Kilpailu korkeimmasta pilvenpiirtäjästä

Vancouver ja sitä ympäröivät esikaupungit kasvavat paraikaa vauhdilla, kun kaikkialla ympärillä rakennetaan metropolia. Järjettömiin svääreihin kohonneiden asuinkustannusten peesissä myös tonttimaasta on tullut niin kallista, että uudet projektit ovat järjestään aiempia kunniahimoisempia ja kurkottavat yhä korkeammalle. Viimeisen viiden vuoden aikana 45-kerroksisista ja 150 metriä korkeista asuintorneista on tullut normaalia ja jopa 50 asuinkerrosta ylittäviä pilvenpiirtäjiä on rakenteilla tai jopa valmistunut kymmenkunta.

Niinpä ”poikkeuksellisen korkeuden” raja onkin kohonnut 60 kerrokseen ja yli 200 metriin, jotka ovat olleet tähän saakka kannattavuuden ulottumattomissa. Metropolialueelta löytyy tällä hetkellä ainoastaan kaksi yli 60-kerroksista pilvenpiirtäjää, joista molemmat Vancouverin Downtownissa. 62-kerroksinen Living Shangri-La on pitänyt korkeimman rakennuksen titteliä hallussaan jo vuodesta 2008 ja rakennuksen huippukorkeus on kunnioitettavat 201 metriä. Pilvenpiirtäjä on edelleen ainoa 200 metriä ylittänyt rakennus ja viereinen 63-kerroksinen entinen kotimme Trump Tower yltää ainoastaan 188 metrin korkeuteen  lähinnä matalamman kerroskorkeuden vuoksi.

Vancouverin kaksi korkeinta

Vancouverin tiukkojen näkökäytävien aiheuttamien korkeusrajoitusten vuoksi on epätodennäköistä että ydinkeskustassa nähdään vastaisuudessakaan tätä korkeampia pilvenpiirtäjiä, vaikka muutamia tällaisia rakennuspaikkoja onkin hyödyntämättä. Niinpä korkeimman rakennuksen kruunu onkin siirtymässä esikaupunkeihin, jossa rakennuskorkeudet ovat kohonneet viime vuosina huimasti. Ja esikaupungeista kaikkein korkeimmin rakentaa juuri oma asuinkaupunkimme Burnaby, jossa on käynnissä huimia hankkeita.

Burnabystä löytyy siluettia

Kaupungin korkeimmat tornit ovat nykyisin Amazing Brentwoodin vuonna 2019 ja 2020 valmistuneet 56-kerroksiset ja 186 metriä korkeat kaksoistornit. Burnaby ei juurikaan julkaise rakennushankkeiden virallisia korkeuksia, joten on epäselvää kuinka korkea Metrotownissa rakentuvasta 53-kerroksisesta Station Squaren viidennestä tornista tulee, mutta alueelle kohoaa myös 48-kerroksinen ja 177 metriä korkea Highline.

Highline ja Station Square eivät yllä ennätyksiin

Burnabyn uudet korkeimmat

Näiden korkeus ei riitä kuitenkaan viemään valtikkaa Vancouverilta, mutta sen tulee tekemään Brentwoodin länsikulmalla jo maarakennusvaiheessa oleva massiivinen kolmen pilvenpiirtäjän Gilmore Place. Korkeiden asuintornien kerroslukemat ovat 43, 51 ja 64 ja näistä korkeimmasta tulee valmistuessaan Länsi-Kanadan korkein kokonaan asuinkäytössä oleva pilvenpiirtäjä 215 metrin harjakorkeudella.

Gilmore Placesta tulee uusi korkein

Massiiviseen kompleksiin kuuluu varaus seitsemälle muullekin tornille SkyTrain-aseman vastapuolella, joista yksi tulee olemaan 36-kerroksinen toimistotorni muuten asuinkäyttöön tarkoitettujen pilvenpiirtäjien vastapainoksi. Ensimmäiset kolme tornia valmistuvat vuonna 2023 ja tulevat muuttamaan alueen profiilin tyystin.

