Elämää vaalien jälkeen

No niin, jälleen ne ovat takana. Nimittäin eduskuntavaalit. Kovaa on ollut poru ennen vaaleja niin mediassa kuin internetissäkin, ja kovana se jatkuu näin vaalien jälkeenkin. Eilinen vaalien tulosilta oli poikkeuksellisen jännittävä, sillä tilanne ei ollut täysin selvä ennen kuin aivan lopussa. Lisäksi vieläkään ei tiedetä varmaksi, minkälainen näiden vaalien lopputulema on ja minkälainen hallitus sen pohjalta lopulta muodostuu.

Selvää on kuitenkin se, että Suomi on jälleen saanut kansansa näköiset sekä tämän haluamat edustajat, niin hyvässä kuin pahassakin. Valitusoikeutta tuloksesta ei ole, jos ei käyttänyt äänioikeutta vaaliuurnilla. Jos kävi äänestämässä, on oikeutettu purnaamiseen ja parjaamiseen, mutta se ei silti muuta sitä faktaa, että Suomi ansaitsi tälläkin kertaa tällaiset edustajat. Ainahan sinne joukkoon monenlaista vipeltäjää mahtuu ja näytti mahtuvan tälläkin kertaa. Hienoa oli, että melkein neljännes tämän hetkisistä edustajista menetti paikkansa. Samaan aikaan voi kuitenkin kysyä, miksi vain neljännes? Ovatko loput todellakin tehneet niin hyvää ja näkyvää työtä viimeisen neljän vuoden aikana, että pestin uusinta oli paikallaan? Ja onko todellakin tarvetta näille elämäntapa kansanedustajille, jotka ovat olleet ehdolla jo vanhempiemme tullessa äänestysikään joskus 60-luvulla?

Näin ulkosuomalaisena vaalit eivät tietenkään vaikuta omaan elämään juuri mitenkään, mutta kiintoisa niitä oli silti seurata. Viisi vuotta ulkomailla ei ole vielä irroittanut niin kovasti Suomen asioista, vaikka monista sikäläisistä asioista onkin täysin pihalla. Tilanne voi olla eri vuosikymmeniä ulkomailla asuneille, joille Suomen asiat saattavat olla jo sangen kaukaisia. Onneksi sentään vaalivalvojaisia pystyi seuraamaan suorana YLE Areenalta, joka toimi loistavasti. Jos vain oma nettiyhteytemme olisi toiminut yhtä hyvin, olisi ilta ollut onnistunut. Nyt joutui hakkaamaan F5:sta tavan takaa. Ja jos jostain voi antaa Suomelle suitsutusta, niin vaalien tuloslaskennan toimivuudesta. Tulos saatiin jälleen tarkalleen ajallaan ja monia asioita pystyi seuraamaan niin televisiossa kuin internetissäkin reaaliajassa. Tällaista tehokkuutta ei ole monessa maassa, mistä pisteet Suomelle. Toki reilun neljän miljoonan äänioikeutetun äänet laskee hieman nopeammin kuin kymmenien, tai jopa satojen miljoonien, mutta silti Suomessa homma toimii.

Eli näillä tuloksilla se elämä jatkuu. Miten paljon muutosta oikein on luvassa, sen näyttää vasta aika.

(Yhteensä 166 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.