Super Bowl XLVI

Viime viikon sunnuntaina pelattiin Ottawassa tämän vuoden jääkiekon NHL-liigan All Stars -ottelu. Se ja sen ympärillä pyörivä mediasirkus oli kuitenkin pientä tänään Indianapoliksessa pelattuun amerikkalaisen jalkapallon NFL-liigan jokavuotinen loppuotteluun verrattuna. Tämä Super Bowlina tunnettu ottelu on yksi maailman katsotuimmista yksittäisistä urheilulähetyksistä ja vuonna 2011 ottelua arvioitiin seuranneen jopa 111 miljoonaa ihmistä. Suurin osa katsojista on Yhdysvalloista ja Kanadasta, sillä Pohjois-Amerikan ulkopuolella amerikkalainen jalkapallo ei ole kovin suosittua muutamia yksittäisiä maita lukuunottamatta. Ottelu näytetään kuitenkin monissa muissakin maissa ja potentiaalisen katsojakunnan on arvioitu olevan peräti miljardi ihmistä. Suomessakin tämän vuoden ottelun näytti ilmaiseksi Nelonen Pro.

Super Bowl XLVI:n tunnus

Super Bowl -ilmiö jakaantuu kahteen osaan. Tärkein osa on tietenkin itse loppuottelu, joka tänä vuonna 46. kertaa tämän vuotisten finalistien, New England Patriotsin ja New York Giantsin välillä. Peli päättyi New York Giantsin 21-17 voittoon ja neljänteen mestaruuteen. Itse ottelun kanssa yhtä tärkeä on silti melkein puolituntinen maailmankuulu Super Bowlin väliaika-show, jonka täyttävät niin äärimmäisen kalliit televisiomainokset (tänä vuonna 30 sekunnin spotti maksoi keskimäärin 3,5 miljoonaa dollaria) sekä itse loppuottelupaikalla esitettävä show. Shown tähdet ovat joka vuosi viihdemaailman melkein poikkeuksetta amerikkalaisia suuria nimiä ja tänä vuonna performanssin suoritti itse Madonna apunaan hiphopparit M.I.A. ja Nicki Minaj. Taustalla nähtiin lisäksi kuuluisia tanssiryhmiä sekä esimerkiksi Cirque du Soleilin taiteilijoita.

Niin show kuin mainoksetkin ovat jo etukäteen suuren spekulaation aihe lehdissä ja televisiossa, mikä on hassua kun kyseessä on tosiaan mainoksista. Madonnankin motivoi paikalle ”esiintymään ilmaiseksi” varmastikin lähinnä hänen uusi levynsä, jonka tunnuskappale väliajalla kuultiin.

Odotettu Madonnan väliaika-show

Kyseessä on siis suuresta viihdesirkuksesta joka kerää television ääreen erityisesti ison osan Yhdysvaltoja. Minulla ja Niinalla oli itse ottelun aikana parempaakin tekemistä, mutta satuimme näkemään paljon kohutun noin puolen tunnin mittaisen väliaika-shown suorana lähetyksenä televisiosta. Olihan Madonna toki vedossa ja sekä edityksen koreografiat että videotaide hienoa, mutta kovin jäi tapahtuma odotuksistamme. Emme todellakaan ymmärrä amerikkalaista jalkapalloa, mikä vaikuttaa tietysti asiaan, mutta kovin tuntui yli-hypetetyltä varsinkin väliajan show.

Niin tai näin, todennäköistä on että yli 100 miljoonaa silmäparia seurasi ottelua tänäkin vuonna ja varmasti nautti siitä suuresti. Viihteen lisäksi miljoonissa kodeissa nautittiin myös runsaasta ruoasta ja juomasta, sillä Super Bown on kiitospäivän jälkeen Yhdysvaltojen toiseksi suurin syöpöttelyjuhla.

(Yhteensä 277 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.