Opas saksalaisen veroilmoituksen laatimiseen

Kevät on niin luonnon heräämisen, jääkiekon MM-kisojen, kuin veroilmoituksen täyttelynkin aikaa. Pian viiden Saksassa asutun vuoden jälkeen maan järjestelmän kanssa on pikkuhiljaa päässyt sinuiksi. Silti ei voi puhua järjestelmän täydellisestä ymmärtämisestä, sillä systeemit muuttuvat joka vuosi hieman uusien poliittisten linjauksien myötä. Pääpiirteet ovat silti selkeät ja käytännössä veroilmoituksen tekoon on tavallisella palkansaajalla kolme eri vaihtoehtoa.

💡 Verotus riippuu aina yksilökohtaisista seikoista ja tämä blogikirjoitus käsitteleekin Saksan verotusta vain yleisellä tasolla, pohjautuen omiin kokemuksiimme sekä elämäntilanteeseemme. Verotus myös muuttu joka vuosi, joten virallisen ja kaikkein viimeisimmän tiedon suhteen on aina syytä kääntyä virallisen verottajan puoleen.

Tämä kirjoitus on julkaistu alunperin vuonna 2011 ja päivitetty maaliskuussa 2016. Aiheeseen liittyen lue myös: Verotus Saksassa ja Verotus Kanadassa.

1) Et tee mitään. Jos hyväksyt työnantajasi palkanlaskennan automaattiset tilitykset palkastasi oikeaksi (tai ainakin oikean suuntaisiksi) ei sinun tarvitse tehdämitään. Tällöin et tietenkään pysty tekemään mitään verovähennyksiä, mutta Saksan valtio ei myöskään tule karhuamaan sinulta enempää. Tämä on se helpoin tapa, tosin harvoin tämä on itselle se edullisin, sillä yleensä lisäsaatavia on ainakin jonkin verran. 💡

2) Tee veroilmoitus itse. Tätä tapaa olemme itse soveltaneet alusta saakka, vaikka se tuntuikin ensimmäisinä vuosina hankalalta. Onneksi hommaan on olemassa apu, nimittäin lukuisat (saksankieliset) tietokoneohjelmat, joita myydään esimerkiksi Saturnissa ja Media Marktissa. Näiden ohjelmien kanssa täytetään ilmoitus kohta kerrallaan tarkkojen selitysten avustamana. Monista asioista on mukana selventäviä videoita, jotka auttavat ymmärtämään vähennyskohdetta paremmin. Tällainen apuohjelma on muun muassa ZDF tv-kanavan vuosittain julkaisema WISO ohjelma, jota olemme itse käyttäneet.

Vaikka verotukseen liittyvä termistö ja sanasto ovatkin sangen kimurantteja (sitä ne ovat joskus ihan omalla äidinkielelläkin), helpottavat nämä ohjelmat huomattavasti ilmoituksen täyttöä. Täyttäminen on hyvin ohjeistettua ja jäsenneltyä, minkä lisäksi lopputuloksena ohjelma tulostuttaa täydellisen veroilmoituksen, johon lisätään vain kuitit mukaan ja postitetaan verotoimistoon. Parin vuoden ajan ilmoituksen on voinut lähettää myös sähköisesti suoraan ohjelmasta, tosin tuolloin kuitit pitää postittaa erikseen perästä. Ohjelmat päivittyvät joka vuosi verotuksen uudistumisen mukana, miksi joka vuosi pitää ostaa uusi noin 10-20 euroa maksava versio. Pienenä bonuksena ohjelman hinnan voi kuitenkin vähentää seuraavan vuoden verotuksessa. 💡

3) Palkkaa steuerberaterin eli veroneuvoja. Jos tilanteesi on yhtään normaalia palkansaajaa mutkikkaampi (sinulla on esimerkiksi lapsia, sairauksia, omistuksia Saksassa tai muualla, sijoituksia yms.), on suositeltavaa turvautua ainakin ensimmäisenä vuotena veroneuvojan apuun. Veroneuvojan käyttö maksaa reilusta sadasta eurosta (tietynlaisten veroneuvontayhdistysten jäsentoimistot) aina satoihin tai jopa tuhansiin euroihin asti. Veroneuvojan hyvä puoli on, että nämä tietävät kaikki mahdolliset ”porsaanreiät” ja etsivät täten vähennyskohteet sekä täyttävät kaavakkeet puolestasi. Suurin osa jopa postittaa valmiit kaavakkeet suoraan verokotkalle.

