Kanada laski väestönsä

Suomalaisittain joka viides vuosi suoritettava maanlaajuinen väestönlaskenta (eng. Census) tuntuu hieman vanhanaikaiselta, mutta monissa maissa tämä on edelleen virallinen käytäntö. Kanadassa tuorein väestönlaskenta suoritettiin viime vuonna ja sen tuloksia alettiin saada tipottain nyt alkuvuodesta. Tämä oli myös meidän ensimmäinen Censuksemme, joten myös me sisällymme näihin lukemiin. 🙂

Laskenta ei tosiasiassa käsitä kaikkien ihmisten yksilöllistä laskemista, vaan siihen valitaan joka vuosi satunnaisotoksella noin kolmannes koko väestöstä. Ilmoitus valituksi tulemisesta toimitetaan postitse kotiin ja kysely täytetään netissä. Viime vuoden kysely oli Kanadan tilastokeskuksen kaikkien aikojen onnistunein ja vastausprosentti ylsi 98,4% lukemaan. Suuri lukema ei ole yllätys, sillä vastaaminen on pakollista kaikille Kanadassa oleskeleville ja vastaamatta jättämisestä seuraa 500 dollarin sakko sekä jopa kolme kuukautta vankilassa. Kenenkään ei kuitenkaan tiedetä joutuneen ikinä vankilaan, vaikka muutamia tapauksia onkin edennyt aina oikeuteen asti.

Käytössä on niin kutsuttu ”pitkä kaavake”, joka sisältää koko liudan kysymyksiä asumisesta, koulutuksesta, sukupuolesta, kotona puhuttavista kielistä, uskonnosta, työpaikasta ja niin edelleen. Vuoden 2016 laskenta on paluu pitkään kaavakkeeseen, sillä vuonna 2011 silloin vallassa ollut konservatiivihallitus toi käyttöön yksinkertaisemman kaavakkeen, joka ei kuitenkaan tarjonnut tarpeeksi kattavaa tieto kanadalaisista.

Tuoreet väkiluvut

Nyt julkaistut ensimmäiset tulokset kertovat, että Kanadan väestö on jatkanut voimakasta kasvuaan. Kanadalaisia oli viime vuoden loppuun mennessä 35 151 728, missä on lisäystä yli 1,6 miljoonaa (+5%) viiden vuoden takaisesta. Kasvua tukee ennenkaikkea voimakas maahanmuutto, jota nykyhallitus on nostanut entisestään ja jo 20% kanadalaisista on syntynyt toisessa maassa.

Työvoimaperäisestä maahanmuutosta huolimatta Kanadan väestö vanhenee edelleen ja yli 65-vuotiaiden määrä ylitti nyt ensi kertaa historiassa alle 14-vuotiaiden määrän. Kanadalaisperheeseen syntyy keskimäärin 1,6 lasta (Suomessa lukema on 1,57), mikä on alle väestön uusiutumiseen vaadittavan 2,1. Tämä tarkoittaa, että väestö vähenisi ilman nykyistä maahanmuuttoa.

Vanhukset ohittivat lapset

Väestönkasvua kirjattiin kaikkialla muualla Kanadassa, paitsi New Brunswickin provinssissa, jossa väkimäärä laski 0,5%. Suurin kasvu keskittyi tälläkin kertaa Länsi-Kanadaan, erityisesti Albertan ja British Columbian provinsseihin. Ontario on edelleen Kanadan väkirikkain provinssi 13,4 miljoonalla (+4,6%) asukkaallaan, perässään ranskankielinen Quebec (8,2 miljoonaa, +3,3%) sekä oma British Columbiamme (4,6 miljoonaa, +5,6%). Peräti kolmannes kanadalaisista asuu siis edelleen Ontariossa.

Väestökasvun voittajat ja häviäjät

Sekä kanadalaiset että maahanmuuttajat jatkavat myös voimakasta kaupunkeihin pakkautumista. Toronton metropolialue on kooltaan jo 5,93 miljoonaa asukasta ja itse kaupunki ohitti taannoin Chicagon kaupunkirajojen sisällä mitattaessa 2,73 miljoonalla asukkaallaan. Chicago on kuitenkin edelleen metropolina paljon Torontoa suurempi, mutta tapahtuneella oli silti runsaasti uutisarvoa. Perässä tulevat Montral ja Vancouver, joista jälkimmäisessä asui viime vuonna 631 486 ihmistä (+4,6%) ja koko metropolialueella 2,46 (+6%) miljoonaa.

Kasvustakin huolimatta harvaanasuttu maa

Nykyisen kotikaupunkimme Burnabyn väkimäärä nousi peräti 7,4% ollen nyt 239 700. Tällä lukemalla Burnaby on Kanadan 20. suurin kaupunki, Vancouverin ollessa numero kahdeksan kolmanneksi suurimmalla metropolialueella. Hurjasti kasvava Surrey lisäsi asukaslukuaan huikeat 10,6% lukemaan, ylittäen puoli miljoonaa (517 887 asukasta). Surrey tuleekin haastamaan Vancouverin lähitulevaisuudessa metropolialueen väkirikkaimpana kaupunkina. 😮

Jos Kanadan kasvu jatkuu tällaisissa lukemissa, ylittää maa 50 miljoonan asukkaan rajan jo ennen vuosisadan puoliväliä. Vancouverin ennustetaan ylittävän 3 miljoonan asukkaan raja 2030-luvulla, mikäli talous jatkuu yhtä vahvana. Onkin kiintoisaa nähdä, miltä Kanada näyttää seuraavan Censuksen aikoihin vuonna 2021. Aika näyttää jatkuuko kasvu, vai muuttuvatko poliittiset tuulet, josta väestönkasvu nykyisessä muodossaan täysin riippuu. Aika näyttää.

Tulevaisuuden kasvu nojaa maahanmuuttoon

(Yhteensä 716 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.