Kanada lisää maahanmuuttoa

36 miljoonan asukkaan Kanada on ollut aina maahanmuuttajien maa ja esimerkiksi Torontossa sekä Vancouverissa ei-kansalaisten (mihin mekin lukeudumme) määrä ylittää jo puolet kaupunkien väestöstä. Todellinen monikulttuurisuus onkin yksi ensimmäisiä asioita, jonka Kanadaan saapuva huomaa ja esimerkiksi täällä länsirannikolla Aasiasta tulleiden määrä on todella huomattava.

Kanadan väkimäärä kasvaakin voimakkaasti juuri maahanmuuton voimalla, mikä estää väestöä pienentymästä. Suomen tapaan myös Kanadassa on puhuttu jo pitkään huoltosuhteen heikkenemisestä suurten ikäluokkien ikääntyessä, mikä on ollut yksi merkittävimmistä tekijöistä korkeina pidettyihin maahanmuuttolukemiin. Viime vuonna myös Syyrian sota sai tuoreen liberaalihallituksen tuomaan Kanadaan ennätysmäärän ihmisiä osana erityistä pakolaisohjelmaa, jonka myötä maahan saapui noin 40 000 syyrialaista. Määrä voi kuulostaa paljolta, mutta on vain hieman enemmän kuin saapui samaan aikaan Suomeen, Kanadan ollessa kuitenkin seitsemän kertaa suurempi maa.

Kanadaan tuodut syyrialaiset seulottiin ja valittiin naapurimaiden pakolaisleireiltä. Tulijoiden valinta kohdistui myös pelkästään perheisiin, yksinäisiin naisiin sekä vähemmistöihin kuuluviin, eikä maahan saapunut yksinäisiä nuoria miehiä kuten Euroopassa (tosin Kanadankin raja vuotaa). Tulijoiden sopeutuminen onkin sujunut ilman suurempia ongelmia ja iso osa on myös löytänyt myös jonkinlaista työtä. Tähän kannustaa myös kanadalainen sosiaaliturva, joka on paljon eurooppalaista ja erityisesti pohjoismaista ”aktivoivampaa” ja kannustaa työntekoon.

Pakolaiset ovat kuitenkin vain pieni osa Kanadaan suuntautuvasta laillisesta maahanmuutosta, joka painottuu voimakkaasti työperäisyyteen. Maanantaina esitellyssä liberaalihallituksen uudessa maahanmuuttosuunnitelmassa pakolaisten määrä itse asiassa vähenee ja työperäisen maahanmuuton määrä kasvaa entisestään niin että yhteensä ensi vuoden aikana Kanadaan pyritään ottamaan noin 300 000 uutta tulokasta. Se on suurin määrä sitten ensimmäisen maailmansodan suurten muuttoaaltojen, mutta määrä on kuitenkin huomattavasti vähemmän kuin monet ekonomistit olivat suositelleet.

Seuraavan nelivuotiskauden aikana Kanadaan tullaan ottamaan vuosittain 172 500 työperäistä sekä koulutettua maahanmuuttajaa, 84 000 perhesiteillä yhdistettävää, 40 000 pakolaista sekä 3500 vainottua. Aiempiin vuosiin nähden kyseessä ole ole dramaattisesti suuremmasta tulijamäärästä, mutta monet kysyvät silti mistä kaikille tulijoille tulee riittämään asuntoja sekä töitä. Kanadan talous on junnannut viime ajat paikoillaan, positiivisena poikkeuksena ainoastaan erittäin kuumaana hohkaava British Columbian talous. Työttömyysprosentti on pysynyt noin 7% paikkeilla, mikä enemmän kuin Yhdysvalloissa, mutta vähemmän kuin EU-alueella ja huomattavasti vähemmän kuin Suomessa.

Lukeman pitäminen edes paikallaan onkin haaste samaan aikaan kun väestö lisääntyy sadoillatuhansilla, joskin suurempaa maahanmuuttoa on perusteltu myös juuri talouden kiihdyttämiseen tähtäävänä toimena. Paikallisesti tässä onkin perää, sillä esimerkiksi Vancouverin alueella yrityksillä on ollut vaikeuksia löytää tarpeeksi työntekijöitä. Ongelmana on kuitenkin, että kaupunkialueilla missä on töitä on tarjolla runsaasti, asumisen hinta on jo valmiiksi pilvissä, mikä tekee työvoiman ja työpaikkojen kohtaamisesta haasteellisen yhtälön.

