Kiistanalainen rokotepassi käyttöön

British Columbiassa astuu huomenna voimaan kiivaasti keskusteltu rokotepassi. Provinssissa eletään yleisesti hyvän rokotustilanteen keskellä, jossa 85,9% yli 12-vuotiaasta väestöstä on saanut yhden rokotteen ja 78,8% täydet kaksi rokotetta. Käytännössä kaikki halukkaat onkin jo rokotettu, eikä rokotteen saadakseen tarvitse kuin saapua rokotuspaikalle, joita on alettu viime aikoina myös sulkea rokotettavien vähäisen määrän vuoksi.

Korkeasta rokotekattavuudesta huolimatta provinssissa eletään  silti voimakkaan neljännen korona-aallon keskellä, jossa tautitapauksia todetaan päivittäin noin 700-800. Suurin osa sairastuneista sekä yhteensä 262 sairaalassa ja 130 teho-osastolla olevasta potilaasta on rokottamattomia, eikä kukaan alle 50-vuotias potilas ole täysin rokotettu.

Maanantaista alkaen syynätään rokotuspasseja

Provinssin terveysviranomaiset ovat kuitenkin tuskailleet sairaalamääriä ja tilanteen parantamiseksi astuu huomenna voimaan rokotepassi. Tämä joko älypuhelimen ruudulta näytettävä tai printattu QR-koodi vaaditaan maanantaista lähtien kaikkiin ravintoloihin, kuntosaleille, hääjuhliin sekä moniin muihin tapahtumiin päästäkseen. Passien tarkastus on sysätty ravintoloiden sekä tapahtumajärjestäjien harteille, mikä on aiheuttanut arvatenkin paljon ärtymystä. Monin paikoin tämä nimittäin tarkoittaa lisähenkilökunnan palkkaamista passien tarkastamiseksi, mikä on jälleen lisäkustannus yrityksille, jotka ovat jo muutenkin kärsineet pandemiasta. Vastaavanlaisen passin jo ensimmäisenä käyttöön ottaneessa Quebecissa passin voimaantulo on myös vähentänyt ravintoloiden asiakasliikennettä noin 20%, ihmisten välttäessä rasittavaksi miellettyä käytäntöä.

Quebec oli ensimmäinen passiprovinssi

Rokotepassin avulla pyrkimyksenä on käytännössä pakottaa loput noin 14% väestöstä (yli 700 000 ihmistä) ottamaan koronarokote, sillä ilman sitä on jatkossa pääsy ainoastaan ruokakauppojen kaltaisiin välttämättömiin paikkoihin. Passi tuntuu tarpeettoman radikaalilta etenkin, kun poikkeuksellisen korkeat rokotuslukemat eivät ole saaneet alati uusien varianttien leviämistä kuriin. Samaan aikaan kerrotaan myös rokotteiden tehon voimakkaasta putoamisesta jo puolen vuoden jälkeen, joten tulevien tehosterokotusten kanssa ollaan nopeasti hyvin sekavassa tilanteessa siitä, kuka onkaan ”täysin rokotettu” ja siten oikeutettu osallistumaan yhteiskunnan toimintaan?

Erittäin kyseenalaiselta tuntuvat myös uutiset yrityksistä, jotka ovat alkaneet velvoittamaan työntekijöitään ottamaan rokotuksen jopa potkujen uhalla. Jos rokotuspasseja aletaan kyylätä kohta kaikilla ovilla ja siitä tehdään työpaikan ehto, ollaan nopeasti heikoilla jäillä sen suhteen mikä on enää normaalia elämää ja yksilövapautta. Kukaan ei olisikaan voinut uskoa vielä vuosi sitten, että tilanne voisi kehittyä näin dystopiseen suuntaan.

Mihin tämä kaikki päättyy?

Passien käyttöönotto ja niiden tuoma hyöty kerääkin runsaasti kritiikkiä ja on saanut suuret määrät ihmisiä osoittamaan mieltään ympäri British Columbiaa sekä Kanadaa. Passien valvonnan laiminlyöviä liiketoimintoja uhkaa $2,300 dollarin sakko, mutta joidenkin mielipidenatsien mielestä ilman passia liikkuvia ihmisiä pitäisi myös sakottaa tai jopa pidättää ja asettaa syytteeseen – mistä ihmeen rikoksesta? Kaikkein pölhöimpien mukaan valtion tulisi pakottaa ihmiset ottamaan myös ties mitä muita rokotteita, mikä on kyllä äärimmäisen vaarallinen turmion tie.

Mielenosoitus pakkorokotuksia vastaan

Puolentoista vuoden pandemian sekä täysrokotuksen jälkeenkään olo ei siis tunnu normaalilta tai siihen edes tähtäävältä. Maskeista luovuttiin kesän aikana vain lyhyeksi hetkeksi, kunnes ne tuotiin takaisin kaikille neljännen aallon nostettua päätään. Ja kun rokotteiden teho alkaa pian jo heiketä, moni kysyykin miten tästä lääkeyhtiöitä sadoilla miljardeilla rikastuttavasta pandemiasta päästään oikein ylitse? Ovatko kaksi rokotusta saaneet kohta seuraava jahdattu ryhmä ja mihin raja lopulta vedetään?

(Yhteensä 422 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.