Aikainen El Niño kevät

Nykyaikainen säätiede on tarkka laskelmissaan ja viime kesän ennuste tuolloin aktivoitumassa olleesta El Niñosta on toteutunut pitkälti ennustetun kaltaisena. Mennyt kesä oli kaikin tilastoin tarkasteltuna ennätyksellisen kuiva, mikä aiheutti Kanadassa valtavia metsäpaloja. Kuluva talvi on ollut myöskin hyvin lauha, mikä kaikki kuuluu El Niñoon, joka on noin joka seitsemäs vuosi toistuva tyynenmeren sääilmiö.

Tyypillinen El Niño vuosi

Kyseessä on toinen El Niñomme Kanadassa asuttujen 12 vuoden aikana ja edellinen sääilmiö osui vuosille 2015-2016. Vuoden 2015 talvi oli umpisurkea laskettelulle ja sitä seurannut kesä oli ensimmäinen kerta, kun metsäpalosavu peitti Vancouverin, mistä on tullut sittemmin lähes jokavuotinen kiusa. Seuraava talvi ja vuoden 2016 kevät olivat laskettelun kannalta parempia, joskin lunta saatiin hyvin epätasaisesti eri puolilla British Columbiaa.

Kesällä lähivuorillakin paloi

Kuluva talvi on ollut myös samansuuntainen ja vaikka sadepäiviä onkin piisannut, on sade tullut vuorillakin vetenä. Näin ollen vuorten lumikertymä on alhainen ja tätä kirjoittaessa ainoastaan Whistler on lähellä normaalia lumikertymää 903 cm lukemalla. Vancouverin pohjoispuolen keskuksissa lukemat ovat vain puolet normaalista, Cypressin lumikertymän ollessa surkeat 537 cm, Grousen 608 cm ja Seymourin vaivaiset 622 cm.  Rajan eteläpuolella legendaarisen Mount Bakerin tämän talven lumikertymä on ”ainoastaan” 11 metriä, mikä on viitisen metriä normaalia vähemmän ja noin puolet ennätysvuosista.

Vaikka mainitut lukemat ovatkin sangen kohtuullisia, elettiin laskettelukeskuksissa epätoivoisia aikoja vielä maaliskuun ensipäivinä. Whistlerissä oli rinteissä lunta niin vähän, että keskus jopa ”piilotti” lumitiedot nettisivuiltaan. North Shoren keskukset olivat kiinni, kun rinteistä pilkotti läpi ruskea maasto. Tilanne helpottui vasta maaliskuun ensimmäisellä viikolla, kun kylmä saderintama pudotti vuorille muutamassa päivässä noin kaksi metriä tuoretta lunta.

Talvi tuli ryminällä

Hetken maa on kaunis

Sateen keskellä länsirannikkolaisia on kuitenkin hemmoteltu aikaisella keväällä ja useammalla aurinkoisella jaksolla, jotka ovat saaneet luonnon kukkimaan paikoin ennätysaikaisin. Ensimmäiset krookukset puskivat maasta jo helmikuun lopussa ja maaliskuun puolivälissä kirsikkapuut alkoivat kukkia monin paikoin.

Kirsikankukkien loistoa

Kauniiden aurinkojaksojen aikana onkin kelvannut lähteä ulos ja helmikuun lopulla teimme koko perheen aamupäiväretken North Vancouverin Deep Coveen. Emme ole vierailleet alueella vuosiin, sillä se on viikonloppuisin ruuhkainen ja siksi epämiellyttävä vierailla. Vapaa perjantai oli kuitenkin loistava aika vierailla Deep Covessa ilman minkäänlaista ruuhkaa ja nauttia aurinkoisista vuonomaisemista. Maisemat herättivät tietenkin nälän, jota tuli paikattua legendaarisen Honey Doughnutsin rasvaisilla donitseilla.

Luonnonkaunis Deep Cove

Vapaapäivän retkellä

Legendaariset donitsit

Maaliskuun alkuun osui kevään toinen aurinkojakso, jolloin ajoimme puolestaan Tsawwasseniin. Aivan Yhdysvaltojen rajan luona sijaitseva Diefenbaker Park on pieni mukava puisto sangen isolla leikkipuistolla. Puistossa näkee usein sorsia, mikä on mukavaa perheen pienimmille ja puiston kukkaistutukset ovat suorastaan huikeita.


Hauska Diefenbaker Park

Viimeisin kevätretkemme oli viime sunnuntain vierailu West Vancouverin Ambleside Parkissa. Emme ole käyneet sielläkään useampaan vuoteen ja idea retkeen syntyi kirjoittaessani vastikään maksulliseksi muuttuvista ulkoilualueista. Valitettavasti myös Ambleside Park kuuluu listalle puistoista, joissa pysäköinnin muuttumista maksulliseksi harkitaan paraikaa, joten päätimme tehdä sinne retken ennen tilanteen muuttumista.

Vilkas Ambleside Park

Perillä kävi selväksi, että kaunis sää oli saanut liikkeelle puoli kaupunkia ja pysäköinnin löytäminen olikin vaikeaa. Parkkeerattuamme tapasimme rannassa lähistöllä asuvan suomalaisen lapsiperheen, joka on tullut meille tutuksi hauskasta suomimuskarista.

Merellinen puisto

Yhdessä ihailimme kauniin merellistä maisemaa, joka tekee Amblesidesta erityisen Vancouverin puistojen joukossa. Puistolta johtaa myös kävelyreitti hieman lännempänä sijaitsevalle pienemmälle John Lawson Parkille, jossa sijaitsee huomattavan kokoinen leikkipuisto. Puistossa vierähtikin tovin verran, lasten telmiessä kaikissa mahdollisissa paikoissa.

John Lawson Parkin telmintää

Nyt kun laskettelu on jäänyt lähes tyystin väliin, ei vähäluminen talvi ole koskettanut itseä samalla tavalla. Sen huono puoli on kuitenkin, että tulevasta kesästä voi tulla ennätyksellisen kuiva ja kuivuus voi pakottaa merkittäviin veden säästötoimiin.

Vancouverin alueen vesihuolto nojaa voimakkaasti kesän aikana vuorilla sulavaan lumeen, joka täydentää laaksoissa sijaitsevia juomavesivarantoja. Jos vuorilla oleva lumi sulaa liian aikaisin, ei kaikkea vettä pystytä hyödyntämään ja vedestä voi tulla loppukesästä pulaa, mikä on ironista lauhkealla sademetsävyöhykkeellä sijaitsevalle kaupungille, jonka talvi on kuitenkin muutoin hyvin sateinen.

(Yhteensä 52 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.