Tulikuumana hohkaava talous

British Columbialla pyyhkii tällä hetkellä erittäin hyvin. Yli 4,7 miljoonan asukkaan provinssin talous kasvaa jo kolmatta vuotta huimaa vauhtia kaikilla ekonomisilla mittareilla mitattuna. Rakennusteollisuudessa vallitsee tällä hetkellä melkein täystyöllisyys, mitä ajaa Vancouverin asuntomarkkinoiden viimeiset kaksi hullua vuotta. Käynnissä on myös useita suuria infrahankkeita, kuten uusi Evergreen-linja sekä suunnitelmissa oleva jättimäinen George Massey Bridge. Myös korjausrakentaminen sekä remontointi ovat nyt monien mielessä ja monin paikoin onkin vaikea löytää työmiehiä työmaille.

Tämä kirjoitus on julkaistu alunperin vuonna 2016. Lue lisää Kanadan viimeisimmistä työttömyyslukemista täältä. 💡

Vaikka rakennusteollisuudella onkin iso merkitys talouden kiihtymiselle, menee myös monilla muilla sektoreilla erittäin hyvin. Vancouverin filmiteollisuudessa on eletty ennätyksellisiä aikoja ja työvoimapula on pakottanut joitain tuotantoja hakeutumaan metropolialueen ulkopuolelle Victoriaan sekä syvemmälle sisämaahan. Myös turismi elää ennätysaikoja niin risteilymatkustajien kuin Vancouverin hotelliyöpymistenkin määrässä mitattuna. Molempia aloja on tukenut voimakkaasti viime vuosina halventunut Kanadan dollari, joka on saanut varsinkin amerikkalaiset saapumaan sankoin joukoin, mutta taustalla on myös vuosien mittainen vahva pohjatyö alojen kehittämiseksi. Turismia on myös auttanut (ja siitä puolestaan hyötynyt) Vancouverin kansainvälisen lentokentän matkustajamäärien voimakas kasvu sekä uusien lentoyhteyksien avaaminen eri puolille maailmaa.

Rakennustyömaita löytää kaikkialta

Huippukautta eletään myös teknologiateollisuuden parissa ja sadat IT-firmat taistelevat hakijoista, jotka nauttivat nyt työntekijän markkinoista. Tämän myös näkee työelämässä, sillä monet tutut ovat viimeisten parin vuoden aikana vaihtaneet työpaikkaa houkuttelevien tarjousten ajamana. Itsekin tunsin suurta luottavaisuutta työtilannetta kohtaa sapattini aikana ja asiat järjestyivätkin loistavasti. 🙂

Tämä kaikki näkyy myös tuoreissa työllisyystilastoissa, joidenka mukaan British Columbian työttömyysprosentti laski kesäkuusta, ollen nyt 5,6% mikä on koko maan alhaisin. Työllisten määrä nousi kuukaudessa 12 000:lla ja vuodessa nettolisäystä on kertynyt peräti 85 000 työpaikkaa. Uusia työpaikkoja on syntynyt pelkästään tänä vuonna jo noin 100 000, mikä on lukema josta Suomen hallitus voi vain unelmoida. Suomessahan hallitusohjelmat ovat jo vuosikymmenen ajan luvanneet satatuhatta uutta työpaikkaa seuraavan neljän vuoden aikana, mikä on jäänyt kerta toisensa jälkeen toteutumatta. Vancouverissa sama määrä syntyi viimeisten kuuden kuukauden aikana! 😯

Kasvu näkyy myös provinssin kirstussa ja viikko sitten provinssin johdolla olikin ilo uutisoida kuluvan budjettivuoden olevan 730 miljoonaa plussalla, mikä on 1,2 miljardia dollaria ennusteita parempi tulos. Ylijäämä kalpenee viime vuoden ennätykselliselle peräti 1,68 miljardin ylijäämälle, mutta tarkoittaa että provinssi jatkaa vahvalla tiellään kolmen AAA:n luottoluokituksella sekä erittäin pienellä vain 17,4% velkasuhteella bruttokansantuotteeseen verrattuna.

Valitettavasti viime kuukausien positiivinen taloustrendi ei ole yllä kaikkialle Kanadaan ja viime kuukausina maan virallinen työttömyysprosentti on pyörinyt seitsemän tienoilla, ollen heinäkuussa 6,9%. Huonoiten menee öljyn hinnan romahduksesta kärsivällä Albertalla, jossa työttömyys on peräti 8,6% lukemissa. Lukemassa on pientä epävarmuutta Fort McMurrayn tulipalon jäljiltä, mutta provinssin työttömyys on silti todella kaukana vain muutaman vuoden takaisesta noin neljästä prosentista. Tilanne on samansuuntainen idässä, jossa Kanadan väkirikkain provinssi Ontario on ottanut viime kuukausina taka-askelia.

Pieni talouden alavireys onkin kirvoittanut kommentteja tuoretta Liberaarihallitusta kohtaan, varsinkin kun samaan aikaan Yhdysvalloissa on nautittu työllisyyden nopeasta parantumisesta. Maita ei voi sinällään verrata toisiinsa, mutta yleensä rajantakainen hyvä pöhinä on heijastunut positiivisesti myös tällä puolella, mitä ei nyt nähdä muuta kuin täällä British Columbiassa.

Kokonaisuudessa tilanne ei ole kuitenkaan mitenkään vaikea varsinkaan vuodentakaiseen verrattuna. Tässä vielä jokaisen provinssin tuoreet työttömyyslukemat sekä suluissa vuoden takainen tilanne.

— Newfoundland 12.8% (11.5)
— Prince Edward Island 9.6% (10.8)
— Nova Scotia 8.4% (8.4)
— New Brunswick 9.7% (10.1)
— Quebec 7.0% (8.0)
— Ontario 6.4% (6.8)
— Manitoba 6.2% (5.7)
— Saskatchewan 6.3% (4.7)
— Alberta 8.6% (6.0)
— British Columbia 5.6% (6.9)

(Yhteensä 266 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

2 vastausta artikkeliin “Tulikuumana hohkaava talous”

  1. Olipa mielenkiintoista! Sitä odotellessa, koska Suomessa koittaa työntekijän markkinat… Itse en ole vielä ihan vakuuttunut siitä, mikä on meillä päin tällaisen sapatinviettäjän kohtalo sitten, kun pitäisi taas palailla työelämään 😀

     
    1. Mikään ei kasva ikuisesti ja tulevaisuutta on vaikea ennustaa, mutta tällä hetkellä British Columbian ennakoidaan johtavan Kanadan taloutta seuraavien kolmen vuoden ajan eli tilanne pysyynee hyvänä varmaan vielä pitkään.

      Toivon mukaan sen vetämänä myös palkat nousevat, kun yritykset joutuvat tosissaan kilpailemaan osaavasta työvoimasta. Eli jos on joskus suunnitellut muuttoa Vancouveriin, nyt asiaa kannattaa harkita tosissaan, sillä työpaikka on yleensä se muuton tärkein ja vaikeimmin järjestettävä osanen.

      Hauskaa sapattia teille! 😛

       

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.