Black Friday

Torstaina oli amerikkalaisten vuoro viettää kiitospäivää, jota vietettiin täällä Kanadassa jo aiemmin lokakuussa. Tästä huolimatta myös meidän työpaikan ruokalassa tarjoiltiin torstaina kalkkunaa erilaisilla täytteillä, sillä kukapa ei rakastaisi viettää Thanksgiving Dayta kahdesti vuodessa! Kanadalaisesta näkökulmasta amerikkalaista kiitospäivää kiinnostavampi juhla on kuitenkin heti seuraavana päivänä vietettävä ostoshullun taivas ”musta perjantai” eli Black Friday.


💡 Tämä kirjoitus on julkaistu alunperin vuonna 2012 ja päