Tyhjästä nouseva Marine Gateway

Transit-Oriented Development (TOD) eli joukkoliikenteen ympärille rakentuva kehitys on asuntorakentamisen viime vuosien trendejä. Termi tarkoittaa hyvien julkisten liikenneyhteyksien kuten raitiovaunu- tai metrolinjojen varrelle sijoittuvaa rakentamista, yleensä jonkinlaisella kauppakeskuksella sekä työpaikoilla täydennettynä. Vancouverissa TOD on ollut jo toista vuosikymmentä keskustan ulkopuolisen kehityksen suunta esimerkiksi Burnabyn Metrotownissa sekä Brentwoodissa ja täällä tiivis tornirakentaminen keskittyy Skytrain-asemien ympäristöön.

Suomessa suuren mittakaavan TOD-rakentaminen on tullut kunnolla suunnitelmiin vasta viimeisen viiden vuoden aikana ja sangen vähän on saatu tähän mennessä aikaiseksi. Helsingissä suunnitelmia asemien ympärille nousevista torneista on Keski-Pasilassa sekä Kalasatamassa, ja Espoossa sellaisia on visioitu Keilaniemeen sekä tulevalle Finnoon alueelle. Suomessa suunnitelmat ovat kuitenkin vielä lähinnä powerpointin asteella ja moni niistä voi sellaiseksi myös vaikean taloustilanteen vuoksi jäädä, mutta Vancouverissa rakennetaan tälläkin hetkellä kymmeniä torneja ympäri Skytrain-verkostoa.

Tulevia TOD-suunnitelmia

Pian todellisuutta oleva Marine Gateway

Marine Gardens niminen hanke

Yksi tällainen alue tunnetaan nimellä Marine Gateway ja se sijaitsee Etelä-Vancouverissa Marpolen kaupunginosassa. Alueen suunnitelman kokoluokka on karkeasti Helsingin Kalasataman veroinen, mutta toisin kuin Helsingissä, on kuokka isketty Vancouverissa jo maahan ja nostokurkimetsä kurottaa kohti taivasta.

Sijainti on logistisesti loistava, sillä vuoden 2010 talviolympialaisia varten rakennettu keskustan ja lentokentän välinen Canada Line kulkee alueen halki. Paikalta on matkaa ydinkeskustaan vain 17 minuuttia ja lentokentälle vaivaiset 9 minuuttia täysautomaattisen Skytrainin kyydissä. Paikalle onkin suunnitteilla asuntoja tuhansille uusille asukkaille.

Sijainti hyvien yhteyksien varrella

Sijainti onkin osoittautunut erittäin houkuttelevaksi tekijäksi, sillä Marine Gatewayn kahden asuintornin kaikki 415 asuntoa myytiin loppuun vaivaisessa neljässä tunnissa! Naapuriin samaan aikaan nousevat MC2-projektin kaksoistornit tekivät kauppansa hitusen hitaampaa, mutta sielläkin 80% asunnoista kävi kaupaksi heti avajaisviikonloppuna ja koko projekti myytiin loppuun seuraavana viikkona. Eipä siis ihme, että naapuriin on jo visioitu ainakin kolmea lisätornia (havainnekuvat viestin alussa), jotka tulevat myyntiin varmaan ensi vuoden alussa. 💡


Marine Gatewayn havainnekuvat

MC2 nimiset bulkkitornit

Vancouverin mittakaavassa 25-38 kerroksista torneista muodostuva Marine Gatewayn kompleksi ei ole edes viiden suurimman joukossa. Siitä tekee kuitenkin kiintoisan sen nouseminen täysin neitseelliselle alueelle. Alue on nimittäin pientalovaltaista, eikä siellä ole yhtään kerrostaloa tai tornia. Kuitenkin viidessä vuodessa alueen siluetti tulee muuttumaan radikaalisti ja alueen kehittymistä tuleekin olemaan kiintoisaa seurata tulevina vuosina. 🙂

Nostokurkia pystyssä

Ensimmäiset tornit jo kohoavat

Työmaa elokuun lopussa

Integraatio asemaan

Canada Line suihkii viereltä

(Yhteensä 629 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.