Lupaavalla koronakäyrällä

Näin kahden viikon jälkeen lienee jälleen paikallaan päivittää miltä koronatilanne näyttää täällä Kanadan länsirannikolla. Maailmalla viime viikot ovat olleet räjähdysmäisen kasvun aikaa ja varsinkin etelänaapurissamme alettiin löytää satojatuhansia tapauksia testauksen päästessä kunnolla käyntiin. Siellä yksi tautitapausten keskus näyttää olevan Colorado, jossa koronaa lienee ollut runsaasti jo helmikuussa siellä lasketellessamme. Onneksi tauti ei kuitenkaan tarttunut meihin, mutta vain muutamia viikkoja myöhemmin tilanne olisi voinut olla toinen…

Valitettavasti myös Kanadassa epidemia on kääntynyt jyrkkään nousuun ja kahdessa viikossa koko maan tapaukset ovat peräti kymmenkertaistuneet 14 426 todettuun tartuntaan ja yhteensä 258 kuolemaan (1,8% todetuista tartunnoista). Erityisiä tartuntakeskuksia ovat maan kaksi suurinta provinssia Ontario ja Quebec, joista jälkimmäinen edustaa puolta koko Kanadan tapauksista. Syytä tähän ei tiedetä, mutta asiaan on voinut vaikuttaa Quebecissä muuta Kanadaan aiemmin vietetty talviloma, jonka aikana monet matkustivat muun muassa Ranskaan sekä viereiseen New Yorkin osavaltioon, jonka ei vielä tuolloin tiedetty olevan vakava tautipesäke. Samainen osavaltio on myös vuotanut tasaisesti laittomia rajanylittäjiä ilman kontrollia juuri Quebeciin, minkä yhteyttä asiaan ei kukaan osaa sanoa.

Tilanne Kanadassa tänään

Ontariossa tilanne on vaikea

Samaan aikaan täällä länsirannikolla on nähty positiivisia merkkejä tilanteen vakaantumisesta, mitä kukaan ei olisi voinut aavistaa vielä kaksi viikkoa sitten. Tuolloin mediassa päiviteltiin juuri vancouverilaisia, jotka olivat lähteneet upean kevätkelin motivoimina ulkoilemaan suurissa määrin. Sittemmin British Columbiassa on koettu pieni takatalvi ja ihmisten on ollut helpompi pysyä kotona. Näyttääkin, että kauniista sääjaksosta selvittiin pienin vaurioin, sillä provinssin todettujen tapausten määrä on ainoastaan kolminkertaistunut kahdessa viikossa, ollen lauantaina 1203.

Drive-in koronatestipaikka Burnabyssä

Kaikkein positiivisinta on kuitenkin tapausmäärien äärimmäisen tasainen kasvu viime viikoina, jolloin uusia tapauksia on havaittu päivässä 30-60 aktiivisesta testauksesta huolimatta. Vielä ilahduttavampana uutisena aktiivisten tapausten määrä ei ole kasvanut juuri lainkaan, vaan pysynyt noin 450 tienoilla, mikä tarkoittaa että reilusti yli puolet todetuista tapauksista on jo parantunut kokonaan. Yksi parantunut on myös pääministeri Trudeaun vaimo Sophie, joka sairastui koronaan taannoisella Lontoon matkallaan. Justin Trudeau itse näyttää selvinneen tapauksesta sairastumatta ja on pitänyt uutistilaisuuksia päivittäin.

Vancouverin käyrät ovat lupaavalla uralla

Vaikka sairaalahoitoa tarvitsevien potilaiden määrä onkin kasvanut hidasta vauhtia, ovat lukemat vielä hyvin kaukana tarjolla olevasta maksimikapasiteetista. Positiivisesta kehityksestä huolimatta provinssi on kuitenkin valmistautunut tilanteen huononemiseen varustamalla tällä viikolla Vancouverin suuren konferenssikeskuksen sairaalavälineillä.

Valitettavasti myös kuolemien määrä on jatkanut hidasta kipuamistaan, ollen tänään 38. Kuolemat ovat keskittyneet lähes yksinomaan muutaman vanhainkodin ympärille, missä tilanne ennätti päästä vakavaksi. Asiaan on auttanut tehohoitopaikkojen tähän astinen hyvä riittävyys, jolla jokaisella potilaalla on mahdollisuus taistella tautia vastaan.

Lupaavan tilanteen vuoksi British Columbiassa ei olekaan nähty säännösten merkittävää tiukentumista ja täällä eletään edelleen samanlaisessa puolieristyksissä kuin kaksi viikkoa sitten. Ruokakaupat ovat pysyneet koko ajan auki ja pystyneet pitämään hyllynsä pääosin täynnä, joskin ostorajoituksista on tullut normaalia joidenkin tuoteryhmien kohdalla.

Tyhjiä hyllyjä näkyy edelleen toisinaan

Kaupoissa etäisyyden pitäminen toisiinsa on otettu tosissaan ja asiasta muistuttavia merkintöjä on kaikkialla. Kassoilla on ollut suojaavat pleksiseinämät käytössä jo muutaman viikon ja henkilökunta puhdistaa käyttöpintoja aktiivisesti. Osassa kauppaa jopa kaikki ostoskärryt ja -korit desinfioidaan, minkä lisäksi omat ostoskassit ovat täyskiellossa.

Kaupassa on runsaasti rajoituksia

Viikottaisen ostosreissun satoa

Ravintolat ovat kiinni jo kolmatta viikonloppua, mutta ruokalähetit kiidättävät edelleen ruokaa koteihinsa lukkiutuneille ihmisille. Tilanne on silti ravintoloille hankala, eikä kenelläkään tunnu olevan vastausta siihen, miten palataan hiljalleen normaalitilaan. Meillä etätyöskentelyä on jatkettu jälleen edemmäs ja erikoistilanne saattaa jatkua aina kesän korville saakka. Hassua kyllä, jatkuvaan etätyöskentelyyn on alkanut jo osin tottuakin, joskin paluu toimistolle siintää kyllä kaikkien mielessä.

Pääministeri Horgankin piti puheen

Epidemian lasku Kanadan taloudelle tulee olemaan kyllä rankka, sillä työttömien määrä on noussut viime viikkojen aikana ainakin 1,5 miljoonalla, mikä on paljon 36 miljoonan asukkaan maassa. Erinäiset tukitoimet sekä helpotukset ovat alkaneet nyt tippua ihmisten tileille, mikä tarjoaa hetkellistä helpotusta esimerkiksi vuokranmaksuun. Erinäisiä helpotusohjelmia tarjoavat myös monet yritykset, kuten mahdollisuus lykätä sähkölaskun maksua kuukausilla sekä kaukopuheluiden ja datakattojen poisto. On silti päivän selvää ettei talous kestä tällaista pitkään, varsinkin kun öljyn hinta on pysynyt todella alhaalla, mikä kurittaa siitä saatavia verotuloja. Polttoaine on paraikaa törkeän halpaa, mutta siitäkään ei ole paljon hyötyä, kun oikein minnekään ei voi mennä.

Polttoaine on kohta halvempaa kuin vesi

Kaikenlainen kuluttaminen on kriisin keskellä myös vaikeaa. Tilasin esimerkiksi uuden tietokoneeni pariksi upouuden näytön, mutta tilaus ei ole liikahtanut kahdessa viikossa mihinkään. Samaan aikaan tekisi kyllä mieli tukea suosikkiravintoloita, mutta pienenkin sairastumisriskin keskellä niistä ei uskalla tilata noutoruokaa.

Poikkeuksellinen aika näkyy myös kaupunkien katukuvassa, jossa monet liikkeet ovat vakuutussyistä laudoittaneet julkisivunsa ilkivallan sekä murtovarkaiden pelossa. Murrot ovatkin lisääntyneet runsaasti etenkin Downtownin alueella, jossa omaisuusvarkauksilla huumeidenkäyttöään normaalisti rahoittava sakki on alkanut murtautumaan autioihin liiketiloihin varastettavan tavaran perässä. Suljetut rajat ovat myös tyrehdyttäneet huumereittejä, jonka vuoksi pahimmilla alueilla odotetaankin hermostuneina väkivallan mahdollista lisääntymistä vieroitusoireisten narkkareiden muuttuessa epätoivoisemmaksi.

Downtownin laudoitettuja liikekiinteistöjä

Hienoksi ilmiöksi on puolestaan muodostunut sairaanhoitohenkilökunnan juhliminen joka ilta kello seitsemältä, jolloin ihmiset kokoontuvat tornitalojen parvekkeille taputtamaan ja soittamaan erilaisia soittimia. Kaduilla näkyy tuolloin myös suuria hälytysajoneuvojen saattueita, jotka osoittavat kunnioitusta tälle tärkeälle ihmisryhmälle, joka riskeeraa oman terveytensä muiden hyväksi. Suurin osa nuorista tartunnan saaneista on juuri hoitohenkilökuntaa, joten kiitokselle on paikkansa.

Kello seitsemän kiitollisuutta

Tämän kaiken keskellä monen elämä rullaakin lähinnä oman kodin ympärillä, jossa työnteko ja vapaa-aika taistelevat epäselvässä tilanteessa keskenään. Päivät tuntuvat samanlaisilta, kun normaali vapaus mennä ja tehdä puuttuvat. Onneksi ulkona on silti mahdollista käydä ja käymmekin kävelyllä joka toinen päivä, mikä virkistää mieltä. Onneksemme asunnossamme on myös riittävästi tilaa molempien olla ja työskennellä, sillä voin nähdä hermojen kiristyvän helposti pienemmässä kämpässä.

Hississäkin on nykyisin säännöt

Seuraavat kaksi viikkoa kertovat varmasti mihin tilanne tulee pitkällä jaksolla kehittymään. Vaikka British Columbian tilanne jatkaisikin taittumistaan tai kääntyisi jopa laskuun, oltaisiinko rajoituksia silti valmiita hiljalleen löysäämässä? Päätös tulee olemaan erittäin hankala, mutta ainakin itselleni on suuri luotto provinssin ylimpiin terveysviranomaisiin, jotka ovat hoitaneet tilannetta ammattitaitoisesti koko sen ajan.

(Yhteensä 308 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.