Miljoona rokotettua

Kanadan länsirannikolla taistellaan paraikaa koronaepidemian kolmatta ja toistaiseksi vaikeinta aaltoa vastaan, samalla kun rokotuksissa ylitettiin perjantaina henkisesti merkittävä miljoonan rokoteannoksen virstanpylväs. Kolmas aalto on jyllännyt erityisesti maaliskuun Spring Breakin lomien jäljiltä useissa paikoissa ja päivittäisten tartuntatapausten määrä on kohonnut korkeammalle kuin koskaan aiemmin, ollen tällä viikolla huikeat 1200-1300 tapausta päivässä.

Erityistä huolta on aiheuttanut British Columbiassa tavattujen virusvarianttien suuri määrä, joita on raportoitu tähän mennessä yhteensä 3766 tapausta. Näistä suurin osa (2838) on Britannian variantiksi kutsuttua versiota, perässään Brasilian (877) sekä Etelä-Afrikan (56) variantit. Huolestuttavaksi tilanteen tekee, että British Columbia on uutisten mukaan nyt suurin Brasilian variantin esiintymisalue maan ulkopuolella ja aiheuttanut runsaasti tartuntoja erityisesti Whistlerissä.

Tartuntojen leviämisen hidastamiseksi viranomaiset määräsivätkin maaliskuun 29. päivänä Whistlerin laskettelukeskuksen sulkemaan ovensa käytännössä koko loppukaudeksi, estäen täten ihmislaumojen saapumisen kylään pääsiäisenä. Muut laskettelukeskukset ovat saaneet jatkaa pääosin kauden loppuun, mutta myös ravintolat ovat joutuneet tikun nokkaan.

Testeissä paljastuu runsaasti tartuntoja

Viranomaispäätöksellä sisätiloissa ruokailu kiellettiin kaikkialla kaksi viikkoa sitten, mitä muutamat ravintolat aluksi uhmasivat. Nämä paikat kuitenkin ristiinnaulittiin mediassa ja nyt suurin osa ravintoloista onkin varustanut edustalleen terassin, mitä keväisen aurinkoinen ja tulevalla viikolla myös lämmin jopa +20 asteen keli tukevat.

Yhteensä koronatartunnan on saanut provinssissa koko epidemian aikana 109 540 ihmistä. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä 332 ihmistä, joista tehohoidossa 102. Kapasiteetti ei siis ole koetuksella, mutta numerot ovat kohonneet viime viikkojen kolmannen aallon myötä.

Tartunnat ovat iskeneet myös yllättäviin paikkoihin ja viimeisen viikon aikana yhteensä 21 Vancouver Canucksien pelaajaa on testannut positiivisesti. Vaikka tartunnan saaneet pelaajat voivatkin hyvin, on joukkueen kausi todennäköisesti ohitse ja tuleekin olemaan kiintoisaa nähdä, jättääkö epidemia millaisen jäljen pari viime vuotta uudistumista yrittäneeseen joukkueeseen.

Canucksit taistelevat koronan kanssa

Hyviä uutisia kuuluu kuitenkin rokotepuolelta, jossa annosteltujen rokotusten määrä on yli kolminkertaistunut kuukauden takaisesta. Perjantaihin mennessä British Columbiassa on nyt annettu 1 025 019 rokotusta, joista suurin osa ensimmäisiä annoksia. Koko Kanadassa pistoksia on tehty jo seitsemän miljoonaa ja annoksia toimitettu provinsseihin yli kymmenen miljoonaa.

Rokotukset kiihtyvässä vauhdissa

Provinssista löytyy myös ensimmäisiä paikkakuntia, joilla käytännössä kaikki halukkaat on rokotettu. Yksi tällainen on viime kesänä vierailemamme Prince Rupert, jossa paha tartuntaketju sai viranomaiset priorisoimaan kaikkien asukkaiden rokottamisen. Muuten ajan rokotukseen voivat tällä hetkellä varata kaikki yli 65-vuotiaat, poikkeuksena alkuperäisheimoihin kuuluvat, joista jokainen yli 18-vuotias voi varata itselleen rokotusajan. Asia on aiheuttanut runsaasti paheksuntaa, sillä kyseessä on selkeästi positiivisesta syrjinnästä kaikkia muita etnisiä ryhmiä kohtaan, mitä vaikea perustella suurissa kaupungeissa hyvien palveluiden keskellä asuvien tuhansien intiaanien kohdalla.

17% kanadalaisista on saanut rokotteen

Suurin osa Kanadan provinsseista on tehnyt viimeisen kuukauden aikana myös päätöksen AstraZenecan rokotteen annostelemisesta ainoastaan yli 55-vuotiaille ulkomailta kuuluneiden tutkimustietojen perusteella. Tästä huolimatta rokotusohjelma etenee aikataulustaan jopa hieman edellä ja jo 17% kanadalaisista on rokotettu vähintään kerran. Suunnitelma kaikkien halukkaiden rokotuksesta ainakin ensimmäistä kertaa heinäkuun ensimmäiseen päivään mennessä pitäneekin siis kutinsa.

Kaiken tämän keskellä onkin hauska muistella vuoden takaista tilannetta, jolloin tartunnat olivat jatkuvassa kasvussa, mutta lukemat silti pienempiä kuin tämän hetkiset päivittäiset lukemat. Tuolloin huolta aiheuttivat enemmänkin kauppojen tyhjät hyllyt, sekä katukuvaan vastikään ilmestyneet testauspaikat. Nyt kauniin kevätsään keskellä tilanne näyttää jälleen lupaavalta, mutta nähtäväksi jää edelleen josko rokotteet tuovat oikeasti pysyvän ratkaisun tähän monimutkaiseen kriisiin.

(Yhteensä 107 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.