Silmiä hivelevä OLED

Viimeisten kymmenen vuoden aikana internetistä on muodostunut ihmisten suurin vapaa-ajan viihdealusta, jonka jaloissa muun muassa perinteiset televisiolähetykset ovat jääneet monessa kotitaloudessa vähälle huomiolle. Meillä lähetyksiä ei ole katseltu kotona viimeiseen seitsemään vuoteen, aina sitten Saksasta muutettuamme. Osin tämä on johtunut siitä ettei Saksasta ostamani telkkari ole yksinkertaisesti tukenut pohjoisamerikkalaisia televisiosignaaleja, mutta tavallinen mainospohjainen televisio ei myöskään ole jaksanut kiinnostaa.

Vaikka television merkitys ihmisille onkin romahtanut, on suurelle ruudulle silti edelleen tilausta esimerkiksi Netflixin sekä videopelien näyttöpäätteenä. Telkkaritekniikka on kehittynyt harppauksin ja itseäni onkin kiehtonut jo pitkään uuden television ostaminen. Vuonna 2008 ostamani 52-tuumainen Sonyn LCD-televisio on kuitenkin kestänyt aikaa sekä monta muuttoa, joten en ole kokenut pakottavaa tarvetta uuden telkkarin ostoon varsinkin, kun nurkan takana tuntuu olevan aina jotain uutta ja tulossa olevaa.

Kymmenen vuoden tultua täyteen päätin kuitenkin, että aika on nyt jättänyt liiaksi jälkeen ja myin vanhan telkkarini viidelläkympillä tuttavalleni. Tämän luona se jatkaa uskollista toimintaansa ja on kiintoisaa nähdä miten pitkään oman aikansa huippumalli voikaan toimia.

Ajoitin television ostopäätökseni tarkoituksella Black Fridayn alle, joka on vuoden parhaimpien tarjousten aikaa. Muutama viikko ennen alennusmyyntejä käytin runsaasti aikaa erilaisten televisiovertailujen lukemiseen, joista parhaaksi osoittautui kanadalainen sivusto, joka vertailee kaikki uudet telkkarit systemaattisesti ja tuo selkeästi esiin kaikki havaitut kompromissit.

OLED on voittanut testejä

Päätökseni telkkarimallista muuttui muutaman viikon aikana useaan otteeseen, mutta lopulta huomioni kiinnittyi LG:n korkealaatuiseen OLED-mallistoon, joka tuntui voittavan vertailun toisensa perään. Oikeastaan ainoa OLED:in huono puoli on pieni mahdollisuus pitkään paikallaan olevan kirkkaan kuvan (esimerkiksi kanavalogon) palaminen ruudulle, mutta muutamalta OLED:in vuoden ajan omistaneelta tuttavaltani asiaa tiedusteltuani, arvioin riskin olevan normikäytössä minimaalinen.

Kävin myös vertailemassa telkkarien kuvanlaatua läheisessä Best Buyssa ja on pakko sanoa, että kaikki nykyiset telkkarit näyttävät uskomattoman hyviltä. OLED-tekniikka vie kuitenkin voiton täydellisen mustan sekä rajoittamattoman katselukulman ansiosta. Lopulta päätös lukittautui tuttavani huomattua sattumalta, että katselemani LG:n malli oli juuri nyt tarjouksessa Ebayssa.

Muutaman viikon telkkareita ja niiden hintoja vertailtuani, pidin 2900 dollarin tai 1900 euron hintaa niin hyvänä, että laitoin tilaukseen LG:n tämänvuotisen 65-tuumaisen C8-huippumallin. Hinta oli 40% alle ohjehinnan, enkä nähnyt yhtä hyvää hintaa edes varsinaisen Black Fridayn aikana, joten ajoitukseni osui nappiin.

Juuri sopiva kokoluokka

Television saapumisessa Toronton liepeiltä kesti kaksi viikkoa, mutta lopulta valtava pahvilaatikko oli kotiovellamme. Laatikko mahtui juuri ja juuri hissiin, mikä on tärkeää, sillä muutoin telkkaria ei saisi pilvenpiirtäjän  yläkerroksiin millään. Olin toki ottanut tämän huomioon telkkaria valitessani ja 65 tuumaa oli täydellinen koko hinnaltaan sekä katseluhuoneemme suhteen.

OLED-telkkareiden yksi erikoisominaisuus on paneelien uskomaton vain noin puolen senttimetrin ohuus. Vaikka paneelin pohjaan kiinnittyvä jalusta ja sen sisällä olevat liitännät nostavatkin alaosan paksuuden lähellä viittä senttiä, on telkkari käytännössä valtava lituska. Siksi sen siirtely ja käsittely onkin aluksi hiuksianostattava kokemus, mutta onneksi telkkari on rakennettu kestävästi.

Ohut ja litteä OLED

Vahvasta pakkauksesta huolimatta olin hieman huolissani josko telkkari oli kestänyt ehjänä pitkän matkansa aikana ja helpottuneena sain todeta kuvan olevan täydellinen ilman yhtäkään kuollutta pikseliä. Kestävyyden tarkkailu tulee kuitenkin olemaan kiintoisaa tulevien vuosien aikana, joskin odotusarvoni ovat lähtökohtaisesti alempana kuin mihin Sony ylsi. Jos uusi telkkari toimii luotettavasti vielä viiden vuoden päästä, olen ostokseeni tyytyväinen.

