Kaikkien aikojen ennätyshelle

British Columbia, Washington sekä Oregon ovat olleet viime päivinä uutisotsikoissa ympäri maailman, kun Pohjois-Amerikan länsirannikkoa kurittava täysin poikkeuksellinen ennätyshelle on nostanut elohopean usein paikoin jopa reilusti yli +40 asteen. Lämpötilojen taustalla on harvinainen sulkukorkeapaine (eng. heat dome) niminen sääilmiö, jossa lämmin ilmamassa jää useiksi päiviksi jumiin korkeapaineen alapuolelle.

Suuren yleisön tietoisuuteen tieto helteestä tuli vasta viime viikolla, mutta meteorologit ovat tarkkailleet säätilan muodostumista jo kesäkuun puolivälistä saakka. Tuolloin Kiinassa saadut voimakkaat sateet ja niiden synnyttämä kosteus joutuivat pohjoisen pallonpuoliskon syöksyvirtauksen imaisemaksi, mikä kuljetti ilmamassan tyynenmeren ylitse. Samaan aikaan Yhdysvaltojen lounaisosia pitkään hallinnut kuiva ja erittäin lämmin ilmamassa lähti liikkumaan pohjoiseen, törmäten viime viikon puolivälissä syöksyvirtaukseen ja jääden Kiinasta saapuneen korkeapaineen puristuksiin.

Täysin poikkeuksellisia lämpötiloja

Päivälämpötilat eri puolilla provinssia alkoivat nousta aurinkoisen ja paikallaan seisovan sään myötä, nousten nopeasti +30 asteen yläpuolelle. Kyseessä on kova lukema kesäkuulle, jota kutsutaan täällä usein nimellä Juneary, kuukauden ollessa normaalisti sateisen kolea. Yleensä helteinen kesäkeli ja jopa kuukausien mittainen kuivuus saapuvat Vancouveriin vasta heinäkuun vaihteen jälkeen eli noin pari viikkoa myöhemmin.

Aluksi tuleva helle nauratti

Lauantaina helle-ennätykset alkoivatkin paukkua monin paikoin erityisesti Lower Mainlandin sekä Fraser Valleyn alueella, jossa erityisesti meiltä noin 60 kilometriä itään sijaitsevasta 141 000 asukkaan Abbotsfordista muodostui metropolialueen kuumin keskus. Päivä oli aivan uskomattoman kuuma käydessämme tutustumassa Etelä-Surreyssä sijaitsevaan maagiseen keijumetsään ja noin +36 asteen lämpötilaa oli pakko paeta nopeasti takaisin kotiin.

Vaikka muutama paikkakunta Kanadassa yltääkin joka kesä +40 asteen lukemaan, on maan kaikkien aikojen lämpötilaennätys silti vanhaa perua aina vuodelta 1937 saakka, jolloin Saskatchewanissa mitattiin +45,0 astetta. Lukeman rikkoutumista on saatu siis odottaa 84 vuoden ajan ja viime päivinä ennätys rikkoutui selvästi ainakin seitsemällä eri paikkakunnalla!

Ennuste näytti brutaalilta

Sunnuntaina helle kiristi otettaan entisestään niin, että meillä täällä Burnabyssäkin mitattiin +39 astetta. Kävin iltapäivällä pienellä kävelyllä, mutta sää oli niin korventava, että minun oli pakko poiketa ostoskeskukseen jäähdyttämään kuumana käyvää kehoani. Kauppakeskukset sekä kaupunkien pysyttämät vilvoitteluasemat ovatkin olleet vilkkaassa käytössä, sillä ainoastaan 34% British Columbian asunnoista omaa jonkinlaisen ilmajäähdytyksen tai ilmastoinnin. Kuumassa Interiorissa ilmastointi löytyy 72% asunnoista, mutta ei siis todellakaan kaikilta.

Korventava sunnuntai

Sunnuntaina olikin pakko todeta ettei ulos ole nyt asiaa  samalla, kun asuntomme jäähdytysjärjestelmälle alkoi tuottaa vaikeuksia pitää sisälämpötila +25 asteen alapuolella. Sekin on silti miellyttävä lukema useiden tuttujen koteihin verrattuna, joissa sisälämpötilat nousivat viikonlopun aikana jopa yli +35 asteen. Helpotusta ei myöskään tarjonnut edes yöaika, sillä ulkolämpötila pysytteli  tuolloinkin trooppisissa jopa +28 asteen lukemissa monin paikoin.