Yleensä homma toimii niin, että veroneuvojan kanssa ollaan ekaksi lyhyesti yhteydessä ja tämä tavataan ehkä kerran henkilökohtaisesti. Yleensä tämä ”konsultaatiokerta” on ilmainen (ei kuitenkaan aina!) ja sen perusteella päätetään onko tiedossa sen verran palautuksia, että prosessi kannattaa aloittaa. Jos prosessi aloitetaan, toimitetaan veroneuvojalle seuraavaksi kaikki mahdolliset paperit ja kuitit tämän työstettäväksi.

Saksan verotus on melkoinen labyrintti ja vähennyksiä voi saada vaikka mistä. Käyttämämme tietokoneohjelman perusteella tiedämme todennäköisesti vain joitain vähennyskohteita ja uusia yllätyksiä tuleekin vastaan joka vuosi. Hieman erikoisempia vähennyskohteita ovat ainakin kaikki Saksaan muuttoon liittyvä (kuten bensakulut Suomessa, lentoliput, matkakulut ja yöpymiset Saksassa), veroneuvojan pakeille matkustamisesta syntyvät kulut, veroilmoituksen postimerkki, työnhakuun liittyvät kulut sekä siihen käytetty aika, suoritetut opinnot kursseineen ja seminaareineen, työhön liittyvä kirjallisuus, mahdollinen lasten kotiopetus, matkakulut töihin (muun muassa fillarilla), maksetut kirkollisverot, tehdyt lahjoitukset, lapsen syntymä sekä lähiomaisen hautaamiskulut, lääkärintarkastusmaksut sekä esimerkiksi uudet silmälasit, vain muutamia mainitakseni. 🙂 Lisäksi nebenkostenit eli asunnon ympärille koostuvat kulut (sähkö- ja vesimaksut, asunnon vakuutusmaksut, jäte- ja pihahuolto, talonmiehen palvelut sekä esimerkiksi nokikolarin kulut) ovat myös vähennyskelpoisia.

Siispä säästä kaikki kuitit vuoden varrella, sillä tulet yllättymään mitä kaikkea tietokoneohjelma tai steuerberater ehdottavatkaan sinulle vähennyskelpoisena! 😮

Monta WISO:n vuosikertaa

Verotus on henkilökohtainen asia ja varsinkin saksalaisten kesken suuri tabu. Omista veroista ei todellakaan hiiskuta ja esimerkiksi Suomen kaltaisia julkisia verotuslistoja ei lain nojalla saa edes kerätä, saati julkaista. Siksi verotuksen kokonaisvaltainen arviointi on joskus hankalaa. Itse veroilmoitukseen liittyen on kuitenkin löydettävissä muutama selkeä nyrkkisääntö oman kokemuksen sekä työkavereilta kuullun perusteella:

Ensimmäisenä vuonna muuttokuluista on yleensä odotettavissa palautuksia sen verran mukavasti, että veroilmoitus kannattaa ehdottomasti tehdä tai teetättää.

– Seuraavina vuosinakin ilmoitus kannattaa yleensä tehdä, mutta normaalille palkkatuloiselle veroneuvojan käyttö ei välttämättä lyö leiville (jos ei siis ole alussa mainitun kaltaisia erikoistapauksia).

Tietokoneohjelman käyttö on halpa tapa varmistaa noin tunnissa oletko saamassa mitään. Jos olet, viimeistele ilmoitus. Jos et ole, jätä ilmoitus tekemättä ja lähettämättä. Huomioi myös, että ohjelman esittämä lopullinen summa ei välttämättä mene kokonaisuudessaan läpi, mutta on yleensä hyvin suuntaa antava.

