Kanada sulattelee USA:n vaalitulosta

Vajaa vuorokausi on kulunut Amerikan elämää suuremman vaalisirkuksen huipentumisesta ja aamun valjettua myös täällä Kanadassa on alettu sulatella vaalien tulosta. Kuten kaikissa länsimaissa, myöskään Kanadassa paikallinen media ei pystynyt näkemään Donald Trumpin voittoa ennalta, joten ainakin virallisesti tulos oli monille yllätys ja osalla mediaa onkin ollut vaikeuksia sulatella tulosta aiemman uutisointinsa jäljiltä. 🙄

Mediassa suurin huomio on kohdistunut ensimmäiseksi Kanadan maahanmuuttoviraston nettisivujen jumiutumiseen vaali-iltana useiden tuntien ajaksi, nettifoorumien täyttyessä pettyneiden amerikkalaisten uhkauksista muuttaa Kanadaan. Kyseessä on ilmiö, joka toistuu jokaisten vaalien kohdalla (ja myös toiseen suuntaan). On silti aina yhtä huvittavaa nähdä miten monet amerikkalaiset kuvittelevat muuton Kanadaan tapahtuvan vain sormia napsauttamalla, kun tosiasiassa amerikkalaiset joutuvat käymään läpi täysin saman maahanmuutto-ohjelman kuin muunkin maalaiset.

Päällimmäisenä kanadalaisten huoli uuden presidentin sekä hallinnon kohdalla kohdistuu kolmeen asiaan: talouteen, energia- ja ilmastopolitiikkaan sekä puolustusliitto NATO:n tulevaisuuteen. Taloudessa huolet kohdistuvat Bill Clintonin aikana solmittuun Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimus NAFTA:aan Yhdysvaltojen, Kanadan sekä Meksikon välillä, joka on edistänyt kauppaa maiden välillä ja jota Trump on kommentoinut liian epäedulliseksi Amerikalle.

Kanada ja Yhdysvallat ovat kuitenkin toistensa merkittävimmät kauppakumppanit – kumpaankin suuntaan – ja pelkästään Kanadassa maiden välinen kauppa työllistää suoraan 2,5 miljoonaa ihmistä. Peräti 72% maan koko viennistä kohdistuu Yhdysvaltoihin ollen arvoltaan 23% Kanadan bruttokansantuotteesta (huikeat noin 450 miljardia dollaria).

NAFTA on merkittävä kaikille sopimuksen osapuolille

Onkin hyvin epätodennäköistä, että olemassaoleva sopimus romutettaisiin täysin, mutta uusia linjauksia voi olla tiedossa. Tuolloin heikoimmassa asemassa saattaa olla sopimuksen kolmas osapuoli Meksiko, jonne amerikkalaiset yritykset ovat ulkoistaneet tuotantoaan ja siten työpaikkojaan runsaasti. Juuri nämä työpaikat Trump on vannonut palauttavansa Yhdysvaltoihin.

Energiapuolella Yhdysvaltojen uusi hallinto saattaa asettua poikkiteloin ilmastonmuutoksen parissa viime aikoina saavutettuja edistysaskelia vastaan. Kanadalle asiassa saattaa olla myös jotain positiivista, sillä vuosia puuhattu ja Obaman hallinnon torppaama Keystone XL öljyputkihanke Albertasta Meksikonlahdelle saattaa edetä tällä vaalikaudella. Hanketta on vastustettu ympäristösyistä, mutta sillä olisi iso merkitys öljynhinnan romahduksesta kärsivän Albertan taloudelliselle ahdingolle, mikä heijastuisi myös koko Kanadaan.

Kolmas seikka eli NATO:n roolin uudelleenkohdentaminen koskettaa maailman turvallisimmalla sijainnilla siunattua Kanadaa kahta muuta vähemmän. Euroopassa se kuitenkin aiheuttaa päänsärkyä varsinkin Venäjän naapurimaissa, joille uusi tilanne luo epävarmuutta turvatakuista. Kanadaa asia koskettaa lähinnä kustannusten kautta, sillä Yhdysvallat on jo pidemmän aikaa vaatinut NATO-liittolaisiaan nostamaan puolustusliittoon panostamiaan summia nykyisestä tasosta.

NATO:n tulevaisuus on avoinna

Loppupeleissä kukaan ei kuitenkaan vielä tiedä eilisen vaalituloksen vaikutuksia ja kaikki esitetty on lähinnä spekulointia. Tulee kuitenkin olemaan kiintoisaa nähdä miten Kanadan viime vaaleissa vasemmalle harpannut liberaalihallitus tulee toimimaan yhteen nyt enemmän oikealle harpanneen Yhdysvaltojen kanssa. Maat ovat kuitenkin toistensa läheisimpiä yhteistyökumppaneita monessa asiassa, eikä asiaan liene tiedossa suuria muutoksia. Oletettavaa siis on, että tälläkin kertaa vain harva muuttoaikeistaan Kanadaan ilmoittaneesta päätyy lopulta menemään läpi suunnitelmansa kanssa. 🙄

Ehkäpä ensi vaaleissa Kanada voi olla yksi vaaliehdokkaista?

Nyt kävi näin

(Yhteensä 441 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.