Kanada äänesti muutoksen puolesta

Kanadassa koettiin tänään todellinen Obama-hetki, kun maa äänesti lumivyöryn tavoin maan uudeksi enemmistöhallitukseksi Kanadan liberaalipuolueen (39,5% paikoista, yhteensä 184 paikkaa kaikkiaan 338 paikasta) ja pääministeriksi puolueen puheenjohtajan Justin Trudeaun. 43-vuotias Trudeau on Kanadan ensimmäinen pääministeri, jonka isä on myös toiminut maan pääministerinä, kun edesmennyt Pierre Trudeau johti Kanadaa vuosina 1968-1979 ja 1980-1984.

Parlamenttivaaleissa koettiin todellinen heilahdus vasemmalle, kun melkein kymmenen vuotta vallassa ollut Kanadan konservatiivipuolue heitettiin hallituksesta peräti 60 paikan romahduksella (uusi kannatus 31,9%, 99 paikkaa). Normaalisti kolmas vahva Uusi demokraattinen puolue NDP romahti vaaleissa vielä tätäkin enemmän, kadottaen peräti puolet kannatuksestaan ja 51 paikkaa (uusi kannatus 19,7%, 44 parlamenttipaikkaa). Merkittävä vaikutus NPD:n heikkoon tulokseen oli kanadalaisten strategisella äänestämisellä, jossa ihmiset valitsivat kahdesta samanlaisesta vaihtoehdosta vahvemmalta vaikuttaneen liberaalipuolueen päästäkseen varmasti eroon konservatiivipuolueen nykyisestä pääministeristä Stephen Harperista. Ylimielinen Harper on viimeisen vuosikymmenen ajan ajanut Kanadaan kovia oikeistolaisia arvoja, joita kanadalaiset ovat vierastaneet ja nyt ihmisillä oli viimein tilaisuus palauttaa maa takaisin polulle josta se on aiempina vuosikymmeniä tunnettu.

Puolueiden paikat uudessa parlamentissa

Lopputulos on melkoinen muutos ennakkoasetelmasta, joka vielä kesällä piti liberaalipuoluetta täydellisenä altavastaajana ja kisaa lähinnä konservatiivien ja demokraattien välisenä. Demokraatit aloittivatkin kisan vahvasti ja käväisivät peräti 37% kannatuksessa, mutta putosivat viimeisten viikkojen aikana 19,7 prosenttiin. Samaan aikaan liberaaripuolue melkein tuplasi kannatuksensa, siitäkin huolimatta että konservatiivien vihamainokset ovat pelotelleet kanadalaisia kuukausien ajan Trudeaun kokemattomuudella ja arvaamattomuudella. Muutoksen pelko oli konservatiivien johtavia vaaliteemoja, kun liberaalit keskittyivät positiivisuuteen, mikä näyttää saaneen kannatusta kanadalaisten keskuudessa.


Justin Trudeau perheineen

Konservatiivien pelisilmä pettikin näissä vaaleissa pahasti, sillä nämä lähtivät vaalikamppailuun torvet soiden ja valtavan suuryritysten kustantaman vaalibudjetin turvin. Elokuun alussa julistettu peräti 11 viikon mittaisen kampanjan oli tarkoitus kuivuttaa muiden puolueiden budjetit ja varmistaa konservatiivien voitto, mutta suunnitelma kuivui täysin kasaan. Konservatiivipuoluetta ravistelivat vaalikamppailun aikana myös erilaiset vallan väärinkäyttöön liittyvät skandaalit, jotka söivät puolueen kannatusta monilla vaa’ankielialueilla. Yksi kohtalokas teema olivat myös Harperin kovat kannanotot Syyrian pakolaisia kohtaan, jotka eivät resonoineet yleensä inhimillisissä kanadalaisissa.

Mitä uusi liberaalihallitus on sitten luvannut ja miten Kanada muuttuu tästä eteenpäin? Maanlaajuisia vaalilupauksia ovat olleet ainakin marijuanan laillistaminen Coloradon malliin sekä yksityisyyttä loukkaavan amerikkalaismaisen C-51 terrorismilain kriittinen tarkistaminen tai jopa kumoaminen. Trudeau ei ole kertonut kantaansa meneillään oleviin neuvotteluihin Tyynenmeren vapaakauppasopimuksesta, mutta toivon mukaan kanta tulee olemaan epädemokraattisesti neuvoteltua sopimusta vastaan, mikä saattaisi kaataa koko salaisen sopimuksen. 😮

Merkittävä ero kahteen muuhun puolueeseen on myös liberaalien suunnitelma tiukan budjettikurin sijaan pönkittää raakaöljyn halpenemisen hyydyttämää taloutta investoimalla kymmeniä miljardeja dollareita infrastruktuurin, kuten teiden ja julkisen liikenteen parantamiseen. Tämä valtava summa tarkoittaa pelkästään British Columbialle jättimäistä pottia, joka merkitsee varmaan muun muassa uuden SkyTrain laajennuksen sekä jättimäisen George Massey Bridgen lähtemistä rakenteille lähivuosina. Tämä on hieno asia ja investoiminen kansalliseen infrastruktuuriin tulee varmasti vaikuttamaan positiivisesti työllisyyteen ja on investointi pidemmän ajan hyvinvoinnille.

Trudeaun suunnitelmana on ollut myös ottaa Kanadaan aiempaa enemmän Syyrian pakolaisia, mutta ehdotetut määrät ovat sangen pieniä vuosittaisen työperäisen maahanmuuton kokonaismäärään verrattuna. Pakolaisuus on Kanadassa myös enemmän sopeutumiseen ja työllistymiseen velvoittavaa, kuin se on Euroopassa.

Liberaalien vaaliteemoja ovat olleet myös rikkaiden verotuksen korottaminen ja keskiluokan keventäminen, sekä erilaisten sosiaalisten ohjelmien tukeminen, minkä suurin osa kanadalaisista ottaa varmasti lämpimästi vastaan. Trudeaun odotetaan myös kiristävän konservatiivien laiminlyömää ja melkeinpä halveksimaa ympäristölainsäädäntöä ja säätelevän voimakasta öljyteollisuutta paljon Harperin hallitusta kovemmalla kädellä. Kaikkiin näihin teemoihin on helppo yhtyä ja toivoa että lupauksista tulee myös totta.

Kanadan siis valitsi tänään muutoksen ja vaihtoi ennakkoluulottomasti johtajansa, minkä vaikutukset tulevat olemaan kiintoisat nähdä. Me emme olleet vielä äänioikeutettuja näissä vaaleissa, mutta on mukava nähdä että melkein 68,5% noin 24,6 miljoonasta äänioikeutetusta käytti ääntään muutoksen eteen. 🙂

(Yhteensä 573 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Yksi ajatus artikkelista “Kanada äänesti muutoksen puolesta”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.