– Kuullun perusteella verokotka saattaa joskus harvoin edellyttää yksittäisen henkilön tekevän veroilmoituksen (jonkinlainen pistotarkastus), mutta itse olen tällaisesta vain kuullut, joten ota tämä kuulopuheena.

Kuten edellä mainitusta voi päätellä, on saksalaisen veroilmoituksen täyttäminen jossain määrin Suomesta eroavaa. Se sisältää viitseliäälle sekä asioihin perehtyneelle hyvät mahdollisuudet ainakin pienten palautusten saamiseen ja nokkela saattaa pystyä tekemään vähennyksiä melkein mielikuvitukselliselta tuntuvista asioista.

Itse olemme yleensä saaneet jotain pientä takaisin, millä on ainakin kattanut ilmoituksen tekemisen kuluneen vaivan. Yleensä ilmoituksen teko ajoittuu huhti- ja toukokuun vaihteeseen, mutta määräaika vaihtelee hieman eri vuosina. Itse täyttelimme kaavakkeet jälleen menneenä viikonloppuna ja pudotimme ne postiin tänään. Jälleen on siis taisteltu paikallista verokotkaa vastaan yhden lisävuoden edestä. 🙂

(Yhteensä 2 516 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

7 vastausta artikkeliin “Opas saksalaisen veroilmoituksen laatimiseen”

  1. Hei Klaus,

    Mahtavaa, että olet selventänyt hieman saksalaista verotusta omasta näkökulmastasi. Itse vasta pari vuotta Saksassa asuneena ja vasta reippaan vuoden ’oikeissa’ töissä olleena, olen ollut vähän hukassa verotuksen kanssa. Saksalaisten ystävien ja kolleegoiden suusta kuulee hyvin erilaisia versioita mitä veroselvityksen kanssa tulisi tehdä. Toiset sanovat kuten sinäkin, että asialle voi olla tekemättä mitään ja vain hyväksyä mitä on verotettu. Toiset kuitenkin ovat maininneet, että veroilmoitus tulee tehdä (tosin ajankohta tuntuu vaihtelevan, kuulema vuosien takaisiakin veroselvityksiä voisi tehdä) ja tekemättömyydestä saattaa seurata lisämaksuja, jos valtio pyytää sinua tekemään selvityksen.

    Omalla kohdallani selvityksen teko ei tuntuisi olevan kovinkaan monimutkaista (sinkku, asun vuokralla ja palkkatulojen lisäksi ei muita tuloja, ei autoa, eikä muutakaan lisähässäkkää), kuitenkin tämänhetkisellä saksantaidollani kyseinen selvitys luo melko paljon haasteita. Lisäksi olen tuntunut aika tehokkaasti hankkiutuvan eroon kaikista ’ylimääräisistä’ papereista (kuiteista) joita vuoden mittaan on tullut. Pitänee kuitenkin käydä hakemassa WISO ja katsastaa mikä tilanne on, ainakin tulevalle vuodelle tiedän sitten mitä kannattaa kerätä 🙂

    Kiitos vinkeistä!

     
    1. Hei Elsa,

      Ja kiitos kommentistasi. Meillä oli muutamia vuosia jolloin WISO näytti että joutuisimme saatavien sijaan maksamaan valtiolle lisää, joten noina vuosina emme lähettäneet veroilmoitustamme, eikä siinä ollut mitään ongelmaa. Lähtökohtaisesti verokotka on jo saanut tarpeeksi, joten ilmoitusta ei ole pakollista täyttää tai lähettää.

      En tiedä miten nuo ohjelmat ovat kehittyneet sitten 2011 jälkeen, mutta ainakin tuolloin niiden käyttö edellytti jonkinlaista saksankielen taitoa. Sanasto on sangen hankalaa, mutta onneksi ohjelmassa oli videoita jotka selvensivät mistä on kyse. Ja kuten sanottua, täytät ruudut niin hyvin kuin pystyt ja saat siitä sitten arvion saatavista tai maksettavista.

