Rokotusten kärkimaa

On hassua miettiä, että koronarokotusten alkamisesta Kanadassa on ehtinyt kulunut jo kuusi ja puoli kuukautta. Joulukuun puolivälissä annetut ensimmäiset rokotukset kohdistettiin terveydenhoitohenkilökuntaan sekä kaikkein iäkkäimpiin, joiden laaja rokotuskampanja alkoi heti alkuvuodesta. Alku oli tosin tahmea ja toimistusvaikeuksien vuoksi rokotukset lähtivät rullaamaan vasta helmikuun lopussa.

Rokotustahti on sittemmin kiihtynyt vauhdilla ja maaliskuussa AstraZenecan rokotetta tuli saataville myös tavallisiin apteekkeihin. Monet jonottivatkin jopa tuntikausia saadakseen ensimmäisen pistoksen heti kuin mahdollista, mutta veritulppakohujen jälkeen rokote katosi lähes kokonaan Kanadan markkinoilta. Samaan aikaan kuitenkin sekä Pfizerin että Modernan mRNA-rokotteita alkoi saapua sellaista vauhtia, että rokotusryhmät laajenivat jopa muutaman päivän välein.

Vauhdilla kohonneet rokotuslukemat

Hölmö kömmähdys oli provinssihallituksen päätös avata rokotukset todella aikaisessa vaiheessa kaikkien yli 18-vuotiaiden alkuasukasryhmien saataville, mikä oli muita väestöryhmiä syrjivä päätös. Rokotettavien ikäryhmä laajeni kuitenkin nopeasti myös kaikkiin muihin ryhmiin ja toukokuun puolivälistä saakka kaikki yli 12-vuotiaat ovat olleet oikeutettuja varaamaan rokotusajan.

Kanadalaiset ovatkin rynnineet rokotuttamaan itsensä, sillä maa on kohonnut hyvin nopeassa tahdissa rokotusten maailman ykköseksi väestön kattavuudella mitattuna. Yli 25 miljoonaa kanadalaista ja käytännössä kaikki halukkaat ovat nyt saanut ensimmäisen annoksensa, joka vastaa yli 75% maan yli 12-vuotiaasta väestöstä.

Lukema on vielä tätäkin korkeampi täällä British Columbiassa, jossa 77.1% yli 12-vuotiaista ja peräti 78.4 % kaikista aikuisista on saanut vähintään yhden rokotuksen. Keskiviikkona juhlittiinkin viidettä miljoonatta rokotusta provinssin alueella ja operaation fokus onkin nyt siirtynyt toisiin rokotuksiin, joissa lukemat ovat samassa järjestyksessä 30.6% ja 32.8%. Yhteensä siis kolmannes väestöstä on nyt rokotettu täysin ja heinäkuun aikana saapuu riittävä määrä rokotteita koko väestön rokottamiseksi kahdesti elokuun puoliväliin mennessä.

Rokotusten maailman kärkeä

Se on hieno uutinen ja rokotuskattavuuden nopea laajentuminen näkyy myös koronatilastoissa. Huhtikuussa lähes käsistä riistäytynyt epidemia näkyi täällä meillä jopa 1200 päivittäisenä tartuntana, mistä ollaan pudottu nopeasti noin 40 päivätartunnan tienoille. Aktiivisten tapausten määrä oli pahimmillaan lähes 10 000, ollen nyt vain 816 tapausta samaan aikaan, kun sairaaloissa on 108 ihmistä, joista ainoastaan 34 tehohoidossa. Kuolemia rekisteröidään edelleen muutamia, mutta nollapäiviäkin on ollut ilahduttavasti. Yhteensä 1754 ihmistä on kuollut British Columbiassa koronaan ja 26 295 koko Kanadassa.

Aktiiviset tartunnat ovat romahtaneet

Erinomainen rokotustilanne mahdollistikin British Columbian siirtyä tänään vietettävänä itsenäisyyspäivänä yhteiskunnan avautumisessa kolmanteen ja samalla toiseksi viimeiseen vaiheeseen. Tästä päivästä eteenpäin kasvosuojat ovat viimeinkin pakollisten sijaan enää vain suositeltuja, joskin yksittäiset liikkeet voivat edelleen asettaa omia säädöksiään.

