Kanada panttivankina

Kanadassa on ihmetelty viime viikot suureen ääneen pähkähullua kiistaa, joka on saanut ison osan maasta pysähdyksiin. Oudossa kiistassa ovat vastakkain Kanadan heikot päättäjät sekä alkuasukasoikeuksien puolesta vauhkoontuneet sosiaalisen oikeuden puolesta taistelevat, joiden laittomat mielenosoitukset ja saarrot ovat aiheuttaneet suurta haittaa ympäri maata ja joiden aikana jopa pääministeri on joutunut melkein kidnapatuksi. 😯

Kiistan keskiössä on pohjoisen British Columbian syrjäseudulla asustava pikkuruinen 257 hengen Wet’suwet’en alkuperäisheimo, jonka alueiden läpi kanadalainen TC Energy on rakentamassa 670 kilometriä pitkää maakaasuputkea Dawson Creekistä länsirannikon Kitimatiin rakennettavalle suurelle kaasuterminaalille. Noin 6,6 miljardin dollarin suurhanke on ollut vireillä vuodesta 2012 saakka ja sen rakentaminen alkoi viime vuonna. Putki on eri kuin Albertan ja British Columbian kauppasotaan ajanut öljyputki.

Miljardiprojektin reitti

Kaasuputken on määrä kulkea useiden intiaaniheimojen maiden poikki, johon myös Wet’suwet’en heimon vaaleilla valitut edustajat antoivat hyväksyntänsä sopuisaa, todennäköisesti miljoonien dollareiden korvausta vastaan. Sopimus ei kuitenkaan kelvannut heimon viidelle niin kutsutulle ”perinteiselle” (eng. hereditary) päällikölle, jotka katsovat olevansa pikkuruisen heimon todellisia johtajia aataminajoista periytyvän perimysjärjestyksen perusteella. 😯

Väitetty todellinen päällikkö

Jo vuosia oikeussaleissa väännetty kiista eskaloitui tammikuussa, kun Kanadan liittovaltion poliisi RCMP saapui toteuttamaan korkeimman oikeuden järjestyksessään jo toista päätöstä poistaa syrjäistä metsätietä tukkineet muutama perinteisten heimojohtajien seuraajaa kaasuyhtiön työntekijöiden tieltä. Uutiskuvat tästä räjäyttivät jokaisen ammattiaktivistin pankin ja valtamediassa ulvottiin Kanadan riistävän alkuperäisheimon perinteiset maat vasten näiden tahtoa. Wet’suwet’en ei ole nimittäin koskaan allekirjoittanut virallista sopimusta Kanadan liittovaltioon liittymisen puolesta, joten aktivistihörhöjen mukaan edes Kanadan korkeimman oikeuden tekemä päätös kaasuputken laillisuudesta ei päde intiaanien maalla.

Median liekittämät tapahtumat sekä sosiaalisessa mediassa heiluneet rasismikortit saivat kaikki kynnelle kykenevät ammattimielenosoittajat tarttumaan tussiin ja raapustamaan solidaarisuutta sekä Kanadan ahneutta huutaviin kyltteihin.

Ammattimielenosoittajilla on riittänyt kiirettä

Mielenosoitukset levisivät nopeasti ympäri maata ja alkuun niitä järjestettiin laillisesti eri kaupungeissa. Mielenosoittajien nurinkurinen logiikka ei saanut kuitenkaan minkäänlaista vastakaikua suurelta yleisöltä, joten aktivistiryhmät vaihtoivat taktiikkansa mielenosoituksista laittomiin saartoihin, jotka ovat nyt saaneet koko Kanadan polvilleen ja maan heikon poliittisen johdon alahuulet väpättämään. 👿

Esimerkiksi täällä Vancouverissa vaivaiset muutamien kymmenien (korkeintaan reilun sadanhengen) mielenosoitukset ovat viime viikkoina aiheuttaneet huomattavaa vaivaa kymmenilletuhansille ihmisille, tukkimalla keskeisiä risteyksiä sekä rautateitä. Risteyksiä on tukittu pahimpaan ruuhka-aikaan ja jopa keskussairaalan vierellä, sekä satamien ja lauttaterminaalien edustoilla. Ympäri Kanadaa aktivistit ovat myös tukkineet rautateitä niin että tavara- ja matkustajajunat eivät ole pystyneet kulkemaan. Saartojen taloudellinen vaikutus lasketaan jo kymmenissä ellei sadoissa miljoonissa dollareissa.

