Kolmen Michelin-tähden Aqua

Jatkoa täältä. Matkakertomuksen muut osat löytyvät täältä.

Wolfsburgissa sijaitseva Aqua on yksi Saksan hienoimmista ravintoloista, sillä ravintola pitää hallussaan niin kolmea himoittua Michelin-tähteä, täyttä 5F arvoa Feinschmeckeriltä sekä yhtä vaille täysiä 19 pistettä Gault Millaulta. Myös arvostetulla S.Pellegrino World’s 50 Best Restaurants -listalla Aqua koreilee sijalla 25.

Kolmen tähden Aqua

Jos keskitytään vain kaikkein tunnetuimpiin Michelin-tähtiin, on pääkokki Sven Elverfeldin Aqua yksi Saksan yhdeksästä ja maailman 97:stä kolmella Michelin-tähdellä palkitusta ravintolasta (vuoden 2011 tilanne). Vertailun vuoksi mainittakoon, että Suomessa on vain yksi kahden Michelin-tähden ravintola (Chez Dominique Helsingissä) ja neljä yhden tähden ravintolaa, jotka nekin Helsingissä. Kyseessä on siis kaikilla mittareilla huippuluokan ravintolasta, josta on ei-niin-yllättäen vaikea saada pöytää itselleen. Meillä kävi kuitenkin tuuri ja onnistuimme noin kuukautta etukäteen varaamaan paikan tuoksi illaksi.

Illan erikoismenu

Äärimmäisen hienolla kulinarismilla on kuitenkin hintansa. Aquassa vietettiin tuona viikonloppuna International Festival of Food & Wine 2011 -tapahtumaa, jossa tarjoiltiin jokaisena iltana oma erikoismenunsa. Meidän lauantai-illan menu kantoi nimeä Aromen-Weltreise (aromien maailmanmatka) ja siihen sisältyi kahdeksan ruokalajin illallinen. Elämyksen hinta oli 250 euroa per henki, mikä tosin sisälsi kaiken juomia myöten. Hinta on toki silti suolainen, mutta mitä sitä vastaan saimmekin sitten jotain aivan uskomatonta. 😮

Herkullisia alkuruokia sekä kokin tervehdyksiä

Saavuimme pitkän Wolfsburgin Autostadtissa vietetyn päivän jälkeen (tarina myöhemmin) paikalle ensimmäisinä vartin yli kuudelta. Meidät ohjattiin pöytäämme ja meille kaadettiin 13 vuotta vanhaa shampanjaa kilisteltäväksi. Väkeä saapui paikalle pian jälkeemme ja noin kahdenkymmenen minuutin jälkeen meille tuotiin ensimmäiset kokin terveiset. En luettele kaikkea illan aikana tarjoiltua erikseen, sillä pitkä menu on nähtävissä alla. Ruoan joukossa oli silti herkkuja kuten hanhenmaksaa luumukastikkeella, makrillisalaattia, turskaa, porsaan vatsaa, baskilaista nautaa ja kyyhkystä. Ja se jälkiruokatarjonta – kuvat kertonevat, että loistavaa oli.


Hanhenmaksaa luumukastikkeella, makrillisalaatti, turskaa sekä tryffeleitä

Porsaan vatsaa, baskilaista nautaa ja kyyhkyskuskusta

Tavanomainen gourmet-ravintolan tavaramerkki on, että tarjoillut ruoka-annokset ovat kooltaan sangen pieniä. Silti jokainen annos on nerokkaasti valittu ja yhdistelee monenlaisia makuja erittäin toimivasti yhteen makuelämyksen luodakseen. Tarjoiltavissa ruoissa käytetään yleisesti ainesosia, joista on useimmat ovat vain joskus kuulleet, ja aina eivät edes sitä. Ruoat tarjoillaan tarkassa järjestyksessä ja jokaisen uuden annoksen myötä yksi ravintolan (Aquan tapauksessa) kahdesta ruoka-annosten esittelijästä esittelee kulloisenkin ruoan, sekä vastaa siihen liittyvin kysymyksiin.


Ensimmäinen jälkiruokakattaus erilaisia herkkupaloja

Toinen jälkiruokakattaus

Itse en perusta viinistä, joten minulle tarjoiltiin hienoista ja osin eksoottisistakin rypälelajeista puristettuja mehuja ruokien oheen. Jännästi mehujen maut olivat hyvin yhteneviä tarjoiltujen viinien kanssa, sillä Niina nautti ruokansa viinien kanssa. Ruokailu kesti noin puoli kahteentoista saakka, sillä lopulta ruokalajeja oli kaikkiaan yksitoista! Mukana oli peräti kaksi jälkiruokakattausta. Vaikka ruoan tulo olikin tahditettu täydellisesti, oli yli viisituntisessa(!) illallisessa mahalla sulattelemista. Lopussa meinasikin iskeä pieni väsymys, kun loistavaa ruokaa vain tuotiin ja tuotiin eteemme. Vinkiksi seuraavaa kertaa varten: viitisenkin ruokalajia on aivan riittävästi. 8)

Tarjolla loistavia viinejä

Aqua on sangen pieni ravintola ja pöytiä on vain 12. Olimme ei-niin-yllättäen ainoat paikalla olleet nuoremmat ihmiset, muun väen ollessa yli viisikymppistä ja osa jopa harmaahapsia. Jotain silmäätekevää ainakin osa porukasta lienee ollut, sillä henkilökunta selvästikin tunsi heidät. Lisäksi eri pöytäseurueet kävivät kukin kättelemässä erästä vanhaa miestä, joka lienee ollut jokin iso kiho. Volkkarin johtokuntaa kenties, Wolfsburgissa kun kerran oltiin? Kenties, mutta se on varmaa että hotellin edustalle ilmestyi illalla kaksi Ferraria: 430 Scuderia sekä musta 458 Italia. En ihmettelisi jos näiden ajajat olisivat istuneet kanssamme illallisella.

Autoja hotellin parkissa seuraavana aamuna

Emme ole aiemmin vierailleet tähtiravintolassa, joten ensimmäisen käynnin osuminen aivan kärkipäässä olevaan ravintolaan oli melkoisen tajunnan räjäyttävä kokemus. Palvelu oli moitteetonta ja äärimmäisen aktiivista. Ruoka puolestaan ylistettävän kekseliästä. Sitä on vaikea tällä haavaa sanoa miten kolmen tähden paikka eroaa vaikkapa yhden Michelin-tähden tai kahden tähden ravintolasta, joten tyydyn sanomaan, että kyseessä oli joka tapauksessa ainutlaatuinen kokemus. Kirjaimellisesti, sillä nauttimamme erikoiskattaus oli ainoastaan tuolle yhdelle illalle, eikä siitä pääse nauttimaan muulloin. Erittäin kallishan ruokailu oli, mutta kokemuksena kaiken sen rahan väärti. Jos haluaa kokea parasta, ei tähän ainakaan Pohjois-Saksassa paljon Aquaa parempaa paikkaa liene. 💡

Aqua
Parkstraße 1 (Ritz-Carlton)
38440 Wolfsburg


Näytä suurempi kartta

Matkakertomuksen muut osat löytyvät täältä.

(Yhteensä 887 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.