Alegria

Alegría on espanjaa ja tarkoittaa iloa sekä juhlintaa. Se on myös maailmankuulun akrobaattisirkus Cirque du Soleilin vuonna 1994 kantaesityksensä saaneen esiintymiskiertueen nimi. Kiertue on käynyt Berliinissä edellisen kerran vuonna 1997 ja se teki tänä viikonloppuna paluun kaupunkiin peräti 14 vuoden tauon jälkeen.


❗ Artikkelin kirjoituksen jälkeen Alegrian esitykset ovat päättyneet 19 kiertuevuoden jälkeen vuonna 2013.

Olemme nähneet viime vuosina nopeaan tahtiin peräti kolme Cirque du Soleilin showta, joista Saltimbancon täällä Berliinissä vasta viime vuonna. Tästä huolimatta päätimme silti lähteä kaveriporukan mukaan katsomaan tätä kuuluisaksi tituleerattua ja vuosikausia suosittia tuotosta o2 Worldin monitoimiareenalle Freidrichshainin alueelle.

Alegria o2 Worldilla katsomassa

Kuten kaikki Cirque du Soleilin tuotannot, myös Alegriaan myytävät liput ovat sangen tyyriitä ja me maksoimme lipuista 75 euroa kappaleelta. Vastineeksi sai kuitenkin jälleen kerran kaksi tuntia maailmanluokan viihdettä, jonka tuotantoarvot ovat erittäin korkeat. Nyt neljä eri tuotantoa nähtyämme voi todeta, että niissä on melko paljon samankaltaisuuksia. Hahmotus käsittää useita samanlaisia rooleja ja teemat ovat yleensä samoja teemoja yhdisteleviä. Jokaisessa tuotannossa on myös toisiaan muistuttavia ohjelmanumeroita, kuitenkin erilaisia twistejä tarjoten. Yleensä jokaiseen tuotantoo mahtuu kuitenkin 2-3 suut loksauttavaa ohjelmanumeroa ja niin oli myös tällä kertaa. 🙂

Näkymä istumapaikoiltamme

Ehkä huikaisevimmat esitykset olivat vääntyilevä aasialainen käärmenainen sekä metallisia vanteita vinhasti kieputteleva nainen. Selkärangattomilta tuntuvia käärmenaisia on nähty aiemminkin, mutta tänään nähty oli kyllä notkein näkemämme. Pieni nainen vääntyi aivan uskomattomiin asentoihin ja pystyi vääntämään selkänsä sellaiselle mutkalle, että tämän pää ylsi omaan haaroväliinsä. Joitain liikkeitä teki ihan pahaa katsella, sillä niin epäluonnollisia asennot olivat.

Vanteita heiluttanut nainen omasi myös erinomaisen kehonhallinnan, sillä tämä pystyi ottamaan metallivanteen maasta jalallaan ja heiluttaen huljuttamaan sen aina ylös saakka. Siis ilman käsiä ja vanne koko ajan pyörien. Hurjaksi ohjelmanumero kävi loppua kohden lopussa, kun tämä nosti maasta viisi ja hetken päästä vielä kuudennen vanteen, joita kaikkia tämä heilutti kroppansa eri korkeuksissa samanaikaisesti. Voi ehkä kuulostaa helpolta, mutta ei varmastikaan ole sitä. 😮

Taitavia esiintyjiä

Jos olivat ohjelmanumerot upeita, olivat sitä jälleen myös värikkäät ja kekseliäät puvut sekä muu lavastus. Mielestäni suuressa teltassa nähtävät esitykset ovat suurta monitoimiareenaa intiimimpi kokemus, mutta Alegria toimi kyllä hyvin o2 Worldin puitteissa. Kokemuksemme huonoin puoli liittyikin itse areenan tyyriisiin hintoihin, sillä luulin joutuneeni ryöstetyksi, kun puolen litran vesipullo maksoi peräti kuusi euroa! Vaikka hinnassa olikin kaksi euroa takaisin saatavaa pullopanttia, oli kyseessä silti kenties kalleimmasta nauttimastamme pullovedestä. Voi vain kuvitella mitä jonkun lapsiperheen ilta mahtaa maksaa, vaikkakaan Cirque du Soleilin tuotantoja ei voi oikein suositella alle kouluikäisille lapsille.

Värikkäitä pukuja ja ohjelmanumeroita

Esitys oli meistä todella hyvä ja varsinkin esityksen musiikkiraita oli ehkä paras tähän asti kuulluista. Alegrian musiikkia on kehuttu muuallakin, joten ei liene sattumaa että se miellytti meitä kaikkia.

Neljän Cirque du Soleil tuotannon jälkeen voi kuitenkin sanoa nähneensä kyseisen sirkuksen tarjontaa sen verran laajasti, ettei ole aivan välttämätöntä lähteä katsomaan muuta tuotantoa pariin vuoteen. Siitä huolimatta Alegria lienee yksi parhaimpia Cirque du Soleilin tuotantoja ja toimii varmasti varsinkin ensimmäistä kertaa nähtynä. Ei siis olekaan ihme, että tuotanto on pyörinyt jo 18 vuotta ja saanut yli 5000 esityskertaa.

(Visited 236 times, 1 visits today)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.