Pysyvien asumislupien määrä tulee kasvamaan

Hyvänä puolena uusi ohjelma pyrkii myös vakinaistamaan maassa jo olevien ihmisten, kuten opiskelijoiden ja tilapäisten työntekijöiden statusta kohti pysyvää asumislupaa, missä on ehdottomasti järkeä. Tilapäiset työntekijät ovat olleet kiistelty tekijä Kanadan työmarkkinoilla ja joissain tapauksissa jotkut yritykset ovatkin yrittäneet sivuuttaa kanadalaisia työnhakijoita halvemmalla tilapäisellä työvoimalla. Suurin huoli maahanmuuton ympärillä onkin, että ”tulijat vievät paikallisten työt”. Vaikka huolen voikin ymmärtää, on kyseessä kuitenkin positiivisesta ilmiöstä, joka kertoo suoraan siitä että suurin osa maahanmuutosta on todellakin työperäistä, loppujen ollessa kiinalaisia miljonäärejä sekä pieni määrä pakolaisia, jotka myös työllistyvät sangen hyvissä määrin.

Tätä taustaa vasten voisikin ennustaa, että uusi linjaus jatkaa Kanadan vahventamista, vaikka väkimäärän kasvun ei pitäisikään olla mikään itsetarkoitus jo valmiiksi ylikansoitetussa maailmassa. Ainakin Kanadan kasvu perustuu järkevään linjaan laadukkaista tulijoista, mikä on aiemminkin toiminut Kanadan eduksi.

Jos siis Kanadaan muutto kiinnostaa, kannattaa asiaa harkita nyt tosissaan. Suomalainen korkeakoulutettu nuori on kovaa valuuttaa ulkomaiden työmarkkinoilla ja Kanada on kerrassaan upea maa asua. 🙂

(Yhteensä 934 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

2 vastausta artikkeliin “Kanada lisää maahanmuuttoa”

 1. Heippa. Löysi blogisi kun etsin kaikkea Kanadaan liittyvää kirjoittelua. Blogisi onkin äärimmäisen mielenkiintoinen ja tekstit todella hyvin tehtyjä- kiitos!
  Tämä teksti on noin vuoden vanha, vieläkö tilanne näyttää samalta? Asun itse skoteissa ja brexit on pistänyt miettimään pitäisikö kuitenkin lähteä alkuperäisen haaveen perään kohti Kanadaa. Kuinka pitkä prosessi tyoluvan saaminen on ja kuinka paljon siihen pitäisi olla varallisuutta, että onnistuu? Näin sairaanhoitajana tulot ei ole ne suurimmat..

   
  1. Hei Päivi,

   Kiitos kommentistasi! Oman tietoni mukaan Kanadan politiikassa ei ole tapahtunut mitään muutosta sitten kirjoitukseni ja mikään tuskin muuttuukaan ainakaan ennen syksyn 2019 seuraavia parlamenttivaaleja.

   Varallisuus ei vaikuta maahanmuuttoon kuin vasta miljonääriluokassa, jossa pysyvän asumisluvan voi ”ostaa” investoimalla Kanadaan. Käytännössä kaikki muu maahanmuutto on työperäistä (tai pakolaisperusteista, tosin vähäisessä määrin) ja siinä painavat koulutus, kielitaito sekä muut hyödylliset seikat. Sairaanhoitajille ja lääkäreille on täällä kyllä kysyntää, varsinkin länsimaalaisen koulutuksen saaneille. En usko siis, että prosessi olisi sinulle mitenkään mahdoton, mutta en osaa sanoa sen yksityiskohdista, koska itse saavuimme tänne niin eri lähtökohdista.

   Työluvan saannin ei pitäisi olla ongelma jos työpaikka jo on ja se järjestyy yleensä 1-6 kuukaudessa hakemisesta. Ennen työlupaa töitä ei tietenkään saa tehdä, ellei ole sitten hakenut vielä kotimaassaan pysyvää asumislupaa Kanadaan johon hakemusten käsittelyajat ovat paljon pidempiä (joillekin maille vuosia). Tätä on kuitenkin yritetty nopeuttaa ja sujuvoittaa tiettyjen kiintiöiden sisällä ja tietoa käsittelyajoista löytää maahanmuuttoviraston sivuilta.

   Eli kannattaa alkaa selvittämään asiaa ja suunnittelemaan minkä ohjelman alla muutto Kanadaan olisi helpointa! Eri provinsseihin muuttaminen myös eroaa jonkin verran riippuen provinssin työtilanteesta ja muista tekijöistä, jonka suhteen tulijoiden tarvetta paikallisiin työmarkkinoihin verrattuna aina arvioidaan.

   Onnea matkaan!

    

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.