Verotus Saksassa

Kevät on veroilmoituksen teon aikaa. Aina niin mukavan paperiruljanssin tuloksena on joskus mätkyjä, toisinaan riihikuivaa rahaa joululahjaostoksiin. Saksassa homma ei kuitenkaan toimi aivan näin, sillä täkäläinen verokotka on suomalaista verokarhua toimeliaampi ja veronpalautukset pamahtavat normaalisti tilille vain pari kuukautta veroilmoituksen lähettämisen jälkeen. Vaikka Saksa onkin yleisesti ottaen byrokraattinen maa, tämä asia toimii moitteettomasti.

💡 Verotus riippuu aina yksilökohtaisista seikoista ja tämä blogikirjoitus käsitteleekin Saksan verotusta vain yleisellä tasolla, pohjautuen omiin kokemuksiimme sekä elämäntilanteeseemme. Verotus myös muuttu joka vuosi, joten virallisen ja kaikkein viimeisimmän tiedon suhteen on aina syytä kääntyä virallisen verottajan puoleen.

Tämä kirjoitus on julkaistu alunperin vuonna 2013 ja päivitetty huhtikuussa 2017. Aiheeseen liittyen lue myös: Opas saksalaisen veroilmoituksen laatimiseen sekä Verotus Kanadassa.

Mutta paljonko Saksassa sitten maksetaan veroja? Asia saattaa kiinnostaa monia Saksaan muuttoa harkitsevia, joten kerrottakoon mitä itse aiheesta tiedämme. Meille kun kertyi kokemusta viiden ja puolen vuoden ajan niin Länsi- kuin Itä-Saksastakin ennen muuttoamme Kanadaan. Erona esimerkiksi verotukseen Kanadassa, Saksassa ei makseta osavaltiokohtaisia veroja, vaan verotus on yhtenäistä koko maan sisällä. Verojärjestelmä perustuu liittovaltion progressiiviseen funktiopohjaiseen tuloveroasteikkoon eli toisin sanoen verotus kovenee tulojen kasvaessa, aivan kuten Suomessakin.

Verokuormaan vaikuttaa kuitenkin moni muuttuja, yleensä suurimpina tekijöinä lapsien määrä sekä parisuhdestatus. Esimerkiksi lapsiperheessä vähemmän tienaava puoliso voi kotona lasten kanssa pysyessään pudottaa perheelle leivän pöytään tuovan veroprosentin hyvinkin alas, jopa 10% tienoille. Saksa on myös verosuunnittelun luvattu maa, joten prosenttiluvut voivat vaihdella paljon jopa saman tuloluokan sisällä. Alla kertomani luvut tulee täten ottaa vain osviittana tietotekniikka-alalla työskentelevän, lapsettoman pariskunnan verotuksesta Saksassa.

Vuonna 2007 Länsi-Saksassa asuessamme olimme vielä sinkkuja työharjoittelijoita ja tuolloin meille jäi pienistä tuloistamme käteen 68,9%. Tämä tarkoittaa että verottaja, sairaskassa ja kumppanit veivät tuloistamme yhteensä 31,1%. Berliiniin muutettuamme tilanne muuttui oleellisesti, kun meistä tuli vakituisia palkollisia ja menimme myös naimisiin. Viimeisistä vuoden 2011 palkkanauhoista käy ilmi, että tässä tilanteessa Saksan valtio vei pelimerkeistämme 41,1%, jättäen käteen 58,8% tuloistamme.

Saksalainen verokotka vie aina osansa

Verokotkan koura ei siis ole kovin hellä Saksassakaan, eikä veroprosentissa ole merkittävää eroa Suomeen verrattuna. Mutta mitä veroja palkkatuloista Saksassa sitten maksetaan? Omassa vuoden 2011 palkkanauhassani veroja ja maksuja on yhteensä kuusi kappaletta.

Lohnsteuer eli tulovero on suurin maksu, mutta kuitenkin vain 20,3% bruttotuloista. Toiseksi suurin menoerä on Rentenversicherung eli eläketurva, joka on melkein 10% brutosta. Kolmas suuri menoerä on Krankenversicherung eli sairaskassa, joka lohkaisi minulla 7,2% kaikista tuloista. Sairaskassoja on Saksassa kymmeniä ja niistä maksetaan oma terveydenhuolto. Sairaskassoja on erittäin monen hintaisia ja niiden kattavuus vaihtelee hinnan mukaan. Oma lukemani on yhden edullisemman pään sairaskassalta ja antaa täten vain osviittaa terveyskulujen määrästä.