Laittomia liikennesaartoja ympäri maata

Käsittämättömintä tavallisille ihmisille on ollut ymmärtää miksei poliisi tee laittomuuksien edessä mitään, sillä pienet mielenosoittajaryhmät ovat saaneet saartaa keskeisiä liikenneyhteyksiä tuntien ajan ilman minkäänlaista vaaraa pidätetyksiä tulemisesta. Vielä käsittämättömämpää tämä on siksi, että raideyhtiöt sekä lauttayhtiöt ovat hakeneet ja myös saaneet oikeuden päätöksiä mahdollisten saartojen purkamiseksi. Poliisilla ei ole kuitenkaan riittänyt uskallusta puuttua asiaan dramaattisia uutiskuvia hamuavien televisiokameroiden edessä, mikä on lamaannuttanut myös Kanadan päättäjät.

Miljoonien kanadalaisten syyttävä sormi osoittaakin heikkoja päättäjiä kohtaan, jotka eivät halua osoittaa minkäänlaista selkärankaa edes siitä huolimatta että asioilla on laillinen päätös aina korkeinta oikeutta myöden. Pahinta empimistä on osoittanut Kanadan heikko ja kaikkiin suuntiin kumartava pääministeri Justin Trudea, jonka ulostulot laittomuuksien keskellä ovat olleet todella haparia. Trudeaun mukaan asiassa on paljon neuvoteltavaa, mikä ei käy tavallisen kanadalaisen järkeen lain ollessa selkeä. Kaiken huipuksi suurin osa Wet’suwet’en heimon jäsenistä itse asiassa kannattaa rahakasta projektia, joten Kanada on joutunut käytännössä viiden perimään perustuvaan heimopäällikkyyteen vetoavan henkilön sekä ammattimielenosoittajien panttivangiksi.

Maasta on kadonnut johtajuus

Analogia ei ole myöskään tuulesta temmattu, sillä selkkauksessa on jo nähty melkein panttivankitilanne. Pieni alle kymmenen hengen aktivistiryhmä nimittäin yritti tunkeutua British Columpian pääministeri John Horganin kotiin suorittamaan pääministerin ”siviilipidätystä” heimon maiden rikollisesta anastamisesta. Tämä on tietenkin päivänselvää hölynpölyä ja pääministerin vapaan kulkemisen estäminen olisi tarkoittanut lakiteknisesti katsottuna tämän panttivangiksi ottamista. Tähän tapaukseen poliisi kuitenkin puuttui, joskaan mitään syytteitä tapauksesta tullaan tuskin nostamaan.

Paine tilanteen laukaisemiseksi kasvaakin päivä päivältä, sillä raideyhtiöt ovat jo alkaneet lomauttaa sekä irtisanoa satoja ihmisiä saartojen vuoksi. Raideyhteydet ovat Kanadan taloudelle elintärkeitä ja saarto vaikuttaa esimerkiksi tämän syksyn myöhään kypsyneeseen viljasatoon, jota kulkisi tähän aikaan vuodesta maan rautateillä 4500 junavaunua vuorokaudessa. Satamissa puolestaan kymmenet laivat odottavat lastiensa purkua sekä lastausta toimettomina ja lasku kasvaa.

Onkin kiintoisaa nähdä lankeavatko maan heikot päättäjät polvilleen laittomien saartojen ja pienen vähemmistön edessä, vai päädytäänkö tapauksessa soveltamaan lakia ja järjestystä. Päätöksen pitäisi olla päivänselvä, mutta ammattimaisen uhriutumisen keskellä lakienkaan pitävyydestä ei voi olla varma edistyksellisessä Kanadassa. 😕

(Yhteensä 241 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.