittävin vuokralainen on ollut mediamoguli Rupert Murdochin omistama News Corporation -ryhmittymä, jonka mediatalojen Fox Newsin, The Wall Street Journalin sekä New York Postin toimitukset sijaitsevat yhdessä rakennuksista.

Tiivis Midtown

Sixth Avenuen synkeät korporaatiotornit herättävät omanlaista kunnioitustaan, mutta horisontissa alkaa myös jälleen siintämään valoa kun lähestytään 59th Streetiä, joka rajaa Midtownin Central Parkiin. Puistin reunalla on monenlaista kojua ja myyjää ja kävelimmekin Niinan kanssa pari korttelia länteen, jossa sijaitsee Columbus Circle. Tämän kookkaan liikenneympyrän keskellä jäpittää Amerikan mantereen vuonna 1492 löytäneen italialaisen löytöretkeilijä Christopher Columbuksen patsas.

Central Parkin kulmalla

Liikenneympyrä on liikenteellisesti merkittävä osa Manhattania, mutta sen lisäksi se on piste josta kaikki etäisyydet New Yorkista mitataan. Se on myös Eight Avenuen sekä Broadwayn risteys, johon johtaa yhteensä viisi katua. Kulmaus onkin ollut ruuhkainen aina 1800-luvun lopulta saakka ja se on rakennettu useita kertoja uudelleen. New Yorkin ensimmäisen maanalainen metrolinja sai paikalle aseman vuonna 1904 ja seuraavana vuonna tämän monimutkaisen ja kolariherkän risteyksen tilalle alettiin rakentaa liikennepioneeri William Phelps Enon visioimaa uudenlaista konseptia, liikenneympyrää. Amerikkalainen Eno tunnetaan sellaisten pienten asioiden kuten stop-merkin, yksisuuntaisen kadun, taksitolpan, jalankulkijasaarekkeen sekä liikenneympyrän keksijänä ja New Yorkin Columbus Circle olikin maailman ensimmäinen liikenneympyrä.

Fillari alle ja puistoon

Vallankumouksellinen ympyrä aiheutti kuitenkin aluksi paljon ongelmia, sillä risteyksen kautta kulkevat raitiovaunulinjat kolaroivat usein ympyrän kaaottisen autoliikenteen kanssa. Enon suunnittelema yksisuuntainen liikenneympyrä vaihdettiinkin joksikin vuoksi kaksisuuntaiseksi, mistä palattiin useiden vaiheiden kautta takaisin yksisuuntaiseen vaihtoehtoon, jonka viimeisin versio on vuodelta 2003.

Liikenneympyrän synnyttämää aukiota reunustaa monta merkittävää rakennusta, joista yksi on Donald Trumpin mustanpuhuva 177 metriä ja 44 kerrosta korkea hotelli- ja asuintorni. Rakennus kantaa arvokasta osoitetta 1 Central Park West ja sen sijainti aivan keskuspuiston nurkalla onkin priima.

Columbus Circlen ympärystä

Aukiota hallitsee kuitenkin vuonna 2003 valmistunut massiivinen Time Warner Center, jonka 230 metriä korkeat lasiset kaksoistornit kätkevät sisäänsä mediajätin toimintoja sekä Mandarin Orientalin luksushotellin. Tornien juuressa sijaitsee myös huomattava ostoskeskus, luksusravintoloita ja sekä uutiskanava CNN:n New Yorkin toimitus.

Time Warner Center

Aukion laidalta on näppärää vuokrata käyttöönsä polkupyörät, joiden satulassa lähdimme tutkimaan valtaisaa Central Parkia. Maailmankuulun keskuspuiston historia juontaa juurensa aina 1800-luvun puoliväliin saakka, jolloin New Yorkissa elettiin nopean kasvun kautta. Kaupungin asukasluku nelinkertaistui vuosien 1821 – 1855 välillä ja paikalliset varakkaat alkoivat vaatia lehtikirjoituksissaan uusia viheralueita kaupungin asukkaiden käyttöön.

Vuonna 1811 laadittu New Yorkin kaavoitussuunnitelma oli hieman aiemmin luonut pohjan Manhattanin nykyiselle ruutukaavalle, mutta suunnitelmaan ei sisältynyt keskuspuistoa. Kaupunki alkoi kuitenkin ostaa itselleen maata sen nykyiseltä alueelta 1840-luvulla ja vuonna 1853 säädetty laki sinetöi tulevan puiston paikan ja mitat. Päätöstä seurannut suunnitelukilpailu ratkesi viisi vuotta myöhemmin ja uusi puisto avautui osissa vuoteen 1876 mennessä.

New Yorkin vehreä keskus

Klassinen hevosajelu keskuspuistossa

Uusi suurpuiston sijainti keskellä Manhattanin saarta oli loistava, sillä se mahdollisti käyttää puiston pohjoispään suurta tekojärveä alueen juomavesivarastona. Siitä vesi johdettiin pienempiin varastoihin, joista yksi sijaitsi nykyisen keskuskirjaston paikalla. Tekojärven käyttö juomavetenä loppuikin vasta vuonna 1993 ja nykyisin virkistyskäyttöön muunnettu järvi kantaa nimeä Jacqueline Kennedy Onassis Reservoir.

