Kasvava Kanada

Kanadassa tehdään joka viides vuosi suuri maanlaajuinen väestönlaskenta. Näistä viimeisin valmistui viime vuonna (2011) ja tuoreimpien tilastojen mukaan Kanadan väkiluku on nyt 33 476 688 henkeä, missä on lisäystä 5,9% edellisestä vuoden 2006 laskennasta. Väestönkasvu on myöskin kiihtynyt, sillä vuosina 2001 – 2006 kasvu oli hieman matalampaa, noin 5,4%. Kanadan väkiluku onkin tuplaantunut sitten vuoden 1961 ja peräti kymmenkertaistunut viimeisen 150 vuoden aikana. Kanada on näillä lukemilla kaikkein nopeimmin kasvava G8-maa, väkirikas Yhdysvallat mukaan lukien.


Aiheeseen liittyen lue myös: Kanadan väestöräjähdys.

Väkilukua kasvattaa eniten kiivaana jatkuva maahanmuutto, joka tuo maahan joka vuosi yli 250 000 uutta asukasta. Ilahduttavasti väestönkasvu jakautuu pääkaupunkikeskeisen Suomen sijaan tasaisesti ympäri maata ja jokaisessa Kanadan provinssissa kirjattiin positiiviset kasvulukemat. Jopa pohjoisen vähäväkisten territorioiden väkimäärä lisääntyi kaivos-, metsä- ja öljyteollisuuden vetäminä vähintään muutamilla prosenteilla. Kaukana Alaskan rajalla sijaitsevan Yukonin väkiluku kasvoi peräti 11,6%, mikä on jotain mistä Lapissa tai Itä-Suomessa voi vain haaveilla.

Kanadan ja G8-maiden väestönkasvu

Kanadan selvästi väkirikkain provinssi on edelleen Torontoa ympäröivä Ontario (12,8 miljoonaa asukasta, 38,7% väestöstä), mutta ensimmäistä kertaa historiassa Ontarion länsipuolella asuu nyt enemmän väkeä kuin sen itäpuolella (30,7% vs. 30,6%). Kaikkein suurimmat kasvukeskukset ovatkin Länsi-Kanadan Alberta (3,6 miljoonaa asukasta, +10,8%) sekä British Columbia (4,4 miljoonaa asukasta, +7%). Albertassa uusia asukkaita houkuttelee alueelle voimakasta aikaa elävä energiasektori, jonka suurhankkeet luovat valtavasti uusia työpaikkoja.

Väestön painopiste on siirtymässä länteen

Suurimmat kasvukunnat sekä näivettyvät alueet

Täällä länsirannikolla British Columbiassa väkimäärä lisääntyi yhteensä 7% ja Vancouverin metropolialueella peräti 9,3% – ainoastaan viidessä vuodessa! Metropolialueen väkiluku kasvoikin yli kahdellasadallatuhannella, ollen viime vuoden lopussa 2 313 328. Vancouverin kaupunki sai tästä kasvusta reilut 25 000 ihmistä, joten kaupunkia ympäröivät lähiöt ovat kasvattaneet väkimääräänsä huomattavasti keskuskaupunkia nopeammin. Kaupungin väkiluku on tuoreimmassa tilastossa 603 502.

Kanadan metropolialueiden kasvu

Kun vielä 50 vuotta sitten merkittävä osa kanadalaisista asui maan valtavalla maaseudulla, asuu kaupunkialueiden ulkopuolella enää vain 19% väestöstä. Ihmiset pakkautuvatkin yhä lähemmäs Kanadan 33 suurinta metropolialuetta, jotka kaikki kokivat huomattavaa väestönkasvua. Suurin metropolialue on edelleen Toronto (melkein 5,6 miljoonaa asukasta), perässään Montreal (reilut 3,8 miljoonaa asukasta), mutta Vancouver saavuttaa hiljalleen näitä molempia.

Kasvu on Kanadalle pääosin positiivinen asia ja maa sitä myös tietoisesti hamuaa. Maailman toiseksi suurimpaan valtioon mahtuu väkeä huomattavasti nykyistä enemmän, mutta pakkautuneilla metropolialueilla kasvu tuottaa omat haasteensa. Liikenneruuhkat pahenevat vuosi vuodelta ja asumisen hinta jakaa kohoamistaan, kun suuret määrät uusia asukkaita hamuaa samoille suosituille asuinalueille. Taloudelle kasvu on kuitenkin hyväksi ja Kanadalla pyyhkiikin taloudellisesti erittäin hyvin. Odotettavissa onkin, että kasvu jatkuu samaan tyyliin tulevinakin vuosina. Joissain ennusteissa Kanadan väkiluku hipoo nykykehityksellä vuosisadan lopulla jopa 50 miljoonaa, tosin maa olisi tuolloinkin edelleen yksi maailman harvimmin asutuista valtioista!

Kanadan väkiluku suhteessa maailmaan

(Yhteensä 2 109 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.