Saltimbanco

Tämän viikon lauantai kului mukavissa merkeissä, sillä kävimme Niinan kanssa katsomassa Berliinissä paraikaa vierailulla olevaa maailmankuulua montrealilaista Cirque du Soleil sirkusta. Kyseessä oli toinen kertamme Cirque du Soleilin esityksessä, sillä näimme viime vuoden keväällä sirkuksen kotikaupunki Montrealissa juuri maailmankiertueelle lähtöä tekevän Ovo nimisen esityksen. Nyt Berliiniin saapunut esitys oli nimeltään Saltimbanco ja on saanut kantaesityksensä jo vuonna 1992.


❗ Artikkelin kirjoituksen jälkeen Saltimbancon esitykset ovat päättyneet 20 kiertuevuoden jälkeen vuonna 2012.

Cirque du Soleil on yksi maailman menestyneimpiä akrobaattisirkuksia ja yhtiöllä on koko ajan meneillään useita maailmankiertueita. Yhteensä tuotantoja on 21 erilaista (vuoden 2010 tilanne) ja ne ovat erityisesti tunnettuja maailmanluokan esiintyjistään sekä korkeista tuotantoarvoista, kuten koristeellisesta lavastuksesta ja värikkäistä esiintymisasuista. Sirkuksen maine on niin kova, että liput Saltimbancoon maksoivat 57-98 euroa hengeltä eli aivan halpaa hupia sirkuksen näkeminen ei ole.

Vuodesta 1992 esitetty Saltimbanco

Yhtiön kiertävät esitykset esiintyvät jo tavaramerkiksi muodostuneen suuren kelta-sinisen teltan suojissa, mutta tällä kertaa Saltimbancoa esitettiin Berliinin vuonna 2008 valmistuneella ja noin 17 000 ihmistä mahduttavalla o2 World -monitoimiareenalla. Kyseisellä areenalla järjestetään runsaasti erilaisia tapahtumia ja konsertteja, mutta tämä oli ensimmäinen kertamme areenalla. Se toikin oman lisänsä iltapäivään ja otinkin järjestelmäkamerani mukaan rakennusta kuvatakseni. Areena sijaitsee Berliinin Friedrichshainin kaupunginosassa, aivan Spree-joen rannalla ja sinne pääsee julkisista kulkuneuvoista U1-metrolla tai S-Bahnilla, joiden molempien asema on Warchauer Straße.

Berliinin uusi viihdekeskus o2 World

Ulkoa o2 World ei ole järin ihmeellisen näköinen ja edustaa sangen hillittyä arkkitehtuuria. Hieno yksityiskohta on valtava 120 metriä leveä lasinen julkisivu, johon on upotettu 300 000 LED-valoa, jotka muodostavat näyttävän 1440 neliömetrin videoseinän. Valitettavasti tätä ei päässyt näin päiväsaikaan toteamaan, mutta se näyttää videoissa hienolta.

o2 World on saanut nimensä teleoperaattori o2:lta ja saman nimisiä halleja on muuallakin Euroopassa. o2-liittymän haltijoilla onkin pääsy sisään omasta ovestaan, jolla pitää osoittaa kännykällä että käytössä on tosiaankin o2:n liittymä. Hieman hölmöä, mutta tekee vierailukokemuksesta varmasti hieman erikoisemman.

Areena loistaa o2:sen väreissä

Sisältä uusi areena on hieno ja Saltimbancon aikana käytössä olivat permanto sekä alimmat katsomot, joten areenan todellisesta koosta ei saanut täyttä käsitystä. Tila oli myös jaettu puoliksi, lavan takaisten tilojen täyttäessä toisen päädyn kokonaan. Omat istumapaikkamme olivat lähellä lavaa permannolla, mistä näkymät eivät olleet aivan parhaat. Sivustoilla sijaitsevat katsomot antavat paremman näkymän hieman korkeammalta, joten niitä tulee kyllä suosittua seuraavalla kerralla.

