British Columbia ylitti 5 miljoonaa asukasta

Jos sinusta on tuntunut viime aikoina aiempaa ahtaammalta Vancouverin maanteillä tai Skytrainin kyydissä, ei se ole sattumaa. Nimittäin loppuvuodesta ohitettiin merkittävä virstanpylväs, kun British Columbian väkiluku ylitti 5 miljoonaa asukasta ensimmäistä kertaa historiassa. Provinssin väkiluku onkin kasvanut vauhdilla ja meitä oli seitsemän vuotta sitten tänne muuttaessamme vain 4,4 miljoonaa. Alle vuosikymmenessä väestö on siis kasvanut yhden Helsingin kaupungin verran!

Aiheeseen liittyen lue myös: Kanadan väestöräjähdys.

Ja tämä pelkästään täällä British Columbiassa, sillä meidän Kanadassa elettyjen vuosien aikana koko maan väestö on kasvanut peräti neljällä miljoonalla asukkaalla, ollen tänään 37,4 miljoonaa. Lukema on kuitenkin ainoastaan arvio, sillä Kanadassa suoritetaan virallinen väestönlaskenta vain joka viides vuosi ja seuraavaa saadaan odottaa aina vuoteen 2021 saakka. Onkin mahdollista, että tuolloin saatetaan hätyytellä jo 40 miljoonan maagista rajaa, varsinkin jos nykyinen liberaalihallitus selviää tämän vuoden vaaleista voittajana.

British Columbia on Kanadan kolmanneksi väkirikkain provinssi, edellään itäisen Kanadan paljon suurempi 14,5 miljoonan asukkaan Ontario sekä 8,4 miljoonan asukkaan ranskalainen Quebec. Väestö kasvaa kuitenkin voimakkaasti ympäri Kanadaa ja kovasta kasvusta huolimatta British Columbian odotetaan jäävän lähivuosikymmeninä jälkeen naapuristamme Albertasta, jossa on nykyisin 4,3 miljoonaa asukasta. Alberta nimittäin hyötyy maahanmuuton lisäksi myös maan sisäisestä muuttoliikkeestä, joka on suosinut työllisyystilanteeltaan hyvää Albertaa jo pitkään.

Sisäinen muuttoliike suosii vain muutamia

Väestön nopeasta kasvusta kertoo, että British Columbian väkiluku on tuplaantunut sitten vuoden 1975. Valitettavasti iso osa kaupunkien perusinfrastruktuurista on kuitenkin edelleen kultaiselta 70-luvulta ja 44 vuodessa vain harva väylä on nähnyt tarvittavia investointeja, minkä vuoksi Kanadan kaupungeista on tullut uskomattoman ruuhkaisia.

Vaikka väestö kasvaakin ympäri Kanadaa, jakautuu se silti alueellisesti hyvin epätasaisesti. Pelkästään pinta-alaltaan Suomea kolme kertaa suuremman British Columbian alueella puolet – noin 2,5 miljoonaa ihmistä – asuu Vancouverin metropolialueella ja hieman alle 400 000 asukasta läheisen pääkaupunki Victorian liepeillä. Näin ollen lähes 3 miljoonaa ihmistä asuu valtavan provinssin aivan äärimmäisellä kaakkoiskulmalla, toisen merkittävän asutuskeskittymän ollessa sisämaan Thompson-Okanagan alue noin 400 000 asukkaallaan. Sinnekin on vain 400 kilometriä Vancouverista. Todellisessa pohjoisessa ainoa merkittävä väestökeskittymä on noin 87 000 asukkaan Prince George, muiden keskusten ollessa hajanaisia pikkukaupunkeja.

Väestön epätasainen jakautuminen on ongelma

Voimasta väestönkasvua on myös kiittäminen Vancouverin asuntokriisistä, joskin myös keinottelulla on ollut suuri merkitys tilanteeseen. On silti selvää, että sadat tuhannet uudet asukkaat vaativat valtavan määrän uusia asuntoja, joita rakennusliikkeet ovatkin rakentaneet viime vuodet kaikkialle valtavalla vimmalla.

Kasvu onkin kaksiteräinen miekka ja monien mielestä Trudeaun hallituksen hullut vuodet ovat olleet aivan liikaa maan kestokyvylle. Syksyn parlamenttivaaleista voidaankin ennustaa kiintoisia, mutta on epätodennäköistä että Kanadan väestönkasvu pysähtyisi kokonaan. Niinpä ennusteet 6 miljoonan britishcolumbialaisen rajan rikkoutumisesta joskus 2030-luvulla lieneekin enemmän kuin todennäköistä…

Ennusteiden suunta on selkeä

(Yhteensä 456 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.