Pitkästä aikaa joulumarkkinoilla

Saksassa asuessamme, jokavuotinen joulunaluksen perinteemme oli kiertää sikäläisiä joulumarkkinoita hartaasta tunnelmasta sekä maistuvista herkuista nauttien. Perinne jatkui myös Kanadaan muutettuamme, sillä Vancouverin keskustassa järjestetään joka vuosi perinteiset joulumarkkinat. Kokemuksemme markkinoista oli ensimmäisenä jouluna mukava, mutta jostain syystä emme vierailleet markkinoilla kahtena seuraavana talvena.

Koska aikaa edellisistä joulumarkkinoista on jo kolme vuotta, tulimme molemmat samaan johtopäätökseen siitä, että on aika lähteä katsomaan miten paikalliset markkinat ovat sittemmin kehittyneet.

Harmillisesti Vancouverin joulumarkkinat ovat säilyttäneet markkinoille vaadittavan pääsymaksun ja sisäänpääsyn hinta on noussut joka vuosi dollarilla, ollen nyt jo kahdeksan dollaria hengeltä! Se on melko paljon varsinkin, kun Saksassa on hyvin harvinaista joutua maksamaan sisäänpääsystä mitään. Berliinissä ainoastaan Gendarmenmarktin joulumarkkinoille on sisäänpääsymaksu, mutta sekin oli ainakin vielä muutama vuosi sitten vaivaisen euron verran. Korkeaksi nostettu sisäänpääsymaksu jättääkin harmillisen rahastuksen maun siitäkin huolimatta, että samaan hintaan markkinoilla voi vierailla talvikauden aikaan niin monta kertaa kuin haluaa.

Perinteiseksi muodostunut markkinapaikka

Porttien sisäpuolella vastassa on kuitenkin jälleen mukava joulumarkkinatunnelma, johon kuuluvat kojuja kiertelevät ihmisjoukot sekä varsinkin ilta-aikaan kauniit jouluvalot sekä -koristeet. Markkinat järjestetään tänäkin vuonna Queen Elizabeth Theatren edustalla ja kojujen sijainti vaikutti täysin samalta kuin kolme vuotta sitten. Kyse lienee melko optimoidusta tilankäytöstä ja Saksassakin tietyn alueen joulumarkkinat ovat vuodesta toiseen samankaltaiset.


Paikalla oli runsaasti väkeä ja joidenkin ruokakojujen luokse muodostui jonoja, ihmisten halutessa maistella jouluisia herkkuja. Tarjontaan kuuluvat kaikki perinteiset jouluherkut kuten grillikana, nakkisämpylät, wieninleikkeet, keksit ja piparit sekä tietenkin Glühwein. Harmillisesti myös ruoan hinnoissa on nähty melkoista inflaatiota ja sämpylä nakilla maksoi kahdeksan dollaria. Kun samalla hinnalla saa toisaalla kokonaisen hampurilaisaterian, aiheuttaa hinta hieman nikottelua varsinkin kalliin sisäänpääsymaksun päälle nautittuna. Myös muut herkut vaikuttivat tyyriiltä, kuten esimerkiksi lähes kuuden dollarin hintainen vohveli sekä paistetut letut.


Monenlaisia jouluherkkuja

Lahjaideoita pukin konttiin

Ugly Christmas Sweater

Riistoa lähentyvä hinnoittelu onkin harmillista, sillä kaikesta maksaminen ei ole joulumarkkinahengen mukaista. Tottahan toki kyse on erikoistapahtumasta, jossa asiat ovat tavallista kalliimpia, mutta herkkujen hinnat olisi helpompi niellä jos sisäänpääsy olisi edullinen tai ilmainen.

Opastus pukin pajalle


Ihmisvilinää joulukuisessa illassa

Kaikesta huolimatta joulumarkkinat olivat silti jälleen mukavat vierailla ja palasimme paikalle vielä toisenakin iltana. Vaikka niiltä ei ostaisikaan mitään, on tunnelma silti todella mukava eli jos markkinoille pääsystä tulee kerran maksaneeksi, kannattaa sinne palata nauttimaan tunnelmasta koko rahan edestä.

Karuselli on kaikenikäisten suosikki

Kilpailu joulumarkkinoista voi kuitenkin olla tiukkenemassa tulevina vuosina, sillä tänä vuonna järjestetään Itä-Vancouverin alueella Vancouver Winter Wonderland niminen joulutapahtuma, jota kuvataan joulumarkkinoiksi suuressa sisätilassa. Myös keskustan lähistöllä sijaitsevalle Olympic Villagen alueelle suunniteltiin markkinoita täksi jouluksi, mutta näistä suunnitelmista ei kuultu koskaan sen enempää, eivätkä kilpailevat markkinat toteutuneet ainakaan täksi vuodeksi. On silti positiivista, että tiedossa on mahdollisesti vaihtoehtoja ja ehkäpä Vancouverissakin voi tulevaisuudessa kierrellä joulun alla lukuisilla eri markkinoilla. Kilpailu kun tekee hyvää joulumarkkinoillekin.

Päivitys – 26. marraskuuta 2023

Käyntimme joulumarkkinoilla loppui tähän vuoden 2015 visiittiin, sillä markkinoita ei järjestetty seuraavana vuonna ja ne palasivat pienen tauon jälkeen uudessa paikassa Coal Harbourin Jack Poole Plazalla. Uudistetut joulumarkkinat ovat paitsi aiempaa pienemmät, myös vielä aiempaakin huomattavasti kalliimmat. Pääsymaksu markkinoille on nykyisin peräti $20 hengeltä, mikä oikeuttaa vain kertakäyntiin. Rajattoman määrän vierailuja mahdollistava lipun hinta on peräti $36 eli huikeat neljä kertaa enemmän kuin vuonna 2015!

Luetun mukaan myös kaiken markkina-alueella myytävän ruoan ja juoman hinta on noussut lähelle ravintolahintoja, minkä lisäksi myynnissä olevat tuotteet ovat käsitöiden sijaan heikkolaatuista tuontitavaraa Kiinasta. Tästä huolimatta markkinat ovat silti iltaisin ja erityisesti viikonloppuisin niin ruuhkaiset, että sisäänpääsyä voi joutua jonottamaan peräti tunnin ja moni lähteekin markkinoilta erittäin pettyneenä.

Meitä Vancouverin joulumarkkinoille ei saakaan millään, mikä on todella harmi, sillä aiemmat markkinat olivat vielä tunnelmalliset, uusien ollessa puhdasta rahastusta. Paljon parempi vaihtoehto onkin vierailla esikaupungeissa järjestettävissä joulutapahtumissa tai vaikkapa Burnabyn suomalaisilla joulumyyjäisillä!

(Yhteensä 244 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.