Kasvava Kanada

Kanadassa tehdään joka viides vuosi suuri maanlaajuinen väestönlaskenta. Näistä viimeisin valmistui viime vuonna ja tuoreimpien tilastojen mukaan Kanadan väkiluku on nyt 33 476 688 henkeä, missä on lisäystä 5,9% edellisestä vuoden 2006 laskennasta. Väestönkasvu on myös kiihtynyt, sillä ajanjaksolla 2001-2006 kasvu oli hieman alhaisempi 5,4%. Kanadan väkiluku onkin tuplaantunut sitten vuoden 1961 ja peräti kymmenkertaistunut viimeisen 150 vuoden aikana. Kanada on näillä lukemilla kaikkein nopeimmin kasvava G8-maa, väkirikas Yhdysvallat mukaan lukien.

Kanadan ja G8-maiden väestönkasvu

Väkilukua kasvattaa kaikkein eniten kiivaana jatkuva maahanmuutto, joka kasvattaa väkilukua neljännesmiljoonalla joka vuosi. Ilahduttavasti väestönkasvu jakautuu pääkaupunkikeskeisen Suomen sijaan tasaisesti ympäri maata ja jokaisessa Kanadan provinssissa kirjattiin positiiviset kasvulukemat. Jopa pohjoisen vähäväkisten territorioiden väkimäärä lisääntyi kaivos-, metsä- ja öljyteollisuuden vetäminä vähintään muutamilla prosenteilla. Kaukana Alaskan rajalla sijaitsevan Yukonin väkiluku kasvoi peräti 11,6%, mikä on jotain mistä Lapissa tai Itä-Suomessa voi vain haaveilla. 💡

Kanadan selvästi väkirikkain provinssi on edelleen Torontoa ympäröivä Ontario (12,8 miljoonaa asukasta, 38,7% väestöstä), mutta ensimmäistä kertaa historiassa Ontarion länsipuolella asuu enemmän väkeä kuin itäpuolella (30,7% vs. 30,6%). Kaikkein suurimmat kasvukeskukset ovatkin Länsi-Kanadan Alberta (3,6 miljoonaa asukasta, +10,8%) sekä British Columbia (4,4 miljoonaa asukasta, +7%). Albertassa uusia asukkaita alueelle houkuttelee voimakasta aikaa elävä energiasektori, jonka suurhankkeet luovat valtavasti uusia työpaikkoja.

Väestön painopiste siirtymässä länteen

Suurimmat kasvukunnat sekä näivettyvät alueet

Täällä länsirannikolla British Columbiassa väkimäärä lisääntyi yhteensä 7% ja Vancouverin metropolialueella peräti 9,3% – vain viidessä vuodessa! Metropolialueen väkiluku kasvoi yli kahdellasadallatuhannella, ollen viime vuoden lopussa 2 313 328. Vancouverin kaupunki sai tästä kasvusta reilut 25 000 ihmistä, joten kaupunkia ympäröivät lähiöt ovat kasvattaneet väkimääräänsä huomattavasti keskuskaupunkia nopeammin. Kaupungin väkiluku on tuoreimmassa tilastossa 603 502.

Kanadan metropolialueiden kasvu

Kun vielä 50 vuotta sitten merkittävä osa kanadalaisista asui maan valtavalla maaseudulla, asuu kaupunkialueiden ulkopuolella enää vain 19% väestöstä. Ihmiset pakkautuvatkin yhä lähemmäs Kanadan 33 suurinta metropolialuetta, jotka kaikki kokivat huomattavaa väestönkasvua. Suurin metropolialue on edelleen Toronto (melkein 5,6 miljoonaa asukasta) perässään Montreal (reilut 3,8 miljoonaa asukasta), mutta Vancouver saavuttaa hiljalleen näitä molempia.

Kasvu on Kanadalle positiivinen asia ja maa sitä myös tietoisesti hamuaa. Maailman toiseksi suurimpaan valtioon mahtuu väkeä huomattavasti nykyistä enemmän, mutta pakkautuneilla metropolialueilla kasvu tuottaa omat haasteensa. Liikenneruuhkat pahenevat vuosi vuodelta ja asumisen hinta jakaa kohoamistaan, kun suuret määrät uusia asukkaita hamuaa samoille suosituille asuinalueille. Taloudelle kasvu on kuitenkin hyväksi ja Kanadalla pyyhkiikin taloudellisesti erittäin hyvin. Odotettavissa onkin, että kasvu jatkuu samaan tyyliin tulevinakin vuosina. Ennusteissa on, että vuosisadan lopussa Kanadan väkiluku hipoisi 50 miljoonaa, tosin tuolloinkin maa olisi edelleen yksi maailman harvimmin asutuista maista!

Kanadan väkiluku suhteessa maailmaan

(Yhteensä 1 295 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.