Millainen uuden television kuva sitten onkaan? Sanalla sanoen uskomaton. Silmiä hivelevä. OLED-paneelin tuottama kuva on kirkkaan sävyisä ja sen kyky kontrolloida jokaista kahdeksaa miljoonaa pikseliä yksittäin tekee kuvan mustasta täydellistä ilman minkäänlaista haalean harmaata sävyä. Tämä miellyttää silmää ja normaalikäytössä kuvan kirkkauden säätää huomattavasti maksimeja himmeämmälle.

Tajunnanräjäyttävä kuvanlaatu

Parhaimmillaan kuva on tietenkin 4K-videomateriaalia katsottaessa ja vieläpä jos se on miksattu Dolby Visionille tai tukee HDR-väridynamiikkaa. Ilahduttavasti Netflixin muutaman dollarin kalliimpi premium-versio sisältää runsaasti tällaista sisältöä, minkä lisäksi Youtubesta löytyy rynsaasti Ultra HD -videoita, jotka toistuvat upeasti. 70 Mbps nettityhteytemme riittää hyvin tällaisen sisällön toistamiseen, joskin siirtyviä datamääriä pitää tarkkailla täällä kalliiden nettiyhteyksien maassa.

HDR tuo kuvaan sävyjä

Kuva on myös kerrassaan loistava peleissä, joskin Playstation 4 Pro ei pysty tuottamaan natiivia 4K-kuvaa kuin vain harvassa pelissä. HDR-tuki löytyy kuitenkin useista peleistä ja tekee elämyksestä upean.

Hieman alta viikon jälkeen olenkin ostokseeni erittäin tyytyväinen ja telkkari on selvästi ylittänyt odotukseni. Nyt toivoinkin telkkarilleni vain pitkää ikää ja toivon mukaan siinä ei ilmene mitään suunniteltua vanhenemista, joka johtaa nykyisin niin monen laitteen ennenaikaiseen hajoamiseen.

24.2.2019 päivitys

Muutamaa kuukautta myöhemmin ostin huippulaatuisen televisioni pariksi myös kotitetatterin äänentoiston Samsungin mahtavalla lippulaiva soundbarilla, jonka sointi on kerrassaan loistava

27.6.2021 päivitys

Olen nyt nauttinut televisiostani kahden ja puolen vuoden ajan, enkä voisi olla ostokseen tyytyväisempi. Television kuva on edelleen markkinoiden parhaimmistoa ja ainoa negatiivinen seikka on OLED-televisioiden LED-telkkareita alhaisempi valovoima. Television katsominen on aavistuksen hankalaa todella valoisassa huoneessa, mikä on harmillista, sillä pimeässä huoneessa LG C8 loistaa jopa häikäisevän kirkkaana. Ehkä uusimmat mallit ovat parantaneet tässä hieman, mutta kyseessä on ainoa todellinen negatiivinen seikka OLED-televisioiden kanssa.

Täyden 4K resoluution kuva näyttää edelleen uskomattoman hyvältä ja olenkin ostanut kokoelmiini vinon pinon 4K Ultra-HDR elokuvia blu-ray muodossa, joita toistan PlayStation 5:llä. Elokuvaelämys on niissä parhaimmillaan ja uuden pleikkarin pelit näyttävät LG:n ruudulla erinomaisilta. Pieni puute joillekin saattaisi olla 120 fps ruudunpäivityksen puuttuminen C8-mallista (lisätty tätä uudempiin), mutta itse nautin peleistä yleensä mieluimmin 60 fps tarkkuudella maksimi grafiikoilla.

Kuten olen alle kommentoinut, en ole havainnut televisiossani minkäänlaista kanavalogojen tai pelielementtien ruutuun palamista. Käytänkin televisiota huoletta tuntien ajan sekä jätän pysäytyskuvan päälle, sillä television virransäästäjä alkaa minuutissa näyttämään ruudulla ilotulitusanimaatiota, joka on pitänyt kaikki ongelmat poissa. En tiedä miksi joillain ongelma on ollut suurempi, mutta täysin normaalissa käytössä mitään ongelmaa ei kyllä ole ja televisiota voi käyttää aivan huoletta.

(Yhteensä 2 308 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

9 vastausta artikkeliin “Silmiä hivelevä OLED”

 1. Hyvä taktiikka kyllä, että ajoittaa oston tiettyihin alennusmyynteihin ja siihen mennessä selvittänyt kaikki mahdolliset plussat ja miinukset eri malleista. Toki vie vähän enemmän aikaa, mutta todennäköisesti saa parhaan näytön. Mun pitäisi myös hommata tv, mutta infonäyttö käyttöön ja yritän selvitellä mikä olisi paras ja sopivin.

