Crystal

Montrealissa pääpaikkaansa pitävä maailmankuulu akrobaattisirkus Cirque du Soleil kiertää ahkerasti kotimaassaan Kanadassa ja sirkuksen ikoninen sinikeltainen teltta onkin tuttu ja lähes jokavuotinen näky myös täällä Vancouverissa. Emme ole kuitenkaan käyneet sirkuksessa vuosiin lähinnä siksi, että kävimme Berliinin viimeisinä vuosina peräti neljässä näytöksessä vain parin vuoden sisään. Koska esitykset ovat aina osittain samanlaisia, päätimmekin antaa ajan kulua ennen seuraavaa kertaamme.

Noh, aikaa on tosiaan kulunut peräti seitsemän vuotta ja aihe tuli ajankohtaiseksi tällä viikolla, kun huomasin sattumalta, että sirkuksen uusin tuotanto Crystal esiintyy paraikaa naapurikaupunki Abbotsfordissa. Kiintoisaksi tiedon teki se, että Crystal on Cirque du Soleilin ensimmäinen luisteluteemainen tuotanto, jonka keskiössä on jäähallien jäinen areena. Vielä kun satuimme löytämään vain $55 kustantaneet edulliset liput, oli päätös matkasta Abbotsfordiin lopulta todella todella helppo.

Uusi jääshow Crystal

Abbotsfordissa sjaitsevalle monitoimiareenalle on Vancouverista noin 70 kilometriä, joten ajomatka ei ollut pitkä. Olimme paikalla mielestämme hyvissä ajoin, mutta ihmisiä oli jo alkanut kerääntyä areenan oville runsain mitoin. Sisällä meitä tervehti keskikokoinen jäähalli, joka oli koristeltu esityksen ajaksi talven taikamaaksi.

Jäätynyt talvimaailma

Crystalin teemana on normimuotteihin sopimattoman nuoren tytön löytöretki itseensä rajattomien mahdollisuuksien maailmassa. Useissa esityksissä nähdään sekä Crystalin synkkä että valoisa persoona lavalla, jotka kamppailevat tytön hallinnasta ja ihastuksen kohteesta hieman loistavan Black Swan -elokuvan hengessä.

Jäämaailman vaihtoehtoisessa todellisuudessa

Lavalla nähdään monenlaisia koreografioita, tekniikkaa sekä hyppyreitä ja runsaasti voltteja. Jää tuo esitykseen vauhtia, sillä suurin osa esiintyjistä liitää taiturimaisesti luistimilla, päähenkilöiden veistellessä olympialuokan piruetteja. Jään pinnalta esitykset siirtyvät täysin saumattomasti ilmaan, jossa nähdään useita huikeita akrobaattiesityksiä.

Jäänpinta tuo esityksiin vauhtia

Audiovisuaalinen puoli onkin aurinkosirkukselle tyypilliseen tapaan vahvaa ja musiikki mieleen jäävää. Jäänpintaan heijastetaan läpi esityksen erilaisia maisemia, joista osa on jännästi interaktiivisia esiintyjien kanssa. Lopputulos onkin huikeita tilanteita ja maisemia luovasti yhdistelevä ja loppujen lopuksi aika pienestä tilasta saadaan irti enemmän kuin perinteisistä staattisista esiintymislavoista.

Crystal on täynnä taitavaa luistelua

Kenties upein ohjelmanumero on loppupuolella nähtävä ilmassa tapahtuva tanssi, jossa Crystal liitelee ilmojen halki uskomattoman sulavasti ilman minkäänlaisia turvaköysiä. Performanssi on avustajaryhmän upeaa yhteistyötä ja kertoo suuresta luotosta kanssaesiintyjiin, varsinkin aivan lopussa nähtävä korkea pudotus.

Olimmekin haltioissamme illastamme ja oli todella virkistävää käydä pitkästä aikaa Cirque du Soleilin esityksessä. Edellisestä kerrastamme on sen verran paljon aikaa, että esitys tuntui nyt jälleen tuoreelta, mitä jääelementti vain vahvisti entisestään. Kierros jatkaa Vancouverista seuraavaksi kohti itää, mutta pysyy ainakin tällä erää ainoastaan Pohjois-Amerikassa. Euroopan-kiertueen voisi odottaa olevan ohjelmassa seuraavan parin vuoden sisällä ja ehkä show nähdään vielä Suomessakin!

(Yhteensä 314 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.