Vauhtia rokotuksiin

Koronasta kirjoittelu on jäänyt viime kuukausina vähemmälle, sillä tylsä korona-arki sekä sen tuomat rajoitukset ovat jatkuneet suunnilleen aiemman kaltaisina. Loppusyksystä korkeaksi kohonneet tapausmäärät täällä British Columbiassa ovat asettautuneet viime kuukausina noin 400-500 päivittäisen tapauksen haarukkaan samaan aikaan, kun provinssissa on tehty nyt noin kaksi miljoonaa testiä.

Kanadan laajuisesti testejä on tehty yhteensä 25 miljoonaa, missä on paljastunut yhteensä 881 000 tartuntaa. Näistä edelleen aktiivisia tapauksia on 30 100, joista hieman alle kuudesosa täällä länsirannikolla.

Epidemiaan on kuollut koko Kanadassa tähän mennessä 22 192 ihmistä, joista 1380 täällä meillä. Kuolemat ovat keskittyneet lähes yksinomaan vanhempaan väestöön ja uusia menehtymisiä tilastoidaan edelleen muutama päivässä.

Aktiivisia tapauksia ympäri Kanadaa

Kanadassa juhlittiin hieman ennen joulua rokotusten alkamista, kun ensimmäiset ihmiset saivat amerikkalaisen Pfizerin ensiannoksen joulukuun 14. päivä. Rokotukset alkoivatkin Suomeen verrattuna aikaisin ja nopeaan tahtiin, mutta vauhti tyssäsi tammi-helmikuussa raportoituihin toimitusongelmiin, jääden alkuperäisistä suunnitelmista. Näin ollen rokotettujen määrä Suomen kokoisessa British Columbiassa on tänään 311 000 ja koko Kanadassa 2,5 miljoonaa.

Rokotuksissa on kuitenkin tiedossa niiden voimakas kiihtyminen, sillä Kanada hyväksyi tällä viikolla käyttöön jo neljännen rokotteen amerikkalaiselta lääkejätti Johnson & Johnsonilta. Aiemmin hyväksyttyihin Pfizeriin, Modernaan sekä AstraZenecaan verrattuna uusin rokote vaatii ainoastaan yhden annoksen, tarjoten kuitenkin korkean vastuskyvyn taudin vakavia muotoja vastaan. Ilahduttavasti rokotteen kerrotaan toimivan hyvin myös viimeaikaisia muunnoksia vastaan, mikä helpottaa epidemian taltuttamista.

Neljä hyväksyttyä rokotetta

Kanadan rokotusstrategiana on ollut rokottaa 6 miljoonaa ihmistä maaliskuun loppuun saakka. Nyt ensimmäisen rokotteen on saanut noin 2,5 miljoonaa lähinnä vanhempaa ihmistä ja ennusteiden mukaan Kanada tulee yltämään 8 miljoonaan rokotettuun kuun loppuun mennessä, työntäen maan suunnitelmiensa edelle.

Hyvien uutisen taustalla ovat paitsi lääkejättien varmistamat aiempaa nopeammat toimitukset, myös strategian vaihtaminen rokottaa mahdollisimman moni ensimmäisen kerran ja työntää toinen annos jopa neljä kuukautta myöhemmäksi. Uudella strategialla Kanada pyrkii rokottamaan kaikki asukkaansa ensimmäisen kerran heinäkuun ensimmäisen päivän itsenäisyyspäivään mennessä, jonka jälkeen kaikki 39 miljoonaa kanadalaista saisivat toisen rokotteensa syyskuuhun mennessä.

Toisen annoksen lykkääminen näin paljolla on saanut osakseen jonkin verran kritiikkiä, sillä tämän vaikutuksesta rokotteen pitkäaikaiseen tehoamiseen ei ole olemassa runsaasti tietoa. Päätös perustuu kuitenkin uudelleentarkastettuun tietoon Pfizerin rokotteesta, joka osoittaa sen estävän jopa 92% sairastumisista jo ensimmäisen rokotteen jälkeen.

Kenen strategia on lopulta oikea, jää edelleen nähtäväksi, mutta näillä näkymin me alle nelikymppiset saisimme ensimmäisen rokotuksen suunnilleen toukokuussa, toisen seuratessa joskus loppukesästä. Tällä tiedolla on kuitenkin vaikea tehdä kovinkaan kattavia kesälomasuunnitelmia tai varata joulun lentoja Suomeen.

Rokotukset on aloitettu vanhuksista

Tällä hetkellä matkustamisessa ei ole edes paljoa järkeä, sillä matkustusrajoituksissa astuttiin helmikuun lopussa uusiin entistä tiukempiin säädöksiin. Niiden mukaan jokaisen ulkomailta saapuvan tulee edelleen eristäytyä 14 päivän ajaksi, mutta ensimmäiset kolme päivää on pakko viettää tarkoitukseen pyhitetyissä hotelleissa omaan laskuun. Äkkiä kasaan laadittu sääntömuutos ärsytti useita, sillä monilla oli jo varattuna jonkinlainen spring break loma, joka nyt siis venyy pidemmäksi.

Käytännön elo on jatkunut viime kuukaudet hyvin samanlaisena kuin syksyllä, samaan aikaan kun poikkeusolosuhteita  tulee täyteen jo kokonainen vuosi. Kotona tulee vietettyä runsaasti aikaa, mutta myös ulkona tulee liikuttua aika vapaasti ruokaa noutaen ja toisinaan myös ravintolassa syöden. Niissä sekä kaikissa kaupoissa on kuitenkin käytössä maskirajoitukset sekä etäisyydet asiakkaiden välillä, joita ihmiset noudattavat vielä sangen tunnollisesti.

Toivon mukaan puheet viime vuotta normaalimmasta kesästä pitävät paikkansa ja nyt positiiviselta näyttävä rokotussuunnitelma pitää nopean aikataulunsa!

(Yhteensä 177 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.