Kanada laski väestönsä

Joka viides vuosi suoritettava maanlaajuinen väestönlaskenta (eng. Census) tuntuu suomalaisittain vanhanaikaiselta käytännöltä, mutta on monissa maissa edelleen virallinen metodi. Kanadassa tehtiin tuorein väestönlaskenta viime vuonna (2016) ja sen tuloksia alettiin saada tipoittain nyt alkuvuodesta. Tämä oli myös meidän ensimmäinen Censuksemme, joten myös me sisällymme nyt näihin lukemiin.

Aiheeseen liittyen lue myös: Kanadan väestöräjähdys.

Laskenta ei tosiasiassa käsitä kaikkien ihmisten yksilöllistä laskemista, vaan siihen valitaan joka vuosi satunnaisotoksella noin kolmannes koko väestöstä. Ilmoitus valituksi tulemisesta toimitetaan postitse kotiin ja kysely täytetään netissä. Viime vuoden kysely oli Kanadan tilastokeskuksen kaikkien aikojen onnistunein ja vastausprosentti ylsi 98,4% lukemaan. Suuri lukema ei ole yllätys, sillä vastaaminen on pakollista kaikille Kanadassa oleskeleville ja vastaamatta jättämisestä seuraa 500 dollarin sakko sekä jopa kolme kuukautta vankilassa. Kenenkään ei kuitenkaan tiedetä joutuneen ikinä vankilaan, vaikka muutamia tapauksia onkin edennyt aina oikeuteen asti.

Käytössä on niin kutsuttu ”pitkä kaavake”, joka sisältää koko liudan kysymyksiä asumisesta, koulutuksesta, sukupuolesta, kotona puhuttavista kielistä, uskonnosta, työpaikasta ja niin edelleen. Vuoden 2016 laskenta on paluu pitkään kaavakkeeseen, sillä vuonna 2011 vallassa ollut konservatiivihallitus toi käyttöön yksinkertaisemman kaavakkeen, joka ei kuitenkaan tarjonnut tarpeeksi kattavaa tietoa kanadalaisista.

Tuoreet väkiluvut

Nyt julkaistut ensimmäiset tulokset kertovat, että Kanadan väestö on jatkanut voimakasta kasvuaan. Kanadalaisia oli viime vuoden loppuun mennessä 35 151 728, missä on lisäystä yli 1,6 miljoonaa (+5%) viiden vuoden takaisesta. Kasvua tukee ennen kaikkea voimakas maahanmuutto, jota nykyhallitus on nostanut entisestään ja jo 20% kanadalaisista on syntynyt toisessa maassa.

Työvoimaperäisestä maahanmuutosta huolimatta Kanadan väestö vanhenee edelleen ja yli 65-vuotiaiden määrä ylitti nyt ensi kertaa historiassa alle 14-vuotiaiden määrän. Kanadalaisperheeseen syntyy keskimäärin 1,6 lasta (Suomessa lukema on 1,57), mikä on alle väestön uusiutumiseen vaadittavan 2,1. Tämä tarkoittaa, että väestö vähenisi ilman nykyistä maahanmuuttoa.

Vanhukset ohittivat lapset

Väestönkasvua kirjattiin kaikkialla Kanadassa, paitsi New Brunswickin provinssissa, jossa väkimäärä laski 0,5%. Suurin kasvu keskittyi tälläkin kertaa Länsi-Kanadaan, erityisesti Albertan ja British Columbian provinsseihin. Ontario on edelleen Kanadan väkirikkain provinssi 13,4 miljoonalla (+4,6%) asukkaallaan, perässään ranskankielinen Quebec (8,2 miljoonaa, +3,3%) sekä oma British Columbiamme (4,6 miljoonaa, +5,6%). Peräti kolmannes kanadalaisista asuukin siis edelleen Ontariossa.

Väestökasvun voittajat ja häviäjät

Sekä kanadalaiset että maahanmuuttajat jatkavat myös voimakasta kaupunkeihin pakkautumista. Toronton metropolialue on kooltaan jo 5,93 miljoonaa asukasta ja itse kaupunki ohitti taannoin Chicagon kaupunkirajojen sisällä mitattaessa 2,73 miljoonalla asukkaallaan. Chicago on kuitenkin edelleen metropolina paljon Torontoa suurempi, mutta tapahtuneella oli silti runsaasti uutisarvoa. Perässä tulevat Montreal ja Vancouver, joista jälkimmäisessä asui viime vuonna 631 486 ihmistä (+4,6%) ja koko metropolialueella 2,46 (+6%) miljoonaa.

Kasvustakin huolimatta harvaanasuttu maa

Kotikaupunkimme Burnabyn väkimäärä nousi peräti 7,4% ollen nyt 239 700. Tällä lukemalla Burnaby on Kanadan 20. suurin kaupunki, Vancouverin ollessa numero kahdeksan kolmanneksi suurimmalla metropolialueella. Hurjasti kasvava Surrey lisäsi asukaslukuaan huikeat 10,6%, ylittäen maagiset puoli miljoonaa asukasta lukemalla 517 887. Surrey tuleekin haastamaan Vancouverin lähitulevaisuudessa metropolialueen väkirikkaimpana kaupunkina.

Jos Kanadan kasvu jatkuu tällaisissa lukemissa, ylittää maa 50 miljoonan asukkaan rajan jo ennen vuosisadan puoliväliä. Vancouverin ennustetaan ylittävän 3 miljoonan asukkaan rajan 2030-luvulla, mikäli talous jatkuu yhtä vahvana. Onkin kiintoisaa nähdä, miltä Kanada näyttää seuraavan väestönlaskennan aikoihin vuonna 2021. Aika näyttää jatkuuko kasvu, vai muuttuvatko poliittiset tuulet, josta väestönkasvu nykyisessä muodossaan lähes tyystin riippuu.

Tulevaisuuden kasvu nojaa maahanmuuttoon

(Yhteensä 1 244 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.