False Creekin kelluva ghetto

Vancouver on rantakaupunki ja vesi ympäröi Downtownin niemeä sen kaikilta reunoilta. Mutkittelevaa rantaa kiertää koko niemimaan matkalta kaupungin ylpeys, maailmankuulu rantareitti Seawall, jonka maisemat vetävät puoleensa niin turisteja kuin aktiivisesti ulkoilevia asukkaitakin. Rantaa reunustavat lasisten tornitalojen tuhannet luksusasunnot ja erityisesti False Creekin lahden ympärystä pidetään rikkaiden takapihana, joka on kuitenkin nyt vallattu.

False Creek on suosittu ulkoilualue

False Creekillä on takanaan pitkä teollinen historia ja lähes koko 1900-luvun ajan lahden rantoja täplittivät puiset varastorakennukset, monenlainen satamatoiminta sekä lukuisat sahat. Valitettavasti teollisuus laski kaikki päästönsä lahteen sellaisenaan ja False Creekin vesi onkin ollut viimeiset sata vuotta liian saastunutta uida. Vielä tänä päivänäkin kaupungin sadevesijärjestelmän mukana lahteen kulkeutuu monenlaisia päästöjä, joita edes seudun voimakas vuorovesi ei pysty kierrättämään Granville Islandin itäpuoleisesta pohjukasta.

Vuoden 1986 maailmannäyttelyn jäljiltä aluetta alettiin muuntamaan teollisesta asuinkäyttöön ja nykyisin ranta on lähes kauttaaltaan luksusasuntoja ja vierasvenesatamia, joissa kelluu paikallisten miljonäärien valtavia ökyjahteja.

Kalliit maisemat

Jahtien lomaan on kuitenkin viime vuosina ilmaantunut lisääntyvä määrä veneenraatoja, joiden määrä on noussut nopeassa ajassa muutamasta hassusta lähes sataan. Uppoamispisteessä olevat veneet ovat melkoinen vastakohta muuten vaurautta uhkuvalla alueella, sillä veneiden kannet ovat täynnä romua ja veteen päätyvää roskaa. Joukossa on myös paljon varastettua roinaa, esimerkiksi kalliita sähköpyöriä, sillä osa asukkaista on todellisia nykypäivän merirosvoja.

Roskaa ja varastettua tavaraa

Merirosvoja False Creekillä

Osa veneistä on ankkuroitu niin lähelle rantaa, että vuorovesi heittää veneitä ajoittain rantahietikolle, jonne ne jäävät törröttämään hylättyinä. Omistajan ja kenenkään vastuullisen löytäminen näille veneille on mahdotonta, sillä ne eivät ole missään rekisterissä, eikä niistä ole maksettu vuosiin minkäänlaisia lupamaksuja. False Creekissä ankkuroituminen vaatii kyllä luvan, mutta sellainen löytää ani harvalta sillä miksi vaivautua, kun luvan puuttumisesta ei ole minkäänlaisia seuraamuksia.

Valitettavan yleinen näky

Haaksirikkoutumisen lisäksi veneitä uppoaa usein ja joka kerta False Creekin ympäri kiertäessä näkeekin aina muutaman veden alta pilkottavan veneen. Veneitä on nähty myös palavan, kun asukkaiden ”kokkailu” sisätilojen huumelaboratoriossa on mennyt pieleen tai kajuutan lämmittäminen propaanipullolla on lähtenyt käsistä.

Tulipalot eivät ole harvinaisia

False Creekin alueelle onkin muodostunut kelluva ghetto, joka aiheuttaa runsaasti paheksuntaa ja ihmetyttää kaupungissa vierailevia tuhansia turisteja. Kontrasti ympäröivään luonnonkauneuteen ja varallisuuteen on todella räikeä, mutta ongelma ei näytä ratkeavan vaikka alueen varakkaat asukkaat valittavatkin siitä ahkerasti.

Virallinen viesti ongelmaan on, että se on ”vaikeasti ratkaistava”, sillä vesialueella toimivalta on neljän eri tason hallinnon välillä, joista kukaan ei halua ottaa asiasta vastuuta. Ongelman hoitaminen olisi nimittäin kallista, sillä jokaisen uponneen tai uppoamassa olevan aluksen poistaminen maksaa tuhansia, jopa kymmeniä tuhansia dollareita, joten mikään taho ei halua ongelmaa itselleen.

Ghetto on vain kasvamaan päin

Oman hankaluutensa tuovat myös minkäänlaista ratkaisua kannattavat tomppelot köyhyysaktivistit, joiden mukaan False Creekillä kelluva ghetto on ”hädässä olevien” ihmisten rauhallinen kommuuni ja tarjoaa paljon tarvittua edullista asumista, eikä sen viranomaisten ei tulisi häiritä sen rauhaa millään tavoin.

False Creek ei ole uimakelpoinen

Aihe kertookin hyvin nyky-Kanadan monimutkaisista sosiaalisista ongelmista ja kaikkialla lisääntyvästä kurjuudesta sekä laittomuudesta. False Creekin veneet ovat myöskin mitättömän pieni, joskin kaikkein näkyvin, osa itse varsinaista ongelmaa, sillä koko British Columbian rannikolla tilastoidaan olevan hylättyjä tai uppoamiskuntoisia aluksia yli 1400. Lukeman uskotaan kasvavan lähivuosina yli neljään tuhanteen, kun yhä useampi päätyy asumaan kelluvassa ghetossa Trudeau Towneina tunnettujen laajojen telttakylien sijaan.

Hylätyt veneet ovat riesa koko rannikolla

Ainoa itsestään selvä ratkaisu asiaan olisi tietysti lakien ja säädösten noudattaminen, sekä viranomaisten päättäväinen toiminta vastuun välttelyn sijaan. Siinä olisi kuitenkin liian paljon järkeä ja niinpä False Creek jäätyneekin ennemmin, kuin itse ongelma tulee ratkaistuksi.

(Yhteensä 103 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

2 vastausta artikkeliin “False Creekin kelluva ghetto”

  1. Enpä ollut kuullut tällaisesta. Joskus tulee mieleen, että Suomi on taatusti maailman ainoa maa, joka ei pysty tekemään erinäisiin asioihin yksinkertaista, rationaalista ratkaisua. Eipä se kuitenkaan näköjään aina kaikkialla muuallakaan onnistu.

     
  2. Kanadassa voimakas ideologia yhdistettyä täydelliseen naivismiin ovat korvanneet monessa asiassa terveen järjen, minkä vuoksi kaikenlainen häiriökäyttäytyminen sekä rikollisuus saavat rehottaa ilman seuraamuksia. False Creekin ongelman ratkaisu ovat olemassa olevat säännöt, joita ei kuitenkaan laiteta täytäntöön, koska sen pelätään loukkaavan jonkun ”oikeuksia” yhteisen tilan tärvelemiseen.

     

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.