Loput kolme maksua ovat kaikki huomattavasti edellisiä pienempiä. Arbeitslosenversicherung (työttömyysturva) on 1,5% ja Pflegeversicherung (pitkän ajanjakson hoitoturva) sekä Solidaritätszuschlag (solidaarisuusmaksu) ovat molemmat 1,1%. Näistä viimeeksi mainittu on Saksassa edelleen maksettava vero, jolla rahoitetaan yli 20 vuotta sitten Länsi-Saksaan yhdistyneiden itäisten osavaltioiden kehitystä läntisten tasolle. Tilanteesta ja asuinalueesta riippuen solidaarisuuttaan saa osoittaa jopa 5,5% edestä. Arvatenkin solidaarisuusmaksu on pienempi Itä-Saksan alueella.

En tiedä onko kertomistani prosenttilukemista kuinka paljon hyötyä Saksaan muuttoa harkitsevalle, sillä verotus on aina niin tapauskohtaista. Pääpiirteissään voidaan kuitenkin sanoa, että normaali palkkatuloinen maksaa Saksassa työstään suunnilleen saman prosentin veroa kuin suomalainen kaimansakin.

Se merkittävä ero käteen jäävien lanttien määrässä tuleekin kahdesta eri syystä. Ensiksikin bruttopalkat ovat Saksassa keskimäärin Suomea merkittävästi korkeampia (sisältäen jonkin verran alakohtaista sekä työsopimuksen tyypistä (vakituinen vs. osa-aikainen) johtuvaa vaihtelua. Toiseksi elämisen hinta on Saksassa edullisempi ja vaikka elämisen hinta vaihteleekin eri alueiden välillä, kompensoivat eri alueilla maksettavat palkat näitä eroja huomattavasti Suomea paremmin.

Aiheesta enemmän kiinnostuneille voin suositella jatkolukemiseksi Veronmaksajain Keskusliiton vuosittain julkaisemaa verovertailua Suomen, Saksan ja monen muun maan välillä, jossa esitellään erilaisia lukuja laajemmin.

(Yhteensä 14 462 lukukertaa, 2 lukijaa tänään)
 

7 vastausta artikkeliin “Verotus Saksassa”

  1. Hyvä ja informatiivinen kirjoitus! Minulla on ehkä mahdollisuus mennä mielenkiintoiseen työhön Saksaan ja tämä kirjoitus vahvisti käsityksiäni verotuksen tasosta ja toisaalta antoi mielenkiintoisia vinkkejäkin (etenkin linkki verosuunnitteluun). Kiitos!

     
    1. Kiitos kommentistasi, Tapani. Olen varma, että tulet viihtymään Saksassa, varsinkin jos työkin on vielä mielenkiintoista ja niitä on tarjolla. Hauskaa reissua ja hyvä kokemuksia! 😛

       
  2. Paluuviite: lohnsteuer
  3. Hei!

    Oma palkka 1860 brutto ja siitä jää käteen reilu 1300 kaikkien verojen jälkeen! heh kyllä suomessa mulla jäis tosta enemmän 🙂 😕 Oon tosiaan 20 niin ehkä parempiin duuneihin vielä pääsen joskus 😀

     
    1. Hei vaan,

      Verotus on tosiaan luonteeltaan sekä Saksassa että Suomessa progressiivista, joten esimerkkini on vain suuntaa-antava ja pätee lähinnä sangen hyväpalkkaisella IT-alalla työskentelevälle. Verotus on sangen yksilökohtainen asia, joten erilaisessa elämäntilanteessa voi lopputulema vaihdella myös aivan saman palkan sisällä.

      Toivon mukaan suunnitelmasi onnistuvat! 🙂

       
  4. Hei,
    sattuisko joku tietämään, miten Saksa verottaa maasta Suomeen muuttaneelle ’Gastarbeiterille’ maksamaansa eläkettä (Altersrente ) vai verottaako lainkaan: saan muutaman kympin eläkettä kuussa eikä mistään saamistani asiapapereista käy ilmi onko eläkettä verotettu Saksassa; vuoden 18 alusta ahne Suomi ainakin alkaa verottaa ulkomaalta saatuja ’pien-eläkkeitä’ rankalla kädellä, hyvittänee kuitenkin Saksaan mahd. jo kertaalleen maksetun vero-osuuden;
    elikkä mistä saan selville, onko saksalainen ottanut verosiivun päältä minulle maksamastaan eläkkeestäni ? Miksiköhän tällaistakin infoa täytyy vero-viranomaisten pantata? Vom Arsch, sanoisin , systeemit sekä siellä että täällä!

     
    1. Hei Erkki,

      En tiedä vastausta kysymykseesi, mutta tämä kiinnostaisi itseänikin, sillä Saksassa viisi vuotta työskennelleinä meillekin on joku kaukainen päivä tulossa sieltä eläkettä. Kurja juttu, että tuollaisia pieneläkkeitäkin nykyään verotetaan Suomessa. Toivottavasti näin ei ole Kanadan kohdalla, mutta pitää tutkia asiaa enemmän kunhan se on itselle ajankohtaisempaa.

      Hyvää kevättä sinne suunnalle!

       

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.