Karannut kanadalainen unelma

Kanadalaiseen unelmaan, kuten myös kuuluisaan American Dreamiin, kuuluu mukava keskituloinen elämä perheellä sekä oma omistusasunto, mieluusti vieläpä omakotitalo hyvältä alueelta. Unelma on kuitenkin ollut jo vuosien ajan vähintäänkin haastava erityisesti täällä korkeiden asuinkustannusten Vancouverissa, mutta viimeisen vuoden aikana unelmasta on alkanut tulla nuorten kanadalaisten painajainen.

Kanadan kiinteistövälittäjien liiton uusimpien tilastojen mukaan keskimääräinen hinta omakotitalolle Vancouverin maaperällä ylitti marraskuussa 1,23 miljoonaa dollaria, missä on nousua peräti 22% vuoden takaisesta. Samaan aikaan rivitalojen sekä townhouse-asuntojen hinnat kohosivat 585 800 dollariin, jossa on myös nousua yli 15% viimeisten kahdentoista kuukauden aikana. Viimeisimpänä myös yleensä kooltaan pienempien kerrostalo- ja tornitaloasuntojen keskihinta kohosi 425 800 dollariin – nousua siinäkin lähes 12 prosenttiyksikköä.

Järkyttäviin svääreihin kohonneista hinnoista huolimatta kaikki kiinteistönvälittäjät raportoivat kultaisesta ennätysten vuodesta ja myytävistä asunnoista onkin tällä hetkellä huutava pula. Myynnissä olevien asuntojen varasto pienenikin vuoden takaisesta peräti 35% samaan aikaan, kun asuntokauppojen määrä kuitenkin lisääntyi 40%. Suuresta rakennusbuumista ja sadoista nostokurjista huolimatta asuntoja valmistuu siltikin aivan liian vähän kysyntään nähden, mikä nostaa hintoja kaikkialla. Kaikkein tavoitelluimmalla Vancouverin West Siden alueella (jota on koko Vancouverin länsipuolisko), keskimääräinen omakotitalon hinta kohosi vuodessa peräti 25 prosenttia yltäen jo aivan käsittämättömään 2,1 miljoonaan dollariin. 😯

Hintakehitys viimeisten vuosikymmenien aikana

Tällaiset lukemat ovat täysin paikallisten kanadalaisten ostajien ulottumattomissa ja nousua selittääkin isolta osalta suuri ulkomaalaisten ostoryntäys Vancouverin kiinteistömarkkinoille. Vuoden aikana kerrostaloasuntojen ulkomainen omistajuus nousi peräti puolella, ollen nyt 3,5% kaikista asunnoista. Kalleimmissa yli 3 miljoonan dollarin asunnoissa kiinalaiset ovat olleet jo pitkään suurin ostajaryhmä noin 70% osuudella ja hulluimmissa tapauksissa näistä miljoonataloistakin on kisannut useita ostajia, nostaen myyntihinnan alkuperäisestä pyynnistä jopa yli miljoonalla dollarilla. Aivan käsittämätöntä.

Ostoryntäyksen takana on ennen kaikkea viimeisten kahden vuoden aikana voimakkaasti halventunut Kanadan dollari, joka on laskenut Yhdysvaltain dollaria vastaan aiemmasta 1:1 asetelmasta noin 25%, tehden Kanadasta kaikille ulkomaalaisille halvan sijoituskohteen. Monet asunnoista myydäänkin sijoitukseksi ja riippuu ostajasta laitetaanko asunto vuokralle vai annetaanko sen vain istua tyhjänä odottamassa vieläkin suurempaa arvonnousua. Vaikka asuntoja tuleekin tätä kautta sangen paljon vuokramarkkinoille, on hintojen nousu ollut viime aikoina hurjaa myös vuokrissa.

Tyhjillään olevien asuntojen osuus (vanha vuoden 2011 tilasto)

Tilanne onkin erittäin tukala ensiasunnon ostoa suunnittelevalle nuorelle perheelle, sillä keskituloisella ei yksinkertaisesti ole varaa miljoonan dollarin lainaan, eivätkä asunnot ole missään nimessä sen arvoisia. Kyse onkin puhtaasta asuntokuplasta, mutta kupla ei vaan ota puhjetakseen, vaan on kasvanut melkein yhtämittaisesti jo vuosikymmenten ajan ja joskus 70-80 luvuilla asuntonsa ostaneet ovatkin voineet nähdä sijoituksensa arvon jopa yli kymmenkertaistuvan. Monien epäonni onkin ollut joidenkin onni, mutta onhan tilanne kokonaisuudessaan melko pähkähullu, eikä muutosta ole näkyvissä.

Ongelma on hyvin pitkälti siinä, että asuntobisnes on British Columbian provinssille sekä Kanadan liittovaltiolle erittäin tuottoisa tulonlähde, joten asiaan ei ole ollut poliittista halua paneutua. Asiaa ei ole haluttu edes tonkia ja usein kuultu väite onkin ollut, ettei kaupungeilla edes ole kunnollisia tilastoja tukemaan hintakehityksen ja ostajien taustoja. Kyse on kuitenkin vain haluttomuudesta koskea kultamunia munivaan kanaan ja paljon kertova esimerkki onkin Vancouverin pormestari Gregor Robertson, joka vähän aikaa sitten flippasi avioeronsa yhteydessä vain reilun vuoden aiemmin ostamansa omakotitalon yli 400 000 dollarin voitolla… 🙄

Kukaan ei siis tiedä milloin väistämätön käänne alaspäin lopulta tapahtuu, mutta kuplasta puhuvat ovat saaneet toistaiseksi nuolla näppejään jo muutaman vuosikymmenen ajan. Tuntuu silti melkein mahdottomalta ajatella, että nyt olisi hyvä hetki sijoittaa asuntoon, siitäkin huolimatta että joissain arvioissa keskihintojen jopa tuplaantuvan seuraavien viidentoista vuoden kuluessa. Tunnustaudun hyvin epäileväksi asiaa kohtaan, mutta mikä vain tuntuu olevan mahdollista Vancouverissa…

(Yhteensä 1 795 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.