Jengisodan keskellä

Vancouverissa on kauhisteltu viime viikot poikkeuksellisen laajaksi levinnyttä jengisotaa, jossa on kuollut tähän mennessä jo 15 ihmistä. Sotaa käyvät keskenään useat metropolialueen rikollisjengit, mutta sen kaksi merkittävintä osapuolta ovat United Nations ja Brothers Keepers, jotka ovat kummatkin kytköksissä Vancouverin huumemarkkinoihin.

Alunperin alueiden hallinnasta alkanut sota vaati aluksi satunnaisia uhreja lähinnä Surreyn alueella, mutta merkittävä hetki koettiin huhtikuun 17. päivä, kun Brothers Keepersiin kuuluva gangsteri Harpeen Dhaliwal teloitettiin Vancouverin Coal Harbourissa. Vilkkaalla alueella ilta-aikaan tapahtuneessa murhassa Dhaliwal kuoli rikollisveljensä käsiin, joka vannoi kostoa. Koston hetki koittikin vain muutamaa päivää myöhemmin, kun United Nationsiin kuuluva ja poliisin hyvin tuntema Todd Gouwenberg ammuttiin Langleyssä urheilukeskuksen parkkipaikalla.

Murha Coal Harbourissa

Tätä seuranneina viikkoina ammuttiin useita pienempiä tekijöitä, kunnes viime viikon sunnuntaina United Nationsiin kuuluva Karman Grewal kuoli murhaajan luoteihin Vancouverin kansainvälisen lentokentän lähtöaulan edustalla. Maastapakoa yrittäneen tunnetun gangsterin murha julkisella paikalla yllätti kaikki, sillä lentokenttää on pidetty rikollispiireissä neutraalina tapaamisalueena, jonka vartiointi on tiukkaa.

Lentokentän ammuskelu yllätti kaikki

Murhaa seurasikin kiivas takaa-ajo poliisin kanssa, jonka aikana pakenevasta autosta ammuttiin kohti poliiseja. Poikkeuksellisen tilanteen keskellä poliisi päätti sulkea kaikki 198 000 asukkaan Richmondiin johtavat tiet ja sillat, toivoen estävänsä rikollisten paon tästä saarella sijaitsevasta kaupungista. Rikollisten onnistui kuitenkin paeta ennen tiesulkuja ja pakoauto löydettiin poltettuna Surreystä.

Poltettu pakoauto

Korkean profiilin tapaus kohotti huomattavasti poliisin toiminta-astetta ja myös poliitikot ovat viime päivinä kommentoineet vaaralliseksi käynyttä sotaa. Tästä huolimatta vain neljää päivää myöhemmin Brothers Keepersin tunnettu gangsteri Jaskeert Kalkat ammuttiin autonsa rattiin meitä lähellä sijaitsevan ostoskeskuksen parkkipaikalla. Paikalla oli tapahtuma-aikaan runsaasti ihmisiä, jotka pakenivat tulitusta jossa vaihdettiin yli 20 luotia. Kalkat kuoli paikalle haavoihinsa ja kaksi muuta autossa ollutta vietiin hoidettavaksi sairaalaan.

Ammuskelu ostoskeskuksella

Tämä on tällä erää viimeinen tapaus, mutta kukaan tiedä mitä seuraavaksi tapahtuu. Murhia ja niiden yrityksiä saattaa tapahtua missä tahansa ja keskellä päivää. Kotikaupunkimme Burnaby on ollut usean tapauksen keskipisteessä ja poliisin tuntemia rikollisia asuu erityisesti hieman Metrotownin eteläpuolella sijaitsevalla omakotialueella.

Jengiväkivalta on ollut Vancouverin ongelma jo vuosien ajan, mutta edellisestä laajamittaisesta sodasta on kulunut 12 vuotta. Vuoden 2009 keväällä roihahtaneessa sodassa kuoli yli 20 ihmistä ja haavoittui 40 henkilöä julkisilla paikoilla tapahtuneissa iskuissa. Kolme vuotta myöhemmin ja vain viikkoa ennen Kanadaan muuttoamme, ammuttiin tulevan kotimme alakerran ravintolassa hengiltä ruokailemassa ollut tunnettu gangsteri Sandip Duhre. Burnabyyn muutettuamme asuimme puolestaan kaksi ja puoli vuotta kattohuoneistossa, jonka edellinen asukas oli tietojemme mukaan alamaailmaan kuuluva henkilö.

Brothers Keepersin jäseniä

Vuoden 2009 sota päättyi lopulta poliisin laajoihin pidätyksiin ja osan tekijöistä tuomitsemiseen pitkiin vankeusrangaistuksiin. Näin käynee tälläkin kertaa, mutta kukaan ei tiedä montako ammuskelua ehtii tapahtua ja missä, ennen kuin poliisilla on tarpeeksi todistusaineistoa jengiläisten pidättämiseksi. Kaikki tekijäthän ovat poliisille entuudestaan tuttuja ja seurannassa, mutta koska uhrit eivät puhu poliisille, on syytteiden tuominen vaikeaa. Tekijät ovat myös todella nuoria, suurin osa alle 35-vuotiaita. Nuorin uhriksi joutunut rikollinen on ollut joulukuussa murhattu vain 14-vuotias Tequel Willis.

Tilanteesta onkin vaikea ajatella mitään tai siihen varautua, sillä ammuskeluja on tapahtunut kaikissa kaupungeissa. Onneksi tilanteen keskelle joutuminen on edelleenkin erittäin epätodennäköistä ja murhatut henkilöt tarkkaan valittuja, mutta ympäristöään on kyllä syytä tarkkailla hieman normaalia tarkemmalla silmällä.

(Yhteensä 239 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.