Käsistä karannut korona

Vielä lokakuun alussa vietetyn kiitospäivän aikoihin vaikutti siltä, että British Columbian onnistuu kenties välttää koronan toinen aalto. Vaikka päivittäisten tartuntojen määrä olikin noussut sadan tienoille, osoittivat tuolloiset lukemat pientä laskua. Perheiden kokoontuminen kiitospäiväksi sekä erityisesti railakas halloween saivat kuitenkin epidemian lähtemään käsistä ja nyt provinssi kamppailee peräti 900 päivätartunnan kanssa.

Kuukausien hyvä työ onkin mennyt hukkaan, sillä lokakuun alun 10 000 tapausta koko epidemian aikana on muuttunut vain puolentoista kuukaudessa yli 30 000 tapaukseen. Viimeisen viikon aikana provinssimme tilanne onkin ollut lähes koko Kanadan heikoin, joskin lukemat ovat räjähtäneet koko maassa. Jopa pohjoisen territorioissa on raportoitu viime viikkoina lukuisia tapauksia usean kuukauden pyöreiden nollien jälkeen.

Vaikka testauskapasiteettia ei olekaan lisätty viime kuukausina merkittävästi, on positiivisten testien määrä silti kasvanut yli kahdeksaan prosenttiin kaikista testeistä. Epidemia riehuu nyt erityisesti provinssin toiseksi suurimman kaupungin Surreyn alueella, joka vastaa 70% päivittäisistä tapauksista. Tauti onkin pääasiassa hallinnassa Vancouverin metropolialueen ulkopuolella ja esimerkiksi Vancouverinsaarella päivälukemat ovat erittäin alhaisia.

Kanadan koronatilanne tänään

Juuri näitä alueita halutaankin nyt suojata ja voimaan astui kaksi viikkoa sitten voimakas kehoitus välttää kaikkea matkustusta. Juuri samaisena päivänä olimme saapuneet lomalle Tofinoon, jossa ehdimme viettää sangen normaalit neljä yötä ennen kotiinpaluuta. Sittemmin Tofinon kaikki majapaikat ovat sulkeneet ovensa, joten ajoituksemme oli onnekas hieman kuten kesäkuussa ennen kesälomareissuamme.

Matkustamisen lisäksi lähes kaikki tapahtumat on kielletty häitä ja hautajaisia lukuunottamatta, joskin niidenkin osallistujamäärä on rajattu vain välittömiin sukulaisiin. Kokoontumiset on myös kielletty yksityisasunnoissa, joissa korona on levinnyt voimakkaasti ja kotijuhlista seuraa nyt 2300 dollarin sakko, joita on myös jaettu. Samaan aikaan laskettelukeskukset ovat avanneet ovensa täksi kaudeksi, joskin hyvin rajoitetusti. Meillä tämä kausi jää varmaan kokonaan välistä, sillä kokemus ei vaikuta olevan jonojen ja normaaleina pysyneiden lipunhintojen väärti.

Maskit ovat pakollisia kaikissa sisätiloissa ja niitä käytetään myös sangen tunnollisesti. Maskipakon boikotoinnista rapsahtaa nyt 230 dollarin sakko, mistä huolimatta päivittäin voi lukea tapauksista joissa jotkut pösilöt ovat käyneet henkilökunnan tai jopa poliisin päälle asiasta huomautuksen saatuaan. Käsittämätöntä toimintaa sangen simppelin asian vuoksi.

Viime viikkoina British Columbia onkin jättänyt koronalukemissa taakseen Suomen, vaikka myös siellä tullaan kovaa perässä noin kuukautta myöhemmin. On myös kiintoisaa nähdä josko toinen aalto alkaa taittua tiukkojen toimien johdosta, mutta ainakaan vielä tilanne ei näytä hyvältä.

Onneksi sentään rokotten suhteen kuuluu hyvää ja Kanada esittelikin tällä viikolla suunnitelmansa armeijan valjastamisesta rokotteiden jakamiseksi. Maan hallitus on vahvistanut osuutensa yhteensä 414 miljoonaan annokseen useilta eri valmistajilta, joista ensimmäisenä näyttävät valmistuvan amerikkalaisten Pfizerin ja Modernan rokotteet. Niitä päästään jakamaan todennäköisesti jopa kuukauden sisään ja maaliskuun loppuun mennessä tavoitteena on rokottaa kuusi miljoonaa kanadalaista. Suunnitelmien mukaan suuri osa koko maan 39 miljoonasta asukkaasta olisi rokotettu ensi vuoden syyskuuhun mennessä.

Armeija tulee vastaamaan rokotteen jakelusta

Tavoite kalpenee Amerikan suunnitelmien rinnalla, jossa jopa 20 miljoonan odotetaan saavan rokote vielä tämän vuoden aikana ja 30 miljoonaa rokotettua joka kuukausi sen jälkeen. Operaation suurin haaste on tarve säilyttää rokote koko ketjun ajan jääkylmässä, mikä hankaloittaa jakeluketjun pystyttämistä. Rokotteen tehoaminen vaatii myös kahta pistosta, mikä tuplaa operaation laajuuden.

Kaikkein synkimpänä uutisena koronakuolemien määrä on lähtenyt jälleen jyrkkään nousuun. Kanadassa tautiin on menehtynyt yhteensä 12 000 ihmistä ja täällä meilläkin 395, mikä on melkein tuplaantunut viimeisten kahden kuukauden aikana. Myös sairaalat ovat aiempaa kovemmalla kun potilaiden määrä on kohonnut yli kolmeensataan, joista 69 teho-osastolla.

Sairaaloissa on koettu myös poikkeuksellisia tilanteita, kuten esimerkiksi viikko sitten lähisairaalassamme sattunut yöllinen tulipalo. Savua pakoon evakoidut potilaat ja henkilökunta jouduttiin majoittamaan tilapäisesti paikalle tuotuihin linja-autoihin, minkä tuoksinassa useat henkilöt altistuivat ja myös sairastuivat koronaan. Surkea sattumusten sarja kuvastaa hankalaa arkea sairaaloissa.

Sairaalahoitoa vaatii yhä useampi

Vaikka päivälukemat ovatkin hurjia, ei se siltikään näy itselle juuri mitenkään muuttuneena arkena. Työskentelemme edelleen molemmat sataprosenttisesti kotoa ja nautimme edelleen noutoruokaa. Elämä ulkona näyttää tiukentuneista rajoitteista huolimatta samanlaiselta uudelta normaalilta mitä se on ollut koko vuoden, emmekä tunne edelleenkään ketään tautiin sairastunutta. Siksi koko tilanne onkin kovin epätodellinen ja toivottavasti rokotukset alkavat suunnitellusti tammikuussa.

Rokotukset voivat alkaa tammikuussa

Joulua vietetäänkin täten ihan vain kotosalla ja ilman kauneimpia joululauja tai joulumyyjäisiä. Seuraavaa Suomen matkaa saadaan odotella varmasti ainakin kesään saakka, tosin ehkä tuolloin alla on sitten jo rokotus ja elämä alkaa hiljalleen palaamaan normaaliin uomaansa.

(Yhteensä 199 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.