Ainoa apu monille olivatkin kylmä suihku sekä kylpyamme, joissa ihmiset ja jopa näiden lemmikit ovat viettäneet pitkiä aikoja. Sunnuntaina Vancouverin vesijohtojärjestelmässä virtasi vettä ennätykselliset 1,79 miljardia litraa, minkä pystyi toteamaan myös siitä, että hanasta sai välittömästi jääkylmää vettä, kun vesimassat eivät ehtineet lämmetä putkistoissa. Onneksi kaupungin vesivarannot ovat talven jäljiltä normaalilla tasolla, mutta nyt eletään vasta kesäkauden alkua…

Tuulettimista ei ole näillä lämpötiloilla juuri mitään apua ja ilmastointilaitteet on myyty kaikkialta loppuun. Niitä on voinut ostaa ainoastaan verkkomarkkinoilta, jossa laitteista on riistetty moninkertaisia hintoja. Moni on ollut kuitenkin valmis maksamaan laitteista mitä tahansa, sillä kuumuus on ollut niin sietämätön.

Epätoivoisia ihmisiä

Avuksi on valjastettu myös koronarajoitusten vuoksi turisteista tyhjät hotellit, joista löytyy kuitenkin ilmastointi. Sunnuntain aikana moni heittikin pyyhkeen kehään ja varasi itselleen hotellihuoneen kolmeksi päiväksi niin, että illasta lähes kaikki hotellit myivät ei-oota.

Joissain tapauksissa tästäkään ei ollut apua, sillä sähköyhtiö BC Hydro on kärsinyt sähköjärjestelmän vioista helteen keskellä, mistä on aiheutunut pieniä sähkökatkoksia. Myös sähkönkulutus on ollut viime päivinä erittäin korkealla noin 30% normaalia kesäkuun päiväkulutusta korkeammalla tuhansien jäähdytyslaitteiden pyöriessä täysillä. Sähkönkulutus ylsi maanantain hellehuippuna 8516 megawattiin, mikä on yli 600 megawattia viime kesän edellistä ennätystä enemmän. Sähköyhtiön mukaan lukema vastaa yli 600 000 ylimääräisen ilmastointilaitteen käyttämää energiamäärää, mikä kertoo paljon. Onneksi British Columbia on sentään sähkön suhteen omavarainen ja tuotantokapasiteettia on yli 11,000 megawatin edestä, mistä 95% tuotetaan luotettavalla vesivoimalla.

Sunnuntaina alkoi myös kaikkien aikojen lämpöennätyksen rikkominen, jota on johtanut päivä päivältä perinteisesti Kanadan kuumimpiin paikkakuntiin kuuluva pieni vain 249 asukkaan Lyttonin kylä, jossa elohopea nousi päivän aikana +46,6 asteen lukemaan. Vanha ennätys oli viimeinkin rikottu!

Ennätysten sunnuntai

Kanadan kuumin paikkakunta

Sunnuntain ja maanantain välinen yö olikin äärimmäisen vaikea kaikkialla ja pelastushenkilökunnalla oli keikkaa koko vuorokauden ympäri, tuhansien hätäpuheluiden tulviessa keskuksiin. Suma kuormittikin hätäpalvelut niin pahoin, että 911:een vastaamista sai odottaa jopa vartin ajan, minkä jälkeen ambulanssia joutui odottamaan paikoin jopa tuntien ajan. Tilastot päivittyvät koko ajan, mutta vähintään 321 ihmisen arvioidaan kuolleen pelkästään British Columbiassa helteeseen. Näistä suurin osa on vanhuksia, mutta myös helteessä yliannostaneita narkkareita.

Hätäpalvelut kovilla

Vancouverin metropolialueen pahin hellepäivä oli kuitenkin maanantai, jolloin Burnabyssäkin kivuttiin ennätykselliseen +41 asteeseen. Ajoin päiväksi töihin toimistolle, jossa sai nauttia ihanasta ja jopa kylmästä ilmastoinnista muidenkin kotoaan paenneiden kanssa. Lounastauolla kuumuus oli brutaali ja muistutti minua kolmesta aiemmin koetusta helteestä Dubaissa, Australian Outbackissa sekä pari vuotta sitten kuuman kosteassa Kuala Lumpurissa.

Ulkona ei yksinkertaisesti voinut olla pientä hetkeä pidempään, sillä läkähdyttävä kuumuus ja paksu ilmamassa kietoivat välittömästi sisäänsä. Kaikki liikkuminen oli pakko suorittaa autolla, joidenka lauhduttimet huusivat helteessä hoosiannaa. Oman urheiluautomme jäähdytys on mitoitettu suurella ilmanottokapasiteetilla ratakäyttöön, joten en huomannut lauhduttimen käyvän normaalia kovemmalla. Mihin hullu helle kuitenkin vaikutti oli rengaspaineet, jotka olivat noin kuusi baaria normaalia korkeammalla, renkaiden sisäilman ollessa moottoritieajossa jopa +57 astetta.