Asuntoja 64 kerroksen korkeudelta

Joukkoon mahtuu uusi toimistotornikin

Brentwoodin alueella nousee paraikaa lukuisia 50-kerroksia torneja, mutta yli 60 kerrokseen pääseminen vaatii siirtymistä tänne Metrotownin alueelle, jossa on vireillä kaksi hanketta. Näistä lähes tuntematon on alueen valtaväylän Kingswayn varrelle kaavoitettava pilvenpiirtäjä, josta tiedetään vain että se tulee olemaan 63-kerroksinen.

Paljon enemmän tiedetään suurrakennuttaja Concord Pacificin Metrotownin hankkeesta, jossa entisen Searsin tavaratalon paikalle rakentuu yhteensä kahdeksan pilvenpiirtäjän kompleksi. Näistä ensimmäiseen vaiheeseen kuuluvat kolme tornia yltävät 33, 45 ja 65 kerroksen korkeuteen, joista korkeimmasta tulee valmistuessaan jälleen uusi Länsi-Kanadan korkein pilvenpiirtäjä nyt 230 metrin korkeudella. Ja koska Metrotown sijaitsee kukkulan laella, sijaitsee korkeimman tornin räystäs peräti 360 metriä merenpinnan yläpuolella.

Näyttävät uudistornit

Tulevista asunnoista näkee kauas

Maisemat korkeimman tornin huipulta tulevatkin olemaan uskomattomat kaikkiin ilmansuuntiin ja jopa kaukaiset asiat kuten uskomattoman 286 kilometrin päässä sijaitseva Mount Rainier tulevat näkymään selvästi.

Ennätyksiä tahkova pilvenpiirtäjä tulee tarjoamaan myös uudenaikaisia mukavuuksia kuten ulkouima-altaan yhteyteen tulevat tynnyrisaunat, jotka kutkuttavat suomalaista mieltä sekä kompleksin jalustaa kiertävä ja osin tyhjän päällä kulkeva 400-metrinen juoksurata.

Pitkä liuta mukavuuksia

Jättitornin rakennusaikataulusta ei ole vielä tietoa mutta valmistumisvuosi lienee 2025 tienoilla. Projekti on tärkeä lähtölaukaus vuosikymmeniä kestävälle jättihankkeelle pilkkoa Metrotownia paraikaa hallitseva jättimäinen ostoskeskus erillisiin osiin uudella katuverkolla. Tässä syntyvien uusien kortteleiden päälle tulee arvatenkin korkeita torneja, jotka tulevat tekemään Metrotownista Burnabyn kiistattoman ykköskeskustan.

Tuleva ostoskeskus myllätään

Concord Metrotown tulee pitämään korkeimman rakennuksen kruunua hallussaan ainakin jonkin aikaa, mutta vielä tätäkin korkeampi ehdotus löytyy paraikaa täydellistä muodonmuutosta läpikäyvän Lougheedin alueelta. Alueelle rakentuu paraikaa useita 50-kerroksisia asuintorneja, mutta kaikkein huikein on työnimellä Gatineau Place tunnettu, myöskin kolmen tornin kompleksi aivan uuden Evergreen-jatkeen kyljessä.

Kompleksin kaikki kolme tornia tulevat olemaan yli 200 metriä korkeita ja matalinkin 62 kerrosta. Keskimmäisen pilvenpiirtäjän korkeudeksi esitetään 67 kerrosta ja kaikkein korkeimman kattohuoneisto sijaitsisi kerroksessa 82. Rakennuskorkeuksia ei tässä vaiheessa vielä tiedetä, mutta korkeimman tornin on pakko olla vähintäänkin 260 metriä korkea, todennäköisesti jopa enemmän. Tuolloin aletaan jo liikkua lähellä superkorkean pilvenpiirtäjän määritelmää 300 metristä, mikä kertoo rakennuttajien kisaavan tosissaan korkeimman tornin tittelistä.

Uskomattoman korkea ehdotus

Jää kuitenkin nähtäväksi josko Lougheedin megaprojekti tulee toteutumaan, mutta sekä Brentwoodin että Metrotownin projektit ovat varmalla pohjalla ja niinpä Vancouverin päivät korkeimman pilvenpiirtäjän sijaintipaikkana on auttamatta päättymässä.

(Yhteensä 689 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.