Silmiä hivelevä OLED

Internetistä on muodostunut viimeisen kymmenen vuoden aikana suurin vapaa-ajan viihdealusta, jonka jaloissa perinteiset televisiolähetykset ovat jääneet monissa kotitalouksissa vähälle huomiolle. Meillä antennilähetyksiä ei ole katseltu sitten Saksasta muutettuamme, mikä on johtunut siitä, ettei Saksasta ostamani televisio ole yksinkertaisesti tukenut pohjoisamerikkalaisia televisiosignaaleja.

Aiheeseen liittyen lue myös uudempi: Uusi häikäisevä OLED.

Vaikka varsinaisen television merkitys ihmisille onkin romahtanut, on suurelle ruudulle silti edelleen tilausta Netflixin sekä videopelien näyttöpäätteenä. Telkkaritekniikka on myöskin kehittynyt nopein harppauksin ja minua onkin kiehtonut jo pitkään uuden television hankinta. Vuonna 2008 ostamani 52-tuumainen Sonyn LCD-televisio on kuitenkin kestänyt aikaa sekä monta muuttoa, joten en ole kokenut pakottavaa tarvetta uuden telkkarin ostoon etenkin, kun nurkan takana tuntuu olevan aina jotain uutta ja tulossa olevaa.

Kymmenen vuoden tultua täyteen on aika jättänyt liiaksi jälkeensä ja niinpä myinkin vanhan Sonyn telkkarini vaivaisella viidelläkympillä tuttavalleni. Tämän luona se jatkaa uskollista toimintaansa ja on kiintoisaa nähdä miten pitkään oman aikansa huippumalli voikaan toimia (päivitys: televisioon ilmestyi pystyviivoja kaksi vuotta myöhemmin).

Ajoitin television ostopäätökseni Black Fridayn alle, joka on vuoden parhaimpien tarjousten aikaa. Alennusmyyntejä edeltävinä viikkoina käytin runsaasti aikaa televisiovertailujen lukemiseen, joista parhaaksi osoittautui kanadalainen rtings.com-sivusto, joka vertailee telkkarit todella systemaattisesti, tuoden mallien erot selkeästi esiin.

OLED on voittanut testejä

Päätös telkkarimallista muuttui muutaman viikon aikana useaan otteeseen ja lopulta huomioni keskittyi LG:n korkealaatuiseen OLED-mallistoon, joka tuntui voittavan vertailun toisensa perään. Televisioiden ainoa huono puoli vaikutti olevan pieni mahdollisuus pitkään paikallaan olevan kirkkaan kuvan, kuten kanavalogon, palamisesta ruudulle. Muutamalta OLED-television omistavalta tuttavaltani asiaa kuitenkin tiedustellessani, riski tästä vaikutti normikäytössä minimaaliselta.

Kävin toki myös vertailemassa telkkarien kuvanlaatua läheisessä Best Buyssa ja on pakko todeta, että kaikki modernit näyttävät järjestään uskomattoman hyviltä. OLED-tekniikka vie kuitenkin voiton täydellisen mustan sekä rajoittamattoman katselukulman ansiosta ja lopulta päätös lukittui huomattuani, että katselemani malli oli erikoistarjouksessa Ebayssa.

Muutaman viikon telkkareita ja niiden hintoja vertailtuani, pidin $2,900 dollarin eli noin 1900 euron hintaa niin hyvänä, että laitoin tilauksen LG:n 65-tuumaisesta C8-mallista. Hinta oli 40% alle ohjehinnan ja paras mitä näin koko Black Fridayn aikana, joten ajoitukseni osui nappiin.

Sopiva 65 tuuman kokoluokka

Television saapumisessa Toronton liepeiltä kesti kaksi viikkoa, mutta lopulta valtava pahvilaatikko oli kotiovellamme. Laatikko mahtui täpärästi hissiin, mikä on tärkeää, sillä muutoin telkkaria ei saisi pilvenpiirtäjän  yläkerroksiin millään. Olinkin toki ottanut tämän huomioon telkkaria valitessani ja 65 tuumaa oli täydellinen koko sekä hinnaltaan että katseluhuoneemme suhteen.

