Normaalimpaa arkea

British Columbiassa aloitettiin kaksi viikkoa sitten paluu kohti normaalia kun ravintolat, kampaajat sekä monet liikkeet saivat provinssin terveysviranomaisilta luvan palata toimintaan. Kyseessä on neliportaisen suunnitelman toisesta vaiheesta, jonka aikana avattavalle liiketoiminnalle on kuitenkin edelleen tarkat säännökset. Esimerkiksi ravintoloissa ruokailijoiden määrää on rajoitettu tyhjien pöytien jättämiseksi pöytäkuntien väliin, minkä lisäksi terassi- ja patiotilat on maksimoitu paremman tuuletuksen vuoksi.

Partureissa rajoitukset ovat samansuuntaiset ja liikkeissä on uurastettu aamusta iltaan patoutuneen kysynnän tyydyttämiseksi. Itseni onnistui saada aika parturille viime viikon sunnuntaina hiustenleikkuulle, jonka edellisestä kerrasta oli ehtinyt vierähtää 11 viikkoa. Parturiin pääsi vain ajanvarauksella ja oman maskin kanssa, joita sekä asiakkaat että henkilökunta pitävät koko operaation ajan. Maskien vuoksi ainoastaan hiustenleikkuu on mahdollista, sillä esimerkiksi parran siistiminen olisi liian hankalaa. Lyhyen kesätukan leikkauttaminen oli silti mahtava juttu ja pieni osoitus asioiden asteittaisesta normalisoitumisesta.

Kevyt kesäletti

Toinen paikka missä paluun normaaliin huomaa ovat ruokakaupat. Vaikka kaupoissa onkin edelleen voimassa jo tutuksi käyneet käytännönjärjestelyt, löytyy niistä jo kaikkia tuotteita. Vessapaperia, käsidesiä ja jopa kasvomaskeja on nyt saatavissa ja viimeisen viikon aikana viimeisetkin ostorajoitukset ovat poistuneet. Tämä on sangen merkittävää ja kertoo siitä, että kauppaketjut ovat saaneet säädettyä logistiikkaketjunsa vastaamaan tilanteeseen. Helppoa se ei liene ollut ja hyllyille onkin ilmestynyt täysin uusia tuotemerkkejä mikä kertoo siitä, että tuotteita on jouduttu tilaamaan mistä niitä on vain saanut.

Maskeja saa taas kaupoista

Itse emme ole vielä lähteneet ulos ruokailemaan, mutta ravintoloita on tullut tuettua jo viikkojen ajan noutoruokaa tilaten. Muuten oma liikkuminen rajoittuu lähinnä lähiseutuun, sillä mihinkään ei pääse.

Noutoruoka on tuen osoitus

Hieno juttu olivat tällä viikolla varattavaksi tulleet telttailupaikat kesä- ja heinäkuulle. Tiistaina aamuseitsemältä avautunut varauspalvelu ruuhkautui kuitenkin todella pahoin, kun yli 50 000 ihmistä yritti varata itselleen telttapaikkaa. Meidän onnistui saada ainoastaan yksi varaus kesäkuulle ja nähtäväksi jää josko paikkoja löytyy loppukesästä lisää. Kysynnän määrä on yllättävää, sillä British Columbiaan ei odoteta tai edes toivota turisteja ennen syksyä. Esimerkiksi telttapaikkojen varaaminen tälle kesälle on mahdollista vain provinssin viidelle miljoonalle asukkaalle ja tulossa lieneekin melkoinen matkailukesä omassa provinssissa.

Koronatilanne British Columbiassa on pysynyt viime viikot erittäin vakaana ja päiviä ilman kuolemantapauksia on ollut viikottain. Provinsin alueella kuolleiden määrä on ainoastaan 164 ihmistä, kun koko Kanadassa määrä on 6996. Tartuntojen seulominen testaamalla on päässyt nyt täyteen vauhtiin ja Kanadassa on testattu jo yli 1,6 miljoonaa ihmistä. Todennettujen tartuntojen määrä Kanadassa on tänään 89 741 ja kolmanneksi suurimmassa British Columbiassa ainoastaan 2562. Yli 84% täällä sairastuneista on parantunut ja  sairaalassa on enää parikymmentä ihmistä.

Koronatilanne Kanadassa tänään

Lukemamme ovat siis todella hyviä muuhun Kanadaan sekä suurimpaan osaan länsimaita verrattuna. Ihmiset ovatkin ottaneet löysentyneet rajoitukset ilolla vastaan ja kesäpäivinä kaupungin jälleen avautuneet puistot ovat olleet täynnä vastuullisesti etäisyyttä pitäviä ihmisiä nauttimassa lämpimistä keleistä.

Koronakesä puistossa ja rannoilla

Vastuullista auringonpalvontaa

Kauppojen ja liikkeiden avautumisen myötä ihmiset ovat alkaneet myös palata työpaikoille, minkä näkee liikenteen vilkastumisena. Paluun ennustetaan kuitenkin olevan hidasta ja vievän kuukausia. Niina kävi tällä viikolla kerran toimistolla, mutta itse en ole palaamassa työpaikalle vielä pitkään aikaan. Vaikka meilläkin pieni määrä työntekijöitä palaa kesäkuun toisella puoliskolla toimistolle, oletuksena on että iso osa työskentelee etänä jopa ensi vuoden tammikuuhun saakka. Sinne on vielä kotvasen verran matkaa.

(Yhteensä 220 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.