Huoli koronaviruksesta

Maailmalla viimeisen kuukauden ajan runsaasti huolta aiheuttanut koronavirus on valitettavasti löytänyt tiensä myös tänne Kanadaan ja tätä kirjoittaessa maassa on todettu yhteensä 51 tartuntaa, joista 27 täällä British Columbiassa. Tartuntojen sangen vähäinen määrä on hieman yllättävää, sillä Vancouverin alueella asuu satojatuhansia kiinalaista alkuperää olevaa ja kaupungista on suoria lentoyhteyksiä kymmeniin Kiinan suurkaupunkeihin. Kiinalaiset lentoyhtiöt myös lentävät edelleen päivittäin näitä yhteyksiä, Air Canadan ollessa toistaiseksi ainoa lennot maahan lopettanut yhtiö.

Lentomatkustus arveluttaa monia

Olikin yllättävää, ettei tapauksia todettu helmikuun aikana muutamaa enempää, varsinkin kun British Columbiassa luemma testataan epäiltyjä tapauksia todella aktiivisesti. Viruksen livahtaminen maahan on silti helppoa, sillä Coloradon laskettelumatkalta palatessamme näimme omin silmin miten ainoa turvatoimi lentokentällä oli muutama infokyltti maahantulohallissa pyytäen vapaaehtoisesti kertomaan viranomaisille kuumeesta. Minkäänlaista ihmisten lämpötilan mittausta tai kontrollia lentokentälle ei ole järjestetty tähän päiväänkään mennessä.

Rokotteeton koronavirus aiheuttaa huolta

Tartuntojen vähäisestä määrästä huolimatta erityisesti paikallinen kiinalaisyhteisö on reagoinut epidemian uhkaan voimakkaasti ja monet aasialaiset ravintolat ovat nähneet asiakkaiden katoavan somessa liikkuneiden huhujen vuoksi. Erityisen hiljaiseksi on muuttunut aivan tässä vierellämme sijaitseva Crystal Mallin suuri aasialainen ostoskeskus, joka on nyt aavekaupunki normaalin verrattuna. Asiakaskato oli niin nopeaa, että Burnabyn kaupunginjohto teki ostoskeskukseen vierailun osoittaakseen luottamustaan sen turvallisuuteen, joskin laihoin tuloksin. Lehtikirjoituksisssa asiakaskadosta on (tietenkin) syytetty rasismia aasialaisia kohtaan, mikä on sangen ihmeellinen väite, kun aasialaisliikkeistä kadonneet asiakkaat ovat itsekin aasialaisia.

Jotkut ihmiset ovat myös äityneet paniikkiostamaan tavaroita ja paikallisissa kaupoissa nähtiinkin helmikuun aikana useita ostosryntäyksiä. Muun maailman tapaan suojamaskit ja käsidesi ovat olleet lopussa jo pitkään, mutta paniikki on yltänyt myös omituisiin tuoteryhmiin kuten vessapaperiin ja pulloveteen, joiden käsittämätöntä hamstrausta on nähty.

Ostosryntäyksiä on nähty ympäri maailmaa

Olemme itse varautuneet lähinnä mahdolliseen tarpeeseen eristäytyä oman sairastumisen jälkeen, ostamalla himpun verran normaalia enemmän pitkään säilyviä tuotteita kuten kahvia, mehua, muroja ja makaroonia. Näiden ansiosta meidän ei tarvitsisi sairastuessa päästä kauppaan pariin viikkoon. Tarvetta paniikkiin ei mielestämme ole, sillä kaupoissa on riittänyt ruokaa, joskin hyllyriveissä on voinut havaita pieniä koloja joidenkin tuotteiden kysynnän noustua voimakkaasti.

Nyt maaliskuussa tapausten määrä on kuitenkin kääntynyt muun maailman mukana nousuun, johon on vaikuttanut erityisesti Iranin katastrofaaliseksi kuvattua tartuntatilannetta pakenevat kaksoiskansalaiset, jotka ovat lentäneet Kanadaan saadakseen hoitoa. Mahdollisista tapauksista on myös huhuttu muutamissa kouluissa, mutta näitä ei ole kyetty vahvistamaan. Jopa meidän toimistollamme oli viime viikolla epäilty tapaus, joka piti kaikkia jännityksen vallassa aina negatiiviseen testitulokseen saakka. Tästä huolimatta siivouksen määrää toimistollamme on lisätty ja työntekijöille on annettu vapaat valtuudet työskennellä kotoa käsin niin halutessaan.

Seattlen seutu on epidemian ydinaluetta

Miten tilanne tästä sitten kehittyy ja tuoko lähenevä kevät helpotusta epidemiaan on kiintoisa kysymys. Mietteliääksi saa myös pääsiäiseksi varattu viikonloppumatka Seattleen, jonka seudulla on vahvistettu jo 70 tartuntaa. Se on puolet koko Yhdysvaltojen tapauksista ja on aiheuttanut useita kuolemia varsinkin esikaupunkialueella sijaitsevan vanhustenkodin tiloissa.

Seuraavan kuukauden kehitys kertonee josko reissulle uskaltaa huhtikuussa lähteä vai josko se pitää jättää kokonaan väliin. Siihen mennessä moni asia ehtii vielä muuttua, joten asiaa ei kannattane vielä kovin paljon murehtia.

(Yhteensä 161 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.