OLED-telkkareiden erikoisominaisuus on paneelien uskomaton, vain noin puolen senttimetrin paksuus. Vaikka paneelin pohjaan kiinnittyvä jalusta ja sen sisällä olevat liitännät nostavatkin alaosan paksuuden lähelle viittä senttiä, on telkkari käytännössä suuri lituska. Siksi sen siirtely ja käsittely onkin aluksi hiuksia nostattava tehtävä, mutta onneksi LG:n telkkarit on rakennettu kestämään kuljetusta.

Äärimmäisen ohut OLED

Suuresta pakkauksesta huolimatta olin hieman huolissani josko telkkari oli kestänyt pitkän matkansa ehjänä ja helpottuneena sain todeta kuvan olevan täydellinen ilman yhtäkään kuollutta pikseliä. Kestävyyden tarkkailu tulee kuitenkin olemaan kiintoisaa tulevien vuosien aikana, joskin odotusarvoni ovat lähtökohtaisesti alempana kuin mihin Sony ylsi. Jos uusi telkkari toimii luotettavasti vielä viiden vuoden päästä, olen ostokseeni tyytyväinen.

Mutta millainen uuden television kuva onkaan? Sanalla sanoen uskomaton. Suorastaan silmiä hivelevä. OLED-paneelin tuottama kuva on erittäin sävyisä ja sen kyky kontrolloida jokaista kahdeksaa miljoonaa pikseliä erikseen, tekee kuvan mustasta täydellistä ilman minkäänlaista haalean harmaata sävyä. Tämä miellyttää silmää ja normaalikäytössä kuvan kirkkauden säätääkin huomattavasti maksimia himmeämmälle.

Tajunnanräjäyttävä kuvanlaatu

Parhaimmillaan kuva on 4K-videomateriaalia katsottaessa ja etenkin jos se on miksattu Dolby Visionille tai tukee HDR-väridynamiikkaa. Ilahduttavasti Netflixin muutaman dollarin kalliimpi premium-versio sisältää runsaasti tällaista sisältöä, minkä lisäksi Youtubesta löytyy runsaasti Ultra HD -videoita, jotka toistuvat upeasti. 70 Mbps nettiyhteytemme riittääkin hyvin tällaisen sisällön toistamiseen, joskin siirtyviä datamääriä pitää tarkkailla täällä kalliiden nettiyhteyksien maassa.

HDR tuo kuvaan sävyjä

Kuva on kerrassaan loistava etenkin videopeleissä, joskin Playstation 4 Pro ei pysty tuottamaan natiivia 4K-kuvaa kuin vain harvassa pelissä. HDR-tuki löytyy kuitenkin useista peleistä ja tekee elämyksestä upean.

Hieman alle viikon käytön jälkeen olenkin ostokseeni erittäin tyytyväinen ja telkkari on ylittänyt odotukseni huomattavasti. Nyt toivoinkin telkkarilleni pitkää ikää ja toivottavasti siinä ei ilmene suunniteltua vanhenemista, joka johtaa nykyisin monen laitteen ennenaikaiseen hajoamiseen.

24.2.2019 päivitys

Vain muutama kuukausi television oston jälkeen, ostin sen pariksi myös kotiteatterin äänentoiston tuottavan Samsungin lippulaiva soundbarin, jonka sointi on kerrassaan loistava.

27.6.2021 päivitys

Olen nauttinut televisiostani nyt kahden ja puolen vuoden ajan, enkä voisi olla ostokseen tyytyväisempi. Television kuva on edelleen markkinoiden parhaimmistoa ja sen ainoa huono puoli on tavallisia LED-telkkareita alhaisempi valovoima. Television katsominen on aavistuksen hankalaa hyvin valoisassa huoneessa, mikä on harmillista, sillä juuri pimeässä huoneessa LG C8 loistaa häikäisevän kirkkaana. Ehkä uusimmat mallit ovat parantaneet tässä asiassa, mutta koen sen OLED-televisioiden ainoana huonona puolena.

