Savun peittämä kaupunki

Yli kaksi kuukautta jatkunut rutikuiva hellekausi on saanut metsäpalot roihuamaan ympäri British Columbiaa. Aktiivisia paloja on tällä hetkellä ympäri provinssia melkein 200 ja Vancouverin lähistölläkin roihuaa peräti neljä suurta metsäpaloa. Lähin syttyi viikko sitten Secheltin kaupungin lähistöllä Sunshine Coastilla ja toinen on roihunnut syvällä Pembertonin laaksossa jo pari viikkoa. Etelästä käynyt tuuli on kuitenkin pitänyt savun poissa Vancouverista, jossa on nautittu uskomattoman hienoista sinisen taivaan päivistä viikkotolkulla.

Satelliittikuva sunnuntain paksusta savusta

Etäinen savun sai rakennukset näyttämään liekehtiviltä

Eilen aamulla kaikki kuitenkin muuttui. Lännestä puhaltanut tuuli herätti vancouverilaiset maailmanlopun maisemaan kun koko taivas oli värjääntynyt tumman keltaiseen savuun, joka muistutti keskiviikkona katsomani uuden Mad Max: Fury Road elokuvan maailmanlopun jälkeistä taivasta! Näky saikin monet huolestuneet soittamaan hätäkeskukseen, johon tulvi puheluita ruuhkaksi asti. Aamupäivällä meilläkin oli talossa palohälytys, kun joku oli haistanut lähestyvän savun ja luuli sen tulevan rakennuksesta.

Herätys tuomiopäivän maisemaan

Vaikka aamuinen taivas olikin erittäin uhkaavan näköinen, oli savu vielä tuolloin korkealla. Keskipäivällä voimakas tuuli kuitenkin painoi savun maantasolle ja reilussa tunnissa harmaa ja sakea savu valtasi koko kaupungin. Näky kaduilla oli iltapäivällä kuin kiinalaisessa suurkaupungissa ja ulkona oli vaikea hengittää. Mekin tukimme kaikki väliaikaisen asuntomme ikkunat ja ovet, mutta oli melko tuskaista kärvistellä suljetussa asunnossa samaan aikaan kun ulkona oli +30 astetta.

Sankka savusumu iltapäivällä kaupungin yllä

Savu oli erityisen hankala naisten jalkapallon maailmanmestaruuskisojen finaalille, joka pelattiin Vancouverissa iltapäivällä Japanin ja Yhdysvaltojen välillä. Paikalle oli saapunut myös Yhdysvaltojen varapresidentti Joe Biden, joka auttoi kymmeniätuhansia amerikkalaisia kannustamaan kotijoukkueensa selvään 5-2 voittoon.

Savu pysyi kaupungin yllä koko yön ja maanantaiaamuunkin herättiin harmaissa tunnelmissa. Vasta nyt maanantaina keskipäivällä tuuli on viimein vaihtanut suuntaan ja savu on tätä kirjoittaessa hälvenemässä. Jonkun muun kiusaksihan se kuitenkin vain siirtyy ja saattaa vielä uusien tuulien mukana palatakin, sillä sateista ei ole vieläkään minkäänlaista varmuutta. Se on vakava tieto, sillä näitä suuria metsäpaloja ei saada sammumaan ilman kunnon sateita.

Tuskaisen savuisa yö

Vaikka metsäpalot ovatkin Kanadassa jokakesäinen kiusa, oli sunnuntainen savusumu poikkeuksellisen sakea ja aiheutti suurta huolta. Edellinen tukalampi metsäpalojen kesä koettiin vuonna 2012, kun peräti 3500 kilometrin päässä Siperiassa roihunneiden metsäpalojen savu kantautui ilmavirtojen matkassa aina Vancouveriin saakka. Siihen nähden nyt vain muutaman sadan kilometrin päässä roihuavat metsäpalot ovat todella paikallisia ja pieniä, mutta juuri läheisyytensä vuoksi niin sakeita. Toivoa sopiikin että sadetta olisi tulossa mahdollisimman pian.

(Yhteensä 395 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.