Kevättä ilmassa Grunewaldissa

Grunewald on vehreä 12 000 asukkaan asuinalue Berliinin lounaisosissa matkalla Potsdamiin. Alue on tunnettu aina paremman luokan asuinalueena ja alueella asuukin monia kulttuurielämän ja politiikan vaikuttajia. Alue on saanut nimensä suuresta metsästä joka verhoaa alueen länsiosia ja on suosittu berliiniläisten ulkoilualue. Toisen maailmansodan aikana berliiniläiset kaatoivat suuren osan metsästä polttopuiksi, mutta sittemmin metsä on kasvanut takaisin. Metsän keskellä sijaitsee myös Teufelsbergin korkea kukkula, joka näkyy Berliinin keskustaan saakka.

Vehreitä polkuja

Kaunis keväinen keli sai meidät lähtemään katsomaan aluetta tänään sunnuntaina ja kevään etenemistä siellä. Grunewaldiin on helppo saapua S-Bahnilla Berliinin keskustasta. Pienellä juna-asemalla on kuitenkin synkkä historia, sillä siellä natsit lastasivat junavaunuihin yli 50 000 Berliinin juutalaista, jotka kuljetettiin Varsovan ja Lodzin ghettoihin tai suoraan Auschwitzin ja Theresianstadtin keskitysleireille. Tapahtuneesta muistuttaa muistomerkki asemarakennuksen kupeessa.

Synkän historian juna-asema

Vehreää kadunviertä

Grunewaldin alueella sijaitsee myös monen maan suurlähetystö vanhoissa suurissa kivirakennuksissa. Alueella olevat asuintalot ovat muutenkin sangen suuria ja paikoin hulppeita kivilinnoja. Uuttakin rakennetaan paljon ja monet uudisrakennukset edustavatkin modernia pelkistettyä arkkitehtuuria.

Isoja huviloita ja asuintaloja

Suurlähetystö Grunewaldissa

Monenlaisia kivilinnoja

Uutta rakennuskantaa

Päivä oli kaunis ja muutaman kilometrin mittainen kävelymatkamme halki Grunewaldin asuinalueen oli mukavan keväinen aamupäivä. Grunewaldia ja varsinkin sen pienten lampien täplittämää metsäistä aluetta olisikin kiinnostavaa tulla tutkimaan myöhemmässä vaiheessa hieman paremmin. 🙂

Uimaranta läheisellä rannalla

(Yhteensä 549 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.