Eilisen vaalituloksen taustalla

Nyt kun Kanadan eiliset parlamenttivaalit ovat ohitse, on puolueilla, lehdistöllä sekä tavallisilla kanadalaisilla ollut pieni hetki aikaa pureskella vaalien yllätystulosta. Altavastaajana kisaan lähteneet liberaalit onnistuivat loppukirinsä ansiosta peräti viisinkertaistamaan paikkamääränsä parlamentissa 36 paikasta 184:ään. Se tarkoittaa peräti 148 uutta paikkaa  ❗ ja on selvästi yli enemmistöhallitukseen vaadittavat 170 parlamenttipaikkaa. Tämä tarkoittaa, että hallituksen muodostaminen tulee olemaan helppoa uudelle pääministeri Justin Trudeaulle.

Puolueiden paikkamäärät uudessa parlamentissa

Kun liberaalit nousivat raketin lailla, putosivat muut puoleet vastaavasti. Aiempi hallituspuolue konservatiivit menetti 159 aiemmasta paikastaan 60 ja jäi 99 paikkaan. Uusi demokraattipuolue NDP putosi 95 paikasta 51 paikkaa, saaden kasaan vain 44 paikkaa. Pikkupuolueissa separatistinen Bloc Québécois sai 10 paikkaa, mikä on 8 enemmän kuin aiemmin. Vihreät puolestaan menettivät toisen paikkansa ja ainoastaan puolueen puheenjohtaja Elizabeth May uusi oman paikkansa. Yhteensä parlamentissa on 338 paikkaa, jossa oli lisäystä viime vaaleista yli kolmekymmentä, selittäen oudolta kuulostavaa matematiikkaa. 🙂

Vaikka erot paikkamäärinä tarkasteltuna vaikuttavatkin valtavilta (ja juuri niillä on merkitystä vallan kannalta), eivät kanadalaisten äänet kuitenkaan keskittyneet näin tiukasti yhden puolueen taakse. Puhtaasti äänimääriä tarkasteltaessa liberaalit saivat 39,5% kannatuksen, konservatiivit 31,9%, NDP 19,7%, Bloc Québécois 4,7% ja vihreätkin 3,5%. Näistä viimeisimmänkin taakse kätkeytyy 605 000 ääntä vihreälle puolueelle, millä sai vaalitavasta johtuen kuitenkin vain yhden parlamenttipaikan. Samaan aikaan liberaalien 6,9 miljoonalla äänellä sai 184 paikkaa eli yksi paikka irtosi vain reilulla 37 000 äänellä.

Todelliset äänimäärät ja kannatus

Tämä kertoo Kanadan hölmöstä enemmistövaalitavasta, joka on samanlainen kuin Yhdysvalloissa ja muutamassa muussakin maassa. Enemmistövaalitavassa eniten vaalipiirissä ääniä saanut edustaja saa koko alueen itselleen ja kilpailijoiden äänet jäävät ikään kuin huomiotta. Tämä vääristää todellisuutta, sillä eurooppalaisella suhteellisella vaalitavalla laskettuna esimerkiksi vihreä puolue olisi saanut kymmenen parlamenttipaikkaa. Puolueiden järjestys olisi toki säilynyt samana, mutta erot parlamenttipaikoissa olisivat paljon tasaisemmat ja maassa virallisesti tasaisempi puoluekartta.

Kyse ei ole siitä etteivätkö kanadalaiset tietäisi vaalitavan heikkoutta ja pienpuolueet tekivätkin siitä yhden vaaliteeman, johon liberaalipuolueen puheenjohtaja ja nyt valittu uusi pääministeri Justin Trudeau on luvannut puuttua. On siis mahdollista (joskaan ei sanottua), että seuraavissa vaaleissa Kanadassa ei äänestettäisi enää enemmistön perusteella.

Enemmistövaalitapa johtaa myös hassuihin tilanteisiin, kuten esimerkiksi eilen illalla tuloslaskennan aloittanut koko Atlantisen Kanadan 33 vaalipiirin päätyminen kokonaan liberaalien haltuun. Eli jatkossa maan parlamentissa koko kolmea itäisintä provinssia edustavat pelkästään liberaaliedustajat, vaikka todellisuudessa näiden äänimäärä alueella suhteellisesti laskettuna oli vain hieman yli kolmannes. 😕

Atlantisen Kanadan kääntyminen kokonaan liberaareille oli ainutkertainen tapaus, mutta muuten maan poliittisella kartalla ei koettu valtavia muutoksia. Kanadan preerialla sijaitsevat öljyntuottajaprovinssit pysyivät edelleen konservatiivisina ja länsirannikko äänesti kaikkein voimakkaimmin demokraatteja ja antoi myös vihreille vankimman kannatuksen. Suurten kaupunkien keskustoissa, jopa Albertan konservatiivisessa provinssissa, pieniä vaalipiirejä meni kuitenkin muillekin puolueille, monesti nuorten ja yliopistojen vetämänä. Vancouverin metropolialueella liberaalit pärjäsivät erittäin vahvasti, NDP:n nauttiessa myös huomattavaa kannatusta. Aivan pohjoisessa kaikki kolme väkimäärältään pientä, mutta pinta-alaltaan jättimäistä territoriota, menivät kaikki liberaareille.

Kanadan pirstaleinen puoluekannatus

Uuden parlamentin maantieteellisen asetelman vaikutusta päätöksentekoon tulee olla kiintoisa katsella, mutta liberaalien selvä enemmistö turvaa kuitenkin puolueelle vapaat kädet lähteä toteuttamaan politiikkaansa.

Vaalien seuraaminen eilen oli kiintoisaa puuhaa ja vaalivirkailijat laskivat annetut noin 17,5 miljoonaa ääntä nopeasti. Kuuden aikavyöhykkeen alueelle levittäytyvässä maassa tuloksia alettiin julkaista itäisistä provinsseista samaan aikaan kun läntisissä provinsseissa vielä äänestettiin. Kyse on ensimmäinen kerta kun tuloksia alettiin julkistaa äänestyksen ollessa vielä kesken, mitä on arvosteltu jonkin verran.

Ennakkoäänien myötä tilanne alkoi selkeytyä jo ensimmäisen tunnin jälkeen ja yleisradioyhtiö CBC julisti liberaalit voittajaksi jo noin puoli seitsemältä Tyynenmeren aikaa. Ainoa jännityksen aihe seuraavien tuntien aikana olikin enää, saisivatko liberaalit enemmistöhallituksen, mikä sekin varmistui iltayhdeksään mennessä. Tämän jälkeen taistelua oli enää yksittäisistä paikoista, puoluejohtajien onnitellessa toisiaan ja pitäessä puheita tukijoukoilleen.

Vaaleja pystyi seurata televisiosta ja netistä, jossa tulokset päivittyivät reaaliajassa ja keskustelu kävi koko illan kuumana. Kuumana se jatkuu varmaan vielä lähipäivätkin, mutta kaikesta konservatiivien pelottelusta huolimatta aurinko nousi tänäänkin ja elämä näyttää jatkuvan uudesta hallituksesta huolimatta. 🙂

(Yhteensä 269 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.