Vancouver avaruudesta

Pienestä Sarnian kaupungista, Kanadan Ontariosta, kotoisin oleva 53-vuotias Chris Hadfield on ilmavoimien entinen hävittäjälentäjä ja nykyinen astronautti. Hän on yksi vain kahdeksasta avaruudessa käyneestä kanadalaisesta ja ensimmäinen avaruuskävelyn suorittanut kanukki. Hadfield on myös tämän hetkinen kansainvälisen avaruusasema ISS:n komentaja, joka johtaa käynnissä olevaa avaruustehtävä numero 35:tä.

Kaikkein tunnetuin Hadfield on kuitenkin twitterversumissa eli mikrobloggauspalvelu Twitterissä, jossa hänen @Cmdr_Hadfield kanavalleen on pienessä ajassa kertynyt yli puoli miljoonaa seuraajaa. Hadfield on kunnostautunut erittäin aktiivisena twiittaajana, jonka viestit ovat onnistuneet herättämään paljon kiinnostusta käynnissä olevia avaruustehtäviä kohtaan. Erityisen suosittuja ovat olleet Hadfieldin ottamat sadat valokuvat maailman suurkaupungeista avaruusasemalta nähtynä.

Vancouver avaruudesta (selityksillä ja ilman)

ISS sijaitsee keskimäärin 330-410 kilometrin korkeudessa avaruudessa ja asema kiertää maapallon 15 kertaa vuorokaudessa. Tältä korkeudelta maapallon kohteet näyttävät silmin katsottuna hyvin pieniltä, mutta hyvällä järjestelmäkameralla Hadfieldin on onnistunut napsia lukuisia loistavia valokuvia. Erityisen paljon kuvia Hadfield on tietenkin ottanut kotimaansa Kanadan kaupungeista ja maisemista. Vaikka kuka tahansa voikin nykyisin selailla kotikoneellaan maailman kaupunkeja tarkoissa satelliittikuvissa, on aidoissa valokuvissa silti jotain erityisen kiehtovaa.

Valokuvan ottaminen kaukaisesta kohteesta ei ole näiltä korkeuksilta helppoa, mutta Hadfieldin on onnistunut napata hyvälaatuinen valokuva tammikuisesta Vancouverin metropolialueesta. Melkein sata kilometriä kanttiinsa olevassa valokuvassa Vancouver näyttäytyy kuvan oikeassa laidassa, aivan vuorten vierellä. Kuvan vasemmassa laidassa näkyy puolestaan Washingtonin osavaltion maita ja mantuja Yhdysvaltojen puolella. Pohjoinen sijaitsee hieman hämäävästi kuvan oikeassa alakulmassa, minkä vuoksi näkymä alueesta on sangen poikkeuksellinen. Tämä johtuu avaruusaseman asennosta kuvaushetkellä.

Hadfield on ottanut myös lukuisia kuvia muusta maailmasta ja muun muassa Euroopasta. Helsinkikin on tallentunut kuvaan, tosin avaruusaseman lentoradasta johtuen kaupunkia on hieman vaikea hahmottaa kuvasta. Näitä ja muita kuvia sekä tunnelmia kansainvälisen avaruuaseman sisältä voi selailla Twitterissä.

Talvinen Suomenlahti (Helsinki keskellä pohjoispuolella)

(Yhteensä 365 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Yksi ajatus artikkelista “Vancouver avaruudesta”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.