Kuuma auto

Kotona ei auttanut kuin hikoillen odottaa ilta-auringon painumista vuorten taakse. Takana oli toinen ennätyspäivä ja Lyttonissa mitattiin myöhään maanantai-iltapäivällä +47,9 astetta! Lukema on 0,7 astetta enemmän kuin aavikolla sijaitsevan Las Vegasin kaikkien aikojen ennätys! Hassuna kuriositeettina samaan aikaan Kanadan pohjoisrannikolla jäämeren rannan pienissä alkuasukaskylissä maanantai päättyi kuitenkin -1 asteen pakkasessa, kertoen miten valtava ja monipuolinen maa Kanadan onkaan.

Maanantai pisti vieläkin paremmaksi

Maanantain ja tiistain välinen yö oli helteen kannalta se kaikkein tuskaisin, mutta tiistain valjetessa lämpötila Vancouverissa putosi peräti kymmenellä asteella, ollen ”enää” +31 astetta. Hirmuhelteisten päivien jälkeen se ei enää tuntunut niin kuumalta ja tiistain sekä keskiviikon välisenä yönä sulkukorkeapaine lähti viimein liikkumaan kohti itää niin, että viime yönä lämpötila putosi +20 asteeseen. Tänäisestä eteenpäin lämpötila asettautuukin nyt miellyttävän +25 asteen tienoille, päättäen viimeinkin viiden vuorokauden erittäin kuuman jakson.

Helpotusta ei ole kuitenkaan tiedossa vuorten välissä sijaitsevaan Lyttoniin, jonka kautta olemme ajaneet usein rannikkovuorten ympäriajollamme. Tiistain ollessa Vancouverissa jo huomattavasti viileämpi, tehtiin Lyttonissa silti vielä yksi uskomaton lämpöennätys, kun elohopea kohosi täysin käsittämättömään +49,5 asteen lämpötilaan!! Tämä tarkoittaa, että vuosikymmenien takainen lämpöennätys ylitettiin kertarysäyksellä peräti 4,5 asteella, mikä on jotain ennenkuulumatonta!!

Kaikkien aikojen lämpöennätys

Helteiden väistyttyä nyt viimein, moni kysyykin jo mitä odottaa vasta alkua tekevältä kesäkaudelta? Yleensä helteet saapuvat vasta viikkoja myöhemmin ja silti kesä saattaa päätyä olemaan metsäpalojen täyttämä. Metsäpalovaara kohosikin vain muutamassa päivässä monin paikoin kohti äärimmäistä, mikä on huolestuttavaa loppukesää ajatellen. Ennätyksellinen lämpö on sulattanut myös vuorilla vielä olevia lumimassoja sellaista vauhtia, että Pembertonissa jouduttiin julistamaan tulvavaara vuoristosta alkunsa saavien jokien varrella.

Metsäpaloja piisannee tänäkin kesänä

Vancouverin ilma onkin ollut viime päivinä erittäin utuinen, mikä ei kuitenkaan johdu (vielä) metsäpalosavusta, vaan paikalleen jämähtäneistä ilmansaasteista. Vaikka auringonlaskut ovatkin olleet todella upeita, on ilma epäpuhdasta hengittää, minkä vuoksi ostimmekin kaksi paraikaa kovaa työtä tekevää ilmanpuhdistinta. Niille saattaa olla tänä kesänä runsaasti käyttöä…

Ennätyshelle hellii Vancouveria

1. heinäkuuta 2021 päivitys

Järkyttävänä tietona kerrottakoon, että samaan aikaan kun tein tätä kirjoitustani eilisiltana, on lämpöennätyksiä takoneen Lyttonin pikkukylän ylitse pyyhkinyt nopeasti kehittynyt ja voimakkaan tuulen mukana edennyt tulimyrsky, joka on vaurioittanut pahasti kylän keskustaa. Alueen vuorilla on ollut jo päivien ajan hitaasti palavia metsäpaloja, mutta tämä maastopalo vaikuttaisi syttyneen ihmisen toimesta aivan kylän liepeiltä.

Todella ikävä uutinen ja ukkosrintamien sytyttämien metsäpalojen määrä onkin nyt kovassa nousussa, joten metsäpalosavua voi olla pian tiedossa meillekin tänne Vancouveriin.

(Yhteensä 358 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.