Melkein Obaman kaveri

En ole koskaan innostunut kaikkien suosimasta Facebookista ja en olekaan koskaan rekisteröitynyt kyseiseen palveluun. Kuitenkin reilut kolme vuotta sitten liityin hieman saman kaltaiseen sosiaaliseen mediaan nimeltään LinkedIn. LinkedInin on tarkoitus olla enemmän työelämän kytköksiin perustuva palvelu ja sangen hyvin se onkin onnistunut pitämään asialinjan. Kyseessä ei siis ole mikään Facebookin kaltainen jokaisesta-turhastakin-hetkestä kertova viestittely, vaan paino on työhistoriassa, sekä siinä, kenet tunnet historiasi varrelta.

Mitä hyötyä LinkedInistä sitten on? Tuskin mitään, vaikkakin luetun perusteella kaiken maailman headhunterit kyllä selailevat palvelusta löytyviä profiileja ja saattavat sen perusteella joskus soitellakin ihmisille. Tälläisen tapahtumisesta ei kuitenkaan ole mitään tosielämän todisteita ainakaan itselläni ja täysin samapa tuo onkin. Alunperin liityinkin palveluun pitääkseni yhteyttä Bochumin aikaisiin työkavereihin. Tässä tarkoituksessa LinkedIn onkin toiminut erittäin hyvin.

Niin tai näin, LinkedInillä on 75 miljoonaa käyttäjää, eli palvelusta löytyy monenlaista väkeä ja henkilöitä. Palvelusta pystyy etsimään nimellä kenet vain. Jos henkilö löytyy, näyttää palvelu millaista reittiä saattaisit tuntea tämän. Oma verkostoni palvelussa on reilut 100 henkeä, joiden kautta olen toisen asteen yhteydessä 8500 käyttäjään. Näiden kautta on puolestaan kolmannen asteen yhteys jo 777 000 käyttäjään. Näillä lukemilla ei sinäänsä ole mitään merkitystä, mutta en voinut olla huvittumatta, kun  taannoin huomasin, että näiden 786 500 tuttavan tuttavan tuttaviin kuului itse Barack Obama. Ja samoin muun muassa Hillary Clinton.

Hetken ”tuuriani” hyräiltyäni aloin miettimään, että Obamallakin lienee reilusti enemmän kuin LinkedInin mainitsemat 500+ tuttavaa, joiden kautta siis olen häneen yhteydessä. Noh, karu totuus paljastui muutamalla nettihaulla, joiden jo vanhojenkin tietojen perusteella Obamalla on LinkedInissä yli 20 000 tuttavaa. Ja eihän Obama ole varmaan montaa hetkeä edes LinkedInin parissa viettänyt, vaan lähinnä vuoden 2008 vaaleja varten antanut vaalitoimistolleen tehtäväksi kyseinen tili perustaa. Ja millä perusteella Obaman suoraksi tuttavaksi sitten pääsee? Olemalla sellainen vai lahjoittamalla rahaa Obaman vaalitaistoon? Todennäköisesti ainakin melko löyhin perustein.

Eli aivan yhtä nopeasti kuin innostukseni melkein Obaman kaverina olosta heräsikin, se myös romahti. Toki edelleen olen Obaman kaverin kaverin kaveri, mutta asialla ei ole yhtään mitään käytännön merkitystä taikka aitoa yhteyttä häneen. Ehkä ainoa tästä heräämisestä käteen jäänyt ajatus on, että ehkä sittenkin pitää paikkansa sanonta siitä, että jokainen maailman ihminen tuntee jokaisen vain seitsemän ihmisen kautta…

(Yhteensä 134 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.