      Toivottavasti tiedossa olisi palautuksia, mutta normi palkallisella palautuksia voi saada lähinnä vähennyksistä, jos sellaisia saa haalittua kasaan. Ensimmäisenä vuotena myös Saksaan muutosta voi saada paljon vähennettyä, mutta tämä ei valitettavasti päde enää sinun kohdallasi.

      Täyttelyn iloa! 🙂

       
  2. Hei,

    ihmettelen tässä, kun saan kuukaudessa 22,77 eur eläkettä Saksasta. Ilmoittivat, että minun pitää ilmoittaa heidän verottajalleen tämä tulo. Olen saanut viime vuonna 45,54 eur eläkettä sieltä. No, Suomen verottajakin halusi, että ilmoitan tämän pikkusumman kotimaan verotukseen. Löytyisiköhän saksalaisen verokarhun nettilomaketta, jonne voisin ilmoittaa…. vaikka tästä on kyllä järki erittäin kaukana.

     
    1. Hei Anneli,

      Onneksi olkoon eläkevuosien koittamisesta! 😛 Meilläkin on tiedossa Saksasta eläkettä muutama sata euroa kuukaudessa, tosin asia tulee ajankohtaiseksi vasta joskus 2050-luvun alussa. Niinpä en osaa auttaa asiassa suoranaisesti, mutta löysin joitain lomakkeita sekä perustietoa saksalaisesta eläkkeestä. Toivottavasti tästä on apua.

       
    2. Saan vuosittain heinäkuussa eläketuloistani Saksasta kirjeen (Rentenanpassung). Otan kopion. Tulostan sitten veroilmoituksen (alla oleva kaavake on 2016). Kyllä he ovat hoitaneet kaavakkeen täyttämisen kohdilta, jotka olen jättänyt tyhjäksi. Oletko tietoinen, mikä on oma Steuernummer?

      https://www.formulare-bfinv.de/ffw/form/display.do?%24context=7BE11F571C00669FB5F3

      Alussa ei kukaan osannut antaa neuvoja ja sain mätkyt viideltä vuodelta. Nyt tulee maksumääräys eläketuloista kerran vuodessa ilman ongelmia.

       
  3. Vanha ketju mutta kokeillaan silti: tyttäremme 18v on menossa Saksaan kesätöihin 2.5 kuukaudeksi. Kokonaispalkka tuolta ajalta on n. 4500 EUR. Käsityksemme mukaan vaikka kk-palkka on pieni, niin siitä peritään verot ja maksut. Kysymys kuuluukin: jos vuositulot jää Saksassa näin pieneksi, tuleeko palautuksia, ja pitääkö ne erikseen anoa täyttämällä tuo veroilmoitus. Olemme kuulleet että on olemassa jonkinlainen opiskelijastatus, mutta tyttäremme on tässä ehkä väliinputoaja koska häneltä loppui juuri lukio ja uutta opiskelupaikkaa ei vielä ole.

     
    1. Terve Timo,

      En osaa sanoa asiasta paljoakaan, mutta yli kymmenen vuotta sitten saimme Bochumin Nokian työharjoittelussa samansuuntaista palkkaa. Minun työsopimukseni oli kuitenkin muodoltaan työharjoittelija ja Niinan tuntityöläinen, joten vain häneltä meni tuolloin verot. Nokia kuitenkin hoiti kaiken paperityön, emmekä täyttäneet tuolloin mitään veroilmoitusta.

      Tästä on kuitenkin niin kauan aikaa, että kannattaa yrittää selvittää asiaa muualta. Onnea kuitenkin tyttärellesi kesätyöpaikan puolesta ja hauskaa kesää Saksassa! Sille tielle on myös helppo jäädä, kuten meille aikaan kävi! 🙂

       

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.