Täyden 4K resoluution kuva näyttää uskomattoman hyvältä ja olenkin ostanut kokoelmiini vinon pinon 4K Ultra-HDR elokuvia blu-ray muodossa, joita toistan uudella PlayStation 5:lla. Elokuvaelämys on näin toteutettuna parhaimmillaan ja uuden pleikkarin pelit näyttävätkin LG:n ruudulla erinomaisilta. Pieni puute on 120 fps ruudunpäivityksen puuttuminen C8-mallista (lisätty tätä uudempiin malleihin), mutta itse nautin peleistä yleensä mieluiten 60 fps tarkkuudella maksimi grafiikoilla.

Kuten kommenteissa mainittua, en ole havainnut televisiossani minkäänlaista kanavalogojen tai pelielementtien ruutuun palamista. Käytänkin televisiota huoletta tuntien ajan ja jätän pysäytyskuvan päälle, sillä television virransäästäjä alkaa minuutissa näyttämään ruudulla ilotulitusanimaatiota, joka on pitänyt ongelmat poissa. En tiedä miksi joillain ongelma on ollut tätä suurempi, mutta normaalissa käytössä mitään ongelmaa ei ilmentyne ja OLED-televisiota voikin käyttää täysin huoletta.

13.1.2024 päivitys

Viiden vuoden jälkeen koitti lopulta aika päivittää uuteen televisioon, joka on marraskuussa ostamani LG:n uusi huippumalli G3. Vaikka uusi telkkari onkin parempi kaikessa, ei viiden vuoden ikäinen C8 ollut edelleenkään huono. Tästä kertoo se, että myin sen edelleen helposti $1,000 dollarin hintaan. Näyttääkin siltä, että OLED-telkkarit säilyttävät hyvin pidettyinä hintansa paljon muita televisioita paremmin.

Viiden vuoden käytön jälkeen televisiossa oli ilmennyt ainoastaan kaksi kuollutta pikseliä ruudun eri reunoilla, jotka huomasin itse vasta myynti-ilmoitusta kirjoittaessani. Toivottavasti televisiosta on ostajalle iloa vielä pitkään ja kaiken kokemukseni perusteella olikin erittäin helppo valita LG OLED myös seuraavaksi televisiokseni.

Vanhan telkkarin kuolleet pikselit

(Yhteensä 2 385 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

9 vastausta artikkeliin “Silmiä hivelevä OLED”

 1. Hyvä taktiikka kyllä, että ajoittaa oston tiettyihin alennusmyynteihin ja siihen mennessä selvittänyt kaikki mahdolliset plussat ja miinukset eri malleista. Toki vie vähän enemmän aikaa, mutta todennäköisesti saa parhaan näytön. Mun pitäisi myös hommata tv, mutta infonäyttö käyttöön ja yritän selvitellä mikä olisi paras ja sopivin.

   
  1. Black Fridayn etu ovat hyvät tarjoukset, mutta sen ajoittuminen loppuvuoteen tarkoittaa, että uudet mallit ovat jo tulossa. LG julkaisi uuden 2019 vuosimallin C9:n vain muutama kuukausi ostokseni jälkeen ja tottakai se on jälleen hieman parempi, suurimpana uudistuksena HDMI 2.1 -liitännät eARC yhteensopivuudella.

   Uusien telkkarimallien hinnat ovat kuitenkin ensimmäiset puoli vuotta korkeat, joten vasta nyt C9-mallia alkaa saada sopuhintaan. Siinä mielessä itseäni ei ole kaduttanut C8:n osto yhtään, sillä kyseessä on huipputelkkari, joka edelleen hellii silmää. Olen pelaillut viime kuukausien aikana 4K ja HDR-yhteensopivia pleikkaripelejä kuten Horizon Zero Dawn sekä God of War, ja voi että millaista silmänkarkkia OLED tarjoaa.