Kokoontumisrajoitukset ravintoloissa ja ulkona poistuvat kokonaan voimasta ja 5000 osallistujan tapahtumat ovat nyt sallittuja. Yli vuoden tauon jälkeen yökerhot sekä kasinot avaavat jälleen ovensa, joskin vain puolella kapasiteetilla. Kuntosalit ja kaikki muut liiketoiminnot sekä urheilutapahtumat palaavat kaikki nyt normaaleihin mittoihinsa.

Uusi kolmas vaihe

Viimeisimpänä muutoksena kaikki maan sisäinen matkustaminen on nyt avautunut, joskin jokainen provinssi asettaa omat sääntönsä ja British Columbia on tässä useita muita provinsseja edellä. Avautuminen tulee kuitenkin hyvään rakoon, sillä kanadalaisten kesälomat alkavat yleensä tästä viikosta ja esimerkiksi lauttaterminaaleilla on ollut viime päivinä ruuhkaista ihmisten lähtiessä viimeinkin odotetulle lomalle, osan paetessa myös tämän viikon superhelteissä lämminneitä kotejaan.

Kansainvälinen matkustus pysyy edelleen rajoitettuna ja Yhdysvaltojen raja suljettuna ainakin puoleen kuuhun asti. Silti lentomatkustuksestakin poistuu ensi viikolla velvoite hotellikaranteenista täysin rokotetuille ihmisille. Rokotusstatus pitää kuitenkin todistaa, eikä Kanada hyväksy kuin neljä maassa tällä hetkellä hyväksyttyä rokotettua eli esimerkiksi Kiinasta tulevilla ei ole jatkossakaan vapaata pääsyä maahan. Varsinaista rokotepassia ei ole kuitenkaan tällä haavaa tulossa Kanadassa käyttöön.

Rokotuskortti

Tilanteen ollessa näin hyvä, tuntuu hassulta miten ihmiset panikoivat rokotusten kanssa vain kuukausi sitten. Moni päätyi myös ottamaan AstraZenecan, jolle on nyt vaikeuksia saada toista annosta. Terveysviranomaiset ovatkin suositelleet näitä ihmisiä miksaamaan toiseksi annoksi joko Pfizeria tai Modernaa, mikä hieman epäillyttää.

Itse en ole pitänyt mitään kiirettä rokotuksen kanssa, vaikka olisin ollut oikeutettu sellaiseen jo kahden kuukauden ajan. Kävin lopulta viikko sitten ottamassa ensimmäisen annokseni ilman jonotusta ja häslinkiä Vancouverin ydinkeskustan Canada Placen suuressa rokotuskeskuksesta. Kyseessä on valtava koneisto, jonka lävitse kulkee päivittäin yli 5000 rokotettavaa. Jonot ovat pitkiä, mutta liikkuvat suuren kapasiteetin ansiosta jatkuvasti ja olinkin valmis hieman alle tunnissa.

Canada Placen jonossa

Suurin osa paikalla olleista oli jo toisen rokotuksen saavia, mikä seuraa minullakin tämän kuun lopussa mukavasti ruuhkan jo hellitettyä. Niina ei ole ottanut vielä rokotetta loppuraskauden vuoksi, mikä on ollut meidän yhteinen päätös. Hän ottaakin rokotuksen joskus elokuussa niin että toinen annos tulee hänelläkin voimaan syksyllä, hyvissä ajoin ennen joulukuuksi suunnittelemaamme Suomen matkaa.

Epidemian loppu alkaakin häämöttämään ja toivoa sopii etteivät ulkomaiset variantit aiheuta syksyllä mutkia matkaan. Kiintoisaa on nähdä myös miten helposti paluu normaaliin tulee tapahtumaan, sillä monille uudesta normaalista on tullut jo normaalia. Toivon mukaan palaamme kuitenkin mahdollisimman normaaliin elämään, jossa asiaa ei tarvitse enää miettiä.

(Yhteensä 287 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.