Zarkana

Mahtavan ja vivahteikkaan New Yorkin matkamme yhteyteen osui kaksi sangen erityistä tapahtumaa: minun syntymäpäiväni sekä maailmankuulun akrobaattisirkus Cirque du Soleilin uusimman tuotannon kantaesitys. Näistä jälkimmäinen kiehtoi meitä melkoisesti, sillä uutta Zarkana nimistä esitystä mainostettiin laajasti New Yorkin kaduilla ja sen esiintymispaikkana olisi kaupungin upea ja kuuluisa Radio City Music Hall.

Artikkelin kirjoituksen jälkeen Zarkanan esitykset ovat päättyneet vain viiden vuoden jälkeen vuonna 2016.

Olemme olleet Cirque du Soleilin eli Aurinkosirkuksen esityksessä kaksi kertaa aiemmin. Ensimmäinen kertamme oli kaksi vuotta sitten sirkuksen kotikaupungissa Montrealissa, jossa näimme Ovo nimisen tuotannon ennen sen lähtöä kiertueelle. Viime syksynä näimme puolestamme kotona Berliinissä Saltimbanco nimisen kiertueen. Kahden kokemuksen perusteella olemmekin olleet kiinnostuneita näkemään lisää sirkuksen upeita tuotantoja, joita kiertää ympäri maailmaa kaiken aikaa noin 20 eri showta. Nyt New Yorkiin osunut näytös oli kuitenkin hyvin erityinen, sillä kyseessä oli tuotannon maailman ensimmäinen julkinen esitys, viikkoja ennen virallista ensi-iltaa kesäkuun 29. päivänä.

Uusi Zarkana tuotanto

Vaikka kyseessä olikin eräänlainen julkinen kenraaliharjoitus, maksoivat liput esitykseen silti $138 per henki, mikä on melko suolaisesti. Lippuja oli myyty silti tuhansia, sillä valtaisa Radio City Music Hall oli tuona torstai-iltana sangen täynnä. Aiemmin samana päivänä olimme kiertäneet ihastelemassa rakennuksen upeita takatiloja ja olikin hauskaa päästä nauttimaan samana iltana maailmanluokan showsta alhaalla permannolla sijaitsevilta paikoiltamme.


Upea Radio City Music Hall

Zarkana kertoo rakkaansa sekä taikavoimansa menettäneestä taikurista, joka anoo apua jumalilta, päätyen täten surrealistiseen taikamaailmaan. Esityksen nimi on sirkukselle tyypillinen sekoistus oikeita sanoja, tässä tapauksessa englanninkielen sanat bizarre ja arcana, jotka kuvaavat esityksen mystisen maagista tunnelmaa.

Maaginen maailma

Koska shown on tarkoitus pysyä New Yorkissa aina ensi vuoteen saakka, on esiintymislava rakennettu osaksi historiallista teatteria. Sekä puvustus että lavastus olivat jälleen Aurinkosirkukselle tyypillisen värikkäät ja monipuoliset, tehden showsta visuaalisesti  äärimmäisen upean.

Varsinaiset esiintymisnumerot olivat jälleen henkeäsalpaavia ja mieleen jäi muutama erityisempi temppu. ”Kuolemanpyörässä” kaksi akrobaattia pysyi ilmassa pyörivän suuren heilurin päällä tämän pyöriessä ja jopa hyppivät hyppynarua vinhasti liikkuvalla kaltevalla pinnalla! Temppu ei ole todellakaan helppo ja siinä on kuollut vuosikymmenien aikana useita akrobaatteja.

Kuolemanpyörä

Melkoista sorminäppäryyttä vaati puolestaan jonglöörinaisen ohjelmanumero, jossa tämä pallotteli lukuisia keltaisia palloja erilaisia pintoja vasten. Mieleenpainuvinta oli lopussa nähty osuus, jossa tämä peruutti ylös portaita samaan aikaan palloja eri askelmilla pompottaen, minkä pelkästään katsominen sai jo pään pyörälle.

Huikeita esityksiä ja pukuja

Kaikkein huikein ohjelmanumero oli kuitenkin miehen ja naisen suorittama tikasduo, jossa mies kiipesi tyhjää vasten seisoville tikapuille nainen hartioillaan. Ja jos tuo ei ollut vielä mitään, niin vieläkin huimemmaksi numeron teki paikalle tuodut toiset tikkaat, joita mies kannatteli käsissään samalla, kun nainen kiipesi aivan niiden huipulle. Siis aivan uskomatonta tasapainoilua!

Zarkana olikin ehtaa Cirque du Soleilin laatua, mutta kiintoisasti ensiesitykseen mahtui myös virheitä, mitä emme ole nähneet aiemmin sirkuksen esityksissä. Esimerkiksi suuria kankaisia lippuja ilmaan heittelevässä osuudessa yksi lippu tippui maahan ainakin kahdesti ja muutamassa akrobatianumerossa vaadittiin toinen yritys ennen tempun onnistumista. Esiintyjillä olikin ohjelmassa selvästikin vielä harjoittelemista ennen kolme kolme viikkoa myöhemmin olevaa virallista maailman ensi-iltaa.

Kauniita satutunnelmia

Meistä oli sangen yllättävää miten muutamat yleisössä olivat silminnähden pettyneitä virheisiin ja muutamat jopa kävelivät ulos teatterista kesken esityksen. En muista sentään kuulleeni buuausta, mutta meitä pienet virheet vaativissa tempuissa eivät haitanneet. Ehkä newyorkilaiset ovat tottuneet täydellisyyteen tai ovat muuten vain hyvin vaativia katsojia?

Kolmannen Cirque du Soleilin esityksen näkeminen olikin todella hauska kokemusta ja meillä on nyt päällä kuume nähdä mahdollisesti vielä jokin show kotona Berliinissä. Ja ehkä myös joskus myöhemmin, mahdollisesti jossain maailmalla, saa nähdä. Zarkanalle silti meiltä lämmin suositus muiden tuotantojen tapaan.

(Yhteensä 124 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.