   Itse en aio ostaa enää ei-OLED telkkaria, sillä hyvät puolet ovat niin selvät, eikä minkäälaista kuvan kiinni palamista ole esiintynyt 9 kuukauden käytön jälkeen. Jos telkkari on kuitenkin todella paljon päällä ja näyttää samaa kuvaa pitkään, katsoisin QLED ja LED telkkareita, joissa saa myös suurempaa kokoa sopuisampaan hintaan.

    
  1. Telkkarilla on kohta ikää kaksi vuotta ja tuona aikana olen käyttänyt sitä täysin huolettomasti. Yritän toki olla jättämättä paikallaan olevaa pysäytyskuvaa päälle viittä minuuttia enempää ja käytössä on ”ruudun virkistystoiminto” sekä muut ongelmaa korjaavat toiminnot.

   Lähes kahden vuoden jälkeenkään en huomaa ruudussa minkäänlaista burn-in ilmiötä, en edes lyhytaikaista. En osaa sanoa josko testikuvilla saisi näkyviin jotain mutta ainakaan normaalissa käytössä ei ole nähtävissä mitään kuvioita tai värien vääristymistä.

   Tällä perusteella seuraavakin telkkarini tulee olemaan OLED sillä tekniikan hyvät puolet ja ylivertainen kuvanlaatu ylittävät selvästi burn-in riskin. Harvaan ostokseen olen vielä kahden vuoden jälkeenkin yhtä tyytyväinen kuin LG C8:iin! Ainoa harmituksen aihe on kohta ilmestyvän Playstation 5:sen vuoksi HDMI 2.1 -tuen puute mikä löytyy C9 ja sitä uudemmista malleista.

    
   1. Netflix logo palaa todella helposti kiinni. Katso punaisella taustalla. Näin kävi minulla. TV 3v vanha.

     
    1. Harmillista kuulla, Pexi! Olen itse katsellut aina määräajoin noita testikuvia ja itselläni ei ole palanut ruutuun vähän yli kahdessa vuodessa vielä mitään. Tällä kokemuksella olen ainakin itse hyvin luottavainen että ongelma on harvinainen ja kaiketi pitkälti estettävissä kaikilla näytönsäästö ominaisuuksilla, jotka itselläni ovat aina päällä.

     Sinäänsä ihmeellinen juttu, kun Netflixin logohan näkyy pitkiä aikoja vain harvoissa paikoissa toisin kuin televisiokanavien logot, jotka möllöttävät aina samalla paikalla.

      
 2. Onpa nuo näytöt nykyään litteitä ja isoja! Itsellä ei ole ollut televisiota vuosiin, mutta nyt olen hieman miettinyt pitäisikö hankkia jonkunlainen led screen. Siitä olisi parempi katsella netflixiä kuin läppärin näytöltä.

   
 3. Harkitsen OLEDin hankintaa, viime vuoden malleja saisi nyt suht edullisesti. Kanavalogojen kiinnipalaminen ei minua oikeastaan huoleta, kotimaisilla kanavilla ne ovat melko himmeitä. Mutta miten lienee Ylen aamu-tv:n kello? Itselläni on usein tv päällä koko aamulähetyksen ajan ja kellohan on koko ajan ruudulla.

   
  1. Terve Hannu,

   Kahden ja puolen vuoden kokemuksella olisin itse asian suhteen täysin huoleton, enkä odottaisi mitään ongelmia. Pidä vain kaikki ruudunvirkistystoiminnot päällä, eikä ongelmia pitäisi tulla pitkilläkään rupeamilla. Pelisessioiden aikana ruudulla on usein erilaisia staattisia elementtejä tuntien ajan, enkä ole huomannut näiden minkäänlaista hetkellistä tai pysyvää kiinnipalamista. Täällä Kanadassa kaikki televisiokanavat ovat mainoskatkoilla höystettyjä, joten kanavalogot sekä kellot puuttuvat kuvasta hetken aikaa joka 10 minuutin välein, mikä myös auttaa asiaa.

   Erinomainen rtings.com sivusto on suorittanut pitkäaikaista ja sangen äärimmäistä testausta asian suhteen ja siitä kannattaa lukea täältä: https://www.rtings.com/tv/learn/real-life-oled-burn-in-test

    

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.