Uusi konsolisukupolvi

Marraskuun 12. päivä julkaistu PlayStation 5 on ollut viimeiset kuukaudet jokaisen videopeliharrastajan hankintalistalla. Uuden sukupolven konsolin saamisesta on muodostunut kuitenkin poikkeuksellisen hankala urakka, sillä globaalin sirupulan vuoksi Sonyllä on ollut suuria vaikeuksia vastata koronaepidemian kiihdyttämään kysyntään.

Vielä näin kuusi kuukautta julkaisun jälkeenkin myyntiin tulevat usean tuhannen kappaleen erät myydään loppuun yleensä minuuteissa, mikä on tehnyt konsolin saamisesta lähes mahdotonta. Itsekin olen kytännyt useiden erien myyntiintuloa, mutta niitä seuraava rynnistys on jättänyt aina ilman laitetta. Valitettavasti netissä kyttäily on ollut myöskin ainoa tapa saada konsoli, sillä niitä ei ole toimitettu liikkeisiin laisinkaan.

Myyttinen uusi pleikkari

Halukkaat ostajat ovatkin joutuneet kamppailemaan konsoleista kymmeniätuhansia muita innokkaita, sekä bottien kanssa laitteita itselleen hamstraavia tahoja vastaan. Näitä tahoja on myös riittänyt, sillä toiminnalla on voinut tehdä sievoisen summan rahaa, kun konsoleita on myyty nettipalstoilla tuplahintaan. Julkaisun aikoihin sekä ennen joulua hinnat jälkimarkkinoilla olivat huimat $2,000 dollaria, mutta nykyään hinnat ovat pudonneet lähemmäs tonnia.

Konsolin ohjehinta Kanadassa on ennen veroja $499-630 mallista riippuen eli kyseessä on ryöstöhinta! Onkin uskomatonta että näin kallista laitetta on myyty maaliskuun loppuun mennessä jo lähes kahdeksan miljoonaa kappaletta ja siltikin pleikkarin löytäminen on ollut tuskaisen vaikeaa.

Uusi futuristinen muotoilu

Tilanteen ollessa ensimmäisinä kuukausina täysin toivoton, luovuinkin toivosta saada konsolia. Vasta pari viikkoa sitten aloin jälleen seuraamaan toimituksia ja lopulta minulla kävi tuuri edellisviikon maanantaina sopivasti iltapäivästä myyntiin tulleen erän kanssa. Jollain kummalla satuin pääsemään ryysiksen lävitse ja sain tilausvahvistuksen PlayStation 5:stä – viimeinkin! Hitaan postituksen myötä laite saapui perille viimein perjantaina ja olenkin ehtinyt hypistellä konsolia nyt muutaman illan ajan.


Muista erottuva konsoli

Vinkeästi muotoiltu ja sangen kookas valkoinen konsoli vie kyllä kaiken huomion seisoessaan OLED-televisioni kyljessä. Konsolin piirtämä grafiikka näyttää huippulaatuisella televisiolla erinomaiselta ja en maltakaan odottaa pääsyä kiinni todellisiin PS5-peleihin, joita on vielä tällä hetkellä sangen vaatimattomasti markkinoilla.

En kuitenkaan ostanut konsolia tähän hätään pelejä varteen vaan elokuville, sillä uusi pleikka pyörittää 4K blu-ray elokuvia kaikessa komeudessaan. Striimipalveluiden huonoon elokuvatarjontaan tuskastuneena olen alkanut viime aikoina ostamaan jälleen elokuvia blu-raylla, sillä vain se tarjoaa bittivirraltaan huippulaatuisen 4K-kuvan ehdalla Dolby Atmos -ääniraidalla ryyditettynä. Striimipalveluiden tarjoama 4K-materiaali jää tästä kauas taakse, kuvan olleessa voimakkaasti prosessoitua ja ääriraitojen ollessa lähes järjestään perus Dolby Digitalia.

Ihan pätevä blu-ray soitin

Elokuvat kuten referenssiluokan sotaluomus 1917 näyttävätkin pleikkarin ja LG:n OLED-television toistamana uskomattoman hyvältä ja monikanavaäänestä saa kunnollisella soundbarilla kaiken irti. PlayStation 5 tukee Dolby Atmosta pienellä kikkailulla mutta harmillisesti tuki Dolby Visionille puuttuu tällä hetkellä. Toivon mukaan tuki lisättäisiin tulevaisuudessa softapäivityksen yhteydessä, mutta sen puuttuessakin elämys lähestyy parhaimmillaan elokuvateatterin kokemusta.

Kunnon telkkarin kumppani

Siirtyminen uuteen konsolisukupolveen oli kyllä pientä kihelmöintiä aiheuttavaa, vaikka kotoa löytyykin uudehko tietokone, joka pyörittää pelejä ihan pätevästi. En ole vain saanut kunnolla kiinni tietokoneella pelaamisesta ja koneella tuleekin tehtyä kaikkein eniten bloggausta samalla, kun kone ruksuttaa taustalla hajautettua laskentaa.


Uusi ohjain on vallankumouksellinen

Kolme viimeisintä sukupolvea

On kuitenkin myönnettävä ettei uuden konsolin hankintaa ole syytä panikoida ennen loppuvuonna tulevia todellisia hittipelejä. Tai sitten ensi vuonna julkaistavaa uutta virtuaalipäähinettä, jonka tulen ostamaan heti sen saavuttua markkinoille, jollei sekin kärsi samanlaisista toimitusongelmista kuin itse konsoli.

Minulla konsoli on nyt ensialkuun lähinnä elokuvatoistimena, jolla on kuitenkin hauska pelata parannettuja PlayStation 4 pelejä aina sinne saakka että uudet pelit saapuvat markkinoille. Sitten se hupi sekä uusi konsolisukupolvi vasta alkaa!

(Yhteensä 255 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.