   
  1. Black Fridayn etu ovat hyvät tarjoukset, mutta sen ajoittuminen loppuvuoteen tarkoittaa, että uudet mallit ovat jo tulossa. LG julkaisi uuden 2019 vuosimallin C9:n vain muutama kuukausi ostokseni jälkeen ja tottakai se on jälleen hieman parempi, suurimpana uudistuksena HDMI 2.1 -liitännät eARC yhteensopivuudella.

   Uusien telkkarimallien hinnat ovat kuitenkin ensimmäiset puoli vuotta korkeat, joten vasta nyt C9-mallia alkaa saada sopuhintaan. Siinä mielessä itseäni ei ole kaduttanut C8:n osto yhtään, sillä kyseessä on huipputelkkari, joka edelleen hellii silmää. Olen pelaillut viime kuukausien aikana 4K ja HDR-yhteensopivia pleikkaripelejä kuten Horizon Zero Dawn sekä God of War, ja voi että millaista silmänkarkkia OLED tarjoaa.

   Itse en aio ostaa enää ei-OLED telkkaria, sillä hyvät puolet ovat niin selvät, eikä minkäälaista kuvan kiinni palamista ole esiintynyt 9 kuukauden käytön jälkeen. Jos telkkari on kuitenkin todella paljon päällä ja näyttää samaa kuvaa pitkään, katsoisin QLED ja LED telkkareita, joissa saa myös suurempaa kokoa sopuisampaan hintaan.

    
  1. Telkkarilla on kohta ikää kaksi vuotta ja tuona aikana olen käyttänyt sitä täysin huolettomasti. Yritän toki olla jättämättä paikallaan olevaa pysäytyskuvaa päälle viittä minuuttia enempää ja käytössä on ”ruudun virkistystoiminto” sekä muut ongelmaa korjaavat toiminnot.

   Lähes kahden vuoden jälkeenkään en huomaa ruudussa minkäänlaista burn-in ilmiötä, en edes lyhytaikaista. En osaa sanoa josko testikuvilla saisi näkyviin jotain mutta ainakaan normaalissa käytössä ei ole nähtävissä mitään kuvioita tai värien vääristymistä.

   Tällä perusteella seuraavakin telkkarini tulee olemaan OLED sillä tekniikan hyvät puolet ja ylivertainen kuvanlaatu ylittävät selvästi burn-in riskin. Harvaan ostokseen olen vielä kahden vuoden jälkeenkin yhtä tyytyväinen kuin LG C8:iin! Ainoa harmituksen aihe on kohta ilmestyvän Playstation 5:sen vuoksi HDMI 2.1 -tuen puute mikä löytyy C9 ja sitä uudemmista malleista.

    
   1. Netflix logo palaa todella helposti kiinni. Katso punaisella taustalla. Näin kävi minulla. TV 3v vanha.

     
    1. Harmillista kuulla, Pexi! Olen itse katsellut aina määräajoin noita testikuvia ja itselläni ei ole palanut ruutuun vähän yli kahdessa vuodessa vielä mitään. Tällä kokemuksella olen ainakin itse hyvin luottavainen että ongelma on harvinainen ja kaiketi pitkälti estettävissä kaikilla näytönsäästö ominaisuuksilla, jotka itselläni ovat aina päällä.

     Sinäänsä ihmeellinen juttu, kun Netflixin logohan näkyy pitkiä aikoja vain harvoissa paikoissa toisin kuin televisiokanavien logot, jotka möllöttävät aina samalla paikalla.

      
 2. Onpa nuo näytöt nykyään litteitä ja isoja! Itsellä ei ole ollut televisiota vuosiin, mutta nyt olen hieman miettinyt pitäisikö hankkia jonkunlainen led screen. Siitä olisi parempi katsella netflixiä kuin läppärin näytöltä.

   
 3. Harkitsen OLEDin hankintaa, viime vuoden malleja saisi nyt suht edullisesti. Kanavalogojen kiinnipalaminen ei minua oikeastaan huoleta, kotimaisilla kanavilla ne ovat melko himmeitä. Mutta miten lienee Ylen aamu-tv:n kello? Itselläni on usein tv päällä koko aamulähetyksen ajan ja kellohan on koko ajan ruudulla.

   
  1. Terve Hannu,

   Kahden ja puolen vuoden kokemuksella olisin itse asian suhteen täysin huoleton, enkä odottaisi mitään ongelmia. Pidä vain kaikki ruudunvirkistystoiminnot päällä, eikä ongelmia pitäisi tulla pitkilläkään rupeamilla. Pelisessioiden aikana ruudulla on usein erilaisia staattisia elementtejä tuntien ajan, enkä ole huomannut näiden minkäänlaista hetkellistä tai pysyvää kiinnipalamista. Täällä Kanadassa kaikki televisiokanavat ovat mainoskatkoilla höystettyjä, joten kanavalogot sekä kellot puuttuvat kuvasta hetken aikaa joka 10 minuutin välein, mikä myös auttaa asiaa.

   Erinomainen rtings.com sivusto on suorittanut pitkäaikaista ja sangen äärimmäistä testausta asian suhteen ja siitä kannattaa lukea täältä: https://www.rtings.com/tv/learn/real-life-oled-burn-in-test

    

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.