Entinen juomavesivarasto

Central Parkissa pyöräileminen on helppoa, sillä puistoa kiertävät hyväkuntoiset asvaltoidut tiet sekä lukuisat kävelypolut. Autoliikenne on sallittu ainoastaan kolmella pitkittäisellä tiellä (vuoden 2011 tilanne) sekä neljällä puiston poikki kulkevalla kadulla, mutta liikenne on rauhallista ja pyöräilijöille on osoitettu omat selkeät kaistansa. Yleinen kulkusuunta on vastapäivään ja mekin pyöräilimme puistoa juuri tähän suuntaan.

Kauniita Central Parkin maisemia

Kesäinen synttäripäivä

Central Parkilla on kokoa 341 hehtaaria, mikä tekee siitä New Yorkin kaupungin viidenneksi suurimman puiston. Se on yksi maailman vierailluimpia kohteita yli 40 miljoonalla vuosittaisella kävijällään, eikä puistossa tarvitsekaan olla koskaan yksin. Puiston mitat ovat 2.5 x 0.5 kilometriä ja matka sen ympäri on pituudeltaan noin 11 kilometriä, hieman reitistä riippuen.

Puistossa on helppo suunnistaa

Puistossa ja sieltä avautuu upeita klassisia New Yorkin maisemia, jotka ovat useimmille tuttuja, sillä puistossa on kuvattu toistasataa elokuvaa ja lukemattomia televisiosarjoja. Tuttuja ovat erityisesti Midtownin siluetti pienempien The Lake sekä The Pondin lammikoiden ylitse. Paikallisten suosima paikka on kuitenkin Sheep Meadowsin suuri nurmikko, jonne sadat newyorkilaiset ja turistit kerääntyvät päivittäin nauttimaan päivästään. Keli oli myös tiistaina täydellisen kesäinen ja meidänkin teki mieli huilata hetki nurmikolla ympäröivää elämää katsellen.

Suuret nurmialueet keräävät kaupunkilaisia

Pyöräretkemme varrella näimme läheltä myös Guggenheimin museon kuin The Eldoradon kuuluisat asuintornit, joissa on asunut muun muassa Bruce Willis sekä Bono.  Keskuspuiston eteläpäässä sijaitsee puolestaan Donald Trumpin kunnostama ja nykyisin operoima Wollman Rink, joka on talviaikaan erittäin suosittu luistinrata. Kesäaikaan aukiolla sijaitsee pieni tivoli, joka kerää lapsiperheitä nauttimaan kauniista kesäpäivästä.

Guggenheimin museo

Kaakkoiskulman klassiset maisemat

Puiston kierrettyämme palautimme pyörät ja poistuimme Grand Army Plazan aukiolle, jossa Fifth Avenue kohtaa Central Parkin. Kävelimme 58th Streetiä pitkin Seventh Avenuelle, ohittaen Alwyn Courtina tunnetun asuinrakennuksen. Rakennuksen julkisivu on äärimmäisen koristeellinen, sisältäen satoja ja taas satoja terrakotta-tyylin laadittuja yksityiskohtia. Kuuluisassa rakennuksessa on asunut myös muun muassa näyttelijä Liam Neeson.

Alwyn Courtin koristeellinen julkisivu

Alwyn Courtia ympäröivä alue tulee olemaan tulevina vuosina valtavan myllerryksen keskellä, sillä Sixth ja Eight Avenueiden väliselle 57th Streetin alueelle on nousemassa lukuisia superkorkeita asuinpilvenpiirtäjiä. Katua kutsutaankin jo nimellä Billionaires’ Row tulevilta asukkailta vaaditusta tulotasosta jotain kertoen.

Pankkijättejä

Kävelimme Seventh Streetiä pitkin takaisin hotellillemme suosikkipaikkamme Times Squaren kautta. Aukion hälinä ja audiovisuaalinen tykitys ovat vain jotain todella kiehtovaa, minkälaista emme kokeneet edes Tokion kuuluisalla Shibuyan viihdealueella.

Tämä hotelli ei houkuttele

Times Squarella viihtyy aina

Aukion läheisellä sivukadulla bongasimme myös sangen kuuluisan velkakellon, joka oli ensimmäinen laatuaan maailmassa. Jatkuvasti ylöspäin tikittävä digitaalinen ”kello” kertoo Yhdysvaltojen jatkuvasti kasvavasta valtionvelasta, joka oli kesäkuussa 2011 huimaavat 14,5 biljoonaa dollaria.

Velkakellossa riittää numeroita

Iltapäivän ohjelmassamme oli myös hotellin vaihto, sillä olimme varanneet New Yorkiin kaksi eri hotellia. Uusi hotellimme oli viiden tähden Sofitel New York, jonka huoneestamme aukeni upea maisema Rockefeller Centerille. Hienostohotellissa kelpaisikin pitää majaa vielä viimeisten New Yorkin päiviemme ajan.

Viiden tähden maisema

Illalla Niina oli järjestänyt minulle synttäri-illallisen brasilialaiseen pihviravintolaan, jossa meille tuotiin lihaa liukuhihnalta. Niina oli myös vinkannut henkilökunnalle kyseessä olevan syntymäpäivä, joten ravintolan orkesteri kävi laulamassa minulle onnittelulaulun.


Synttäri-illallisella

Hieman erilainen syntymäpäivä olikin näin ohitse ja seuraava päivä veisi meidät takaisin Manhattanin eteläkärjen edustalle näkemään maailmankuulu Vapaudenpatsas. Tiedossa olisi myöhemmin illalla myös valokuvauskierros yöllisessä New Yorkissa, josta kuvia ja juttua matkakertomuksen seuraavissa osissa!

Seuraavaan osaan tästä. Matkakertomuksen muut osat löytyvät täältä.

(Yhteensä 276 lukukertaa, 2 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.