Saltimbancon teema on ”yhteiskunta” kaikkine sen toimijoineen. Teema ei kuitenkaan käy niin ilmi itse esityksestä ja opinkin siitä vasta netistä aiheesta lukiessani. Esitykseen kuuluu todella paljon huumoria ja esimerkiksi esityksen alussa on vaara joutua lavalle, sillä katsojien joukossa liikkuvat hahmot tekevät kaikenlaista jäynää. Aivan lopussa eräs katsoja joutuikin lavalle kahdestaan hauskan ääniefektejä tehtailevan hahmon kanssa ja hoiti osansa kunnialla. Itse en olisi tykännyt vastaavasta huomiosta, mutta muiden reagointia on aina hauska katsoa.

Kiertävä Saltimbanco

Huumorin lisäksi Saltimbancoon kuuluu monia huikeita akrobaattiesityksiä, joista saa käsityksen kiertueen trailerista. Mieleen jäi erityisesti muutama esitys, joista ensimmäisessä neljää lavalla seissyttä tankoa kiipeili ja hyppeli 16 esiintyjää, jotka roikkuivat tangoissa poikittain ainoastaan käsivoimiensa varassa. Esiintyjät liikkuivat tankoja kepeän näköisesti ylös ja alas, toisinaan myös pää alaspäin roikkuen.

Toinen mieletön esitys oli polkupyörällä temppuilija, joka aluksi vain seisoi pyöränsä päällä, pyörän kaartaessa lavalla ympyrää. Seuraavaksi päälle vaihdettiin peruutusvaihde ja jos on pikkupojille pyörällä keuliminen taidon osoitus, niin sangen vaikuttavaa on keuliminen taaksepäin pyöräiltäessä. Siitä taituri siirtyi seuraavaksi tangon päälle, liikuttaen pyörää käsin eri suuntiin pelkän takapyörän varassa. Temppuja todellakin riitti ja emmekä ole koskaan nähneet sellaista pyörän käsittelytaitoa. Toki kyseessä oli varmaankin erikoiskevyestä pyörästä, mutta wow!

Huikea esitys oli myös kahden lihaksikkaan miehen tasapainoilu toistensa päällä. Yhdellä kädellä toisen pään päällä seisominen on jo itsessään huimaa, mutta en voi ymmärtää miten nämä suorittivat nähdyn ”niskaseisonnan”, missä toinen miehistä seisoi normaalisti jaloillaan, toisen ollessa  niskaseisonnassa tämän niskan päällä, pää alaspäin. Jotenkin sellainenkin on vain näemmä mahdollista! Huimasti kaverit vielä pyörähtivät hitaasti 360 astetta niin, että yleisö näki tempun kaikista suunnista. Melko mieletöntä.

Upeita asuja ja uskomattomia esityksiä

Kaikkein hämmästyttävin oli silti duo-trapetsi, jossa kaksi naista taiteili yhdellä trapetsinarulla noin kymmenen metrin korkeudessa. Vuorotellen toinen naisista roikkui paitsi toisen käsien, myös pelkästään toisen jalkojen varassa pää alaspäin. Hämmästyttävintä oli miten nämä roikkuivat toisistaan pelkillä jalkaterillään ja silloinkin onnistuivat tehdä 180 asteen käännöksen yläilmoissa! Temppu on selkeästi äärimmäisen hankala, sillä kummassakin oli kiinni turvanaru, mitä ei kuitenkaan tarvittu.

Shown pituus oli kaksi tuntia lyhyellä väliajalla ja mielestämme Saltimbanco oli todella loistava esitys ja ehdottomasti maailmanluokan show! Vaikka liput Cirque du Soleilin esityksiin ovatkin kalliita, saa hinnan vastineeksi unohtumattoman elämyksen maagiseen maailmaan. Me olimme todella tyytyväisiä näkemäämme ja varmasti käymme katsomassa jonkun toisen shown, kunhan sellainen taas Berliinissä vierailee.

(Yhteensä 276 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.