Valentine’s Day

Valentine’s Day eli suomalaisittain ystävänpäivä on helmikuun 14. päivänä juhlittava juhlapäivä, jolla on merkittävän arkijuhlan asema erityisesti läntisessä maailmassa. Juhla periytyy alunperin niinkin kaukaa kuin vuodelta 496, mutta päivään liitettävä rakkauden ja ystävyyden sanoman se sai vasta paljon myöhemmin myöhäisenä keskiaikana. Sittemmin juhlapäivän merkitys erityisesti Euroopassa ehti jo vähentyä, mutta uuden kukoistuksen aika koitti juhlan levittyä 1800-luvun lopulla Yhdysvaltoihin.

Amerikassa kun oltiin, alkoi perinteen ympärille nopeasti muodostua kaupallisuutta lahjojen, korttien ja kukkien antamisen muodossa. Varsinkin tuolla rajan eteläpuolella Valentine’s Day on noussut mahdottomiin mittoihin, sillä pelkästään Yhdysvalloissa juhlaan käytetään tänä vuonna noin 17,6 miljaria dollaria. Kyllä, miljardia. Keskimäärin miehet käyttävät päivän aikana rakkaidensa hemmotteluun noin 170 dollaria, mikä on melkoinen lukema keskiarvoksi. Kyseessä onkin toiseksi suurin kulutusjuhla sitten joulun.

Erityisesti korttien lähettäminen ja antaminen on tärkeä Valentine’s Dayn osa. Yhteensä kortteja lähetetään vuosittain 190 miljoonaa. Jos kouluissa askarrellut kortit lasketaan mukaan, nousee lukema yli miljardin. Viime aikoina sähköiset e-kortit ovat lisänneet suosiotaan, mutta niiden määrän uskotaan olevan edelleen vain noin 15 miljoonaa kappaletta. Varsinkin merkittävän kortti- ja lahjatavara määrän vuoksi Valentine’s Dayta kutsutaan joskus nimellä Hallmark holiday. Nimellä tarkoitetaan kaupallisista lähtökohdista korostettuja juhlapäiviä ja juontuu suuren amerikkalaisen Hallmark Cards lahjatavarayrityksen nimestä. Saman tyyppisiä juhlapäiviä on Yhdysvalloissa esimerkiksi Granparent’s Day, Sweetest Day, Boss’s Day sekä Secretary’s Day.

Kanadassa Valentine’s Day on Yhdysvaltojen tapaan suuri juhla ja näkyy kaupoissa ja telkkarissa. Vaikka kauppa kävi varmaan täälläkin tänä vuonna vilkkaasti, päätimme itse viettää päivää rauhallisemmin, suorastaan arkisemmin. Kaikenlaista rihkamaa kertyy muutenkin nurkkiin aivan liikaa, ihan ilman ystävänpäivääkin. Mutta vaikka mitään ei ostaisikaan, ei se silti tarkoita ettei läheisiään voisi muistaa vähintäänkin toivottamalla heille Happy Valentine’s Day!

(Yhteensä 598 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.