Perhospilvenpiirtäjä saa naapureita

Vancouverin yksi tämän hetken kuumimpia rakennusalueita on Burrard ja Nelson Streetin risteys, vain kivenheiton päässä Downtownin maastollisesti korkeimmasta pisteestä Nelson Parkin puistosta. Alueen maamerkkinä on jo sadan vuoden ajan seissyt vuonna 1911 valmistunut kaunis First Baptist Church, jonka vastapäätä sijaitsee St. Andrew’s Wesley Churchin kivikirkko vuodelta 1933. Kaksoiskirkot luovat alueelle Vancouverissa varsin harvinaista historiallista arvokkuutta, vierellään entinen kotimme, 150 metriä korkea moderni lasipilvenpiirtäjä One Wall Centre.

Vancouverin siluettiin nousee uusia maamerkkejä

Näkymä Nelson Parkin suunnalta

Sijainti on äärimmäisen keskeinen ja sieltä on lyhyt kävelymatka kaikkialle. Ei olekaan yllätys, että meneillään oleva valtaisa rakennusbuumi on tavoittanut myös alueen ja käynnissä on peräti kolme merkittävää projektia sekä neljä korkeaa tornia. Näistä ehkä kiintoisin on jo käynnissä oleva The Butterfly, josta tulee valmistuessaan mahdollisesti Vancouverin yleellisin asuinpilvenpiirtäjä. Arkkitehti Bing Thomin laatimasta 179 metriä korkeasta pilvenpiirtäjästä tulee valmistuessaan kaupungin kolmanneksi korkein ja sen erikoinen neljää yhteen niputettua urkupilliä muistuttava muoto tulee varmasti herättämään huomiota kaupungin siluetissa.

Perhospilvenpiirtäjä kohoaa kirkon kupeeseen

Korkean tornin 57 asuinkerrokseen tulevista asunnoista tulee prameita ja niistä aukeaa upeat maisemat yli keskustan. Pyöreäseinäisiin asuntoihin tulee jokaiseen isot suojatut parvekkeet ja sisäänkäynti tapahtuu jokaiseen kerrokseen tulevan ulkotilan kautta, minkä käytännöllisyys sateella ja syysmyrskyn aikaan tulee olemaan kiintoisa nähdä. Kaikkein yleellisimpiä tulee tietenkin ylimmän kerroksen kahdesta, lähes 500-neliöisestä kattohuoneistosta. Kaksikerroksisten luksusasuntojen katolta löytyy laaja kattoterassi omalla uima-altaalla. Altaisiin tulee lasinen pohja, joista näkee sisälle alapuoleiseen olohuoneeseen! Altaat toimivat täten myös alempaan kerrokseen valoa tuovina kattoikkunoina.

Kattohuoneistoista tulee kaupungin hulppeimmat

Yläkerroksiin tulee isoja asuntoja

Kattohuoneistojen hintoja ei ole paljastettu, mutta niiden hinnan oletetaan olevan reilusti yli 25 miljoonaa dollaria ja suurella todennäköisyydellä ne myydään ulkomaalaisille omistajille. Asuntoja ei ole edes markkinoitu täällä Vancouverissa, vaan ainoastaan Aasian suurkaupungeissa järjestetyissä tilaisuuksissa.

Keskellä entistä maisemaamme

Yleellinen kylpyhuone

Tornin muiden asukkaiden pitää tyytyä rakennuksen juureen valmistuvaan upeaan uima-altaaseen, jonka holvikatto syleilee historiallista kirkkorakennusta. Myös rakennuksen aulasta on havainnekuvien perusteella tulossa äärimmäisen futuristinen kaarikattoinen avoin ja erittäin valoisa tila, jollaista on vaikea kuvitella.

Eteisaula tulevaisuudesta


Asukkaiden fiinit yhteistilat

Hieman yllättäen pramea luksuspilvenpiirtäjä ei ole kohdannut juurikaan vastustusta ja siitä tulee parin vuoden sisällä uusi huomattava maamerkki. Torni ei jää kuitenkaan yksinäiseksi, sillä se saa mitä todennäköisimmin naapuriinsa täsmälleen yhtä korkean, myöskin 179-metrisen mutta 60-kerroksisen, aaltoilevan pilvenpiirtäjän. Vastikään esitelty uusi ehdotus on jo toinen suunnitelma kyseiselle tontille, jonka ensimmäinen vuonna 2015 esitelty versio korkeasta pilvenpiirtäjästä ”pikselöidyllä” kruunulla joutui  valitettavasti ulkomaisen kiinteistöspekuloinnin uhriksi.

Aiemmin suunniteltu pikselipilvenpiirtäjä

Tontin osti vuonna 2013 Vancouverissa laajasti vaikuttavien Peter ja Bruno Wallin omistava suuri rakennusliike 16,8 miljoonan dollarin hintaan. Wallien (joiden kädenjälki myös One Wall Centre on) tarkoituksena oli rakentaa tontille ensiksi esitelty luksuspilvenpiirtäjä, mutta nämä päätyivät myymään tontin saatuaan siitä uskomattoman 60 miljoonan dollarin tarjouksen. Melkein nelinkertainen ylihinta pelkästä tontista oli mahdotonta ohittaa ja niinpä tontti päätyi kiinalaisen omistajan käsiin. Tämä kuitenkin flippasi tontin vain kuukautta myöhemmin 68 miljoonalla dollarilla hämärälle kiinalaismiljonäärille, jonka nimi muistuttaa erehdyttävästi kahta Kiinassa aiemmin vankeuteen tuomittua huijaria. Tutkivaa journalismia harrastava lehti tutki tapauksen uskomattomia yksityiskohtia perinpohjaisesti, mutta valitettavasti massiiviseen rahanpesuun viittaava kähmintä teki mahdottomaksi rakentaa tontille kannattavasti mitään muuta kuin huippukalliita luksusasuntoja .

Uusi yritys naapuritornista

Tuleekin olemaan kiintoisaa nähdä josko nyt esitelty suunnitelma tullaan koskaan rakentamaan, vai onko sekin vain markkinointia tontin flippaamiseksi seuraavalle rahanpesijälle.

Varmemmalla pohjalla ovat sen sijaan näiden kahden tornin pohjoispuolelle tulevat tähtiarkkitehti Ole Scheeren suunnittelemat 140-metriset kaksoistornit. Vielä ilman nimeä oleva projekti on kuuluisan arkkitehdin toinen suunnitelma Vancouveriin, ensimmäisen ollessa West Endiin tuleva kiehtova jenga-torni, jonka tyylisuuntaa on löydettävissä myös näistä kahdesta tornista.

Pohjoispuolelle kohoavat kaksoistornit

Kaksoistorneista ei tiedetä paljoa ensimmäisiä havainnekuvia enempää, mutta sen rakennuslupahakemus on edennut tasaiseen tahtiin kaupungin byrokratian rattaissa ja se voinee lähteä rakenteille vielä tänä tai viimeistään ensi vuonna, jos vain buumissa riittää hönkää.

Ole Scheeren tyyli on erehtymätön

Nämä neljä tornia tulevat valmistuessaan muuttamaan aluetta melkoisesti ja jättämään kyseistä korttelia vielä tällä hetkellä hallitsevan 42-kerroksisen Patinan pikkuruiseksi ja korkeiden tornien ympäröimäksi.

Tuleva superkortteli

Hankkeet kertovat myös omaa kieltään Vancouverin pähkähulluista asuntomarkkinoista, joilla poliittinen korruptio sekä ulkomaiset miljardit kättelevät toisiaan. Vaikka kaupungin virkamiehet ovatkin poikkiteloin suunnilleen kaikessa mahdollisessa uudisprojektien kohdalla, iloitsevat kaupungin päättäjät hankkeista saatavista verotuloista. Esimerkiksi The Butterfly maksaa kaupungille kaikkien verojen lisäksi peräti 90 miljoonaa dollaria ”kehitysrahaa”, joka käytetään alueen puistoihin sekä kaupungin omiin asuntoprojekteihin.

Jos asuisimme edelleen One Wall Centressä, olisi näillä projekteilla suuri vaikutus entisiin maisemiimme. Nyt kun näin ei ole, toivon niiden pikaista kohoamista osaksi kaupunkikuvaa. The Butterfly on jo rakenteilla ja sen pitäisi alkaa ottamaan muotoa ensi vuoden aikana, joten näiden rakennusten kohoamista tuleekin olemaan kiva katsella.

(Yhteensä 331 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.