Puolet väestöstä rokotettu

Kanadassa juhlittiin perjantaina tärkeää virstanpylvästä taistelussa koronaepidemiaa vastaan, kun 50.25% maan koko väestöstä ja yli 58% aikuisväestöstä on saanut vähintään ensimmäisen rokotteen. Tämä tarkoittaa yli 20 miljoonaa annosta samaan aikaan, kun maassa rokotetaan lähes puoli miljoonaa ihmistä päivässä.

Rokotusten tahti onkin kasvanut viime viikkoina tasaisesti ja pelkästään täällä Suomen kokoisessa British Columbiassa rokotuksen on saanut nyt 2,74 miljoonaa ihmistä. Samaan aikaan myös toisen rokotuksen saaneiden määrä on alkanut hiljalleen kasvaa, lähestyen kuitenkin vasta viiden prosentin lukemaa. Kanadassa on päätetty priorisoida ensimmäisiä rokotuksia aina kesäkuun loppuun saakka, jolloin jokainen halukas on saanut omansa.

Nopeasti kohoavat rokotuslukemat

Koska rokotuksia tehdään nyt kiivasta tahtia, on rokotettava ikäryhmä laajentunut vauhdilla ja tällä viikolla täällä British Columbiassa laajennettiinkin rokotukset kattamaan kaikki yli 12-vuotiaat eli käytännössä kaikki joille rokotetta tullaan suosittelemaan. Tälläkin muutoksella kaikkien kanadalaisten on mahdollista saada molemmat piikit syyskuun loppuun mennessä.

Massarokotukset vauhdissa

Vauhdilla etenevistä rokotuksista huolimatta epidemian kolmas aalto on pitänyt pintansa, vaikka numerot ovatkin kääntyneet viime viikkoina laskuun. Viime kuun kuumimman vaiheen aikana provinssissamme tilastoitiin jopa 1200 tapausta päivässä ja lähes 10 000 aktiivista tartuntaa. Näistä lukemista on pudottu nyt noin 350-450 päivittäisen tapauksen ja 4600 aktiivisen tartunnan tienoille. Kehitys on siis lupaavaa ja lukemat paranevat seuraavien viikkojen aikana vielä entisestään.

Vaikka epidemiassa ollaankin pääsemässä voiton puolelle, on se koetellut Kanadaa rankasti. Yhteensä 1,35 miljoonaa kanadalaista on sairastunut koronaan ja 25 162 kuollut sen aikana. Kuinka monta näistä on ollut suoraan koronan aiheuttamaa, on mahdotonta sanoa, mutta normaaliin influenssakauteen menehtyy vuosittain 3500 iäkkäämpää kanadalaista. Kiintoisana kuriositeettina British Columbiassa todettiin menneenä talvena vain yksi, siis todellakin vain yksi ainoa influenssatapaus, kertoen ainakin siitä että eristäytyminen ja maskit ovat tehneet tehtävänsä flunssan leviämisen estämisessä.

Koronaan on kuollut monta kanadalaista

Kaksi tämän hetken polttavinta keskustelunaihetta Kanadassa ovat miten tästä eteenpäin ja miten paluu normaaliin tulee tapahtumaan? Provinssimme tiukennetut toimet ovat voimassa aina meneillään olevan pitkän viikonlopun ylitse ja tiistaina tulemmekin saamaan ohjeistusta siitä miltä tämä kesä tulee näyttämään. Todennäköistä on, että ravintolat tulevat varmasti palaamaan normaaliin toimintaan ja matkustusta avataan provinssin ja varmaan myös Kanadan sisällä.

Amerikan raja on edelleen kiinni

Ulkomaanmatkailun tilanne on kuitenkin vielä epäselvä ja Amerikan raja on kiinni jo neljättätoista kuukautta. Kun normaalisti alkuvuoden aikana Kanadan rajan ylittää yli 94 miljoonaa ihmistä, on näin tehnyt tänä vuonna ainoastaan 3,9 miljoonaa matkaajaa. Rajoitukset tulevat jatkumaan tiukkana ainakin Intian suunnasta tuleville, mutta toiveissa on saada erityisesti amerikkalaiset turistit maahan. Erittäin tärkeä risteilykausi saattaa silti jäädä tyngäksi jo toista vuotta peräkkäin, sillä usea varustamo on jo ilmoittanut jättävänsä Vancouverin ja Victorian pysähdykset välistä.

Matkailuun liittyvä kysymysmerkki ovat myös rokotepassit, joita moni maa kiivaasti suunnittelee. Kanadassa viranomaiset ovat karsastaneet passien yksityisyydelle aiheuttamia ongelmia ja siksi se ei ole vielä esitelty ohjeistusta rokotettujen tai rokottamattomien välisestä mahdollisesta erosta. Toinen tekijä ovat myös matkustajilta vaadittavat testitulokset, joita saatetaan tarvita myös jatkossa uusien varianttien leviämisen seurannassa.

Koronapassit ovat edelleen kysymysmerkki

Ihmisten optimismi on kuitenkin korkealla ja kesästä tulossa varmasti ihanan lämmin sekä viime kesää normaalimpi. Tai siis näin ainakin koronalla mitattuna, sillä se on jo tiedossa että minun ja Niinan kesästä tulee heinäkuussa syntyvän vauvan vuoksi kaikkea muuta kuin normaali.

(Yhteensä 138 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.