Maailman huonoin ilmanlaatu

Laajat metsäpalot ovat jokavuotinen kiusa täällä Yhdysvaltojen ja Kanadan länsirannikolla. Toisinaan jopa kuukausia kestävän sateettoman kauden kuivattamat metsät ovat loppukesään mennessä rutikuivia ja syttyvät pienimmästäkin sytykkeestä, jonka tarjoaa valitettavan usein ihmisten huolimaton tai joskus tahallinenkin toiminta. Ongelma koskettaa erityisesti rannikkovuorten itäpuolella sijaitsevaa sisämaata, jonka ilmasto on jo normaalistikin kuivaa aroa ja joka leimahtaa herkästi tulta kohdatessaan.

Metsäpalot aiheuttavat joka vuosi mittavaa tuhoa maaseudulla ja joskus ne saattavat uhata isompiakin kaupunkeja, kuten vuoden 2016 katastrofaalinen tulimyrsky Fort McMurrayssa. Useimmiten suurkaupunkilaisten elämää haittaa kuitenkin liekkimeren sijaan kaukaisten suurpalojen synnyttämä paksu savuvaippa, joka voi peittää alleen satojen kilometrien laajuisia alueita ja oikein pahan palokauden kohdalla jopa ison osan koko länsirannikkoa.

Harmaa lauantaiaamu

Erityisesti vuosien 2015, 2017 ja 2018 metsäpalot olivat poikkeuksellisen vakavia ja Vancouverissa saatiin tuolloin kärsiä sankasta savusta useiden päivien ajan. Vuonna 2017 ja 2018 laajat metsäpalot tekivät tuhoa British Columbian ja Albertan alueella, mutta viime vuonna länsirannikolla saatiin hengähtää metsäpalojen välivuotta, ilman vakavia paloja tai merkittävää savuhaittaa. Tilanne vaikutti hyvältä myös tänä kesänä ja metsäpalovaara Kanadan puolella onkin ollut maltillinen aina viime viikkoihin asti. Tilanne ei ole kuitenkaan sama rajan eteläpuolella, jossa roihuaa tätä kirjoittaessa kolme suurta aluetta yhteensä kolmessa osavaltiossa aina Pohjois-Kaliforniasta Washingtoniin ulottuvalla alueella.

Erittäin huono ilma Burnabyssä

Suurpalojen synnyttämä savuvaippa on pysytellyt pääosin rajan eteläpuolella mutta tämän viikon tiistaina savu kantautui ensimmäistä kertaa Vancouveriin ja eilen perjantaina savu peitti kaupungin alleen. Tänään lauantaina paikalleen jämähtäneestä savusta muodostui niin paksua, että ilmanlaatua mittaavilla sivustoilla Vancouver on ollut poikkeuksellisesti maailman huonoimman ilmanlaadun omaava kaupunki, ylittäen reilusti jopa kehitysmaiden saasteisimmat kaupungit.

Maailman huonoin ilmanlaatu

Savun onkin voinut haistaa selvästi ja ulkona liikkumista on kehoitettu välttämään ilman ollessa epäterveellistä terveellekin ihmisille. Onneksi savu saapui vasta äskettäisen hellejakson jälkeen, joten ulkona ei ole kuuma pätsi mikä tekee savusta hieman siedettävämpää. Savu on myöskin pysytellyt asuntomme ulkopuolella, joskin tästä huolehtiminen on vaikeaa jos tilanne jatkuu useamman päivän ajan. Tornitalojen ilmastointijärjestelmät nimittäin vetävät savua filttereistään huolimatta yhteisiin tiloihin, mistä se kulkeutuu hiljalleen asuntoihin.

Savun peittämä Vancouver

Pientä apua ilmanlaatuun ennustetaan maanantaiksi, jolloin Tyyneltämereltä saapuu heikko matalapaine, joka saattaa tiristää rannikon yllä vettä puhdistaen ilmaa. Tuulen ennustetaan myös kääntyvän idän suuntaan, joka antaisi helpostusta muutaman todella sakean päivän jälkeen. Metsäpalojen sammuminen vaatii kuitenkin sään muutosta ja syyssateiden saapumista, mihin saattaa mennä vielä viikkoja eli kärvistely jatkunee vielä jonkin aikaa koko länsirannikon mitalla.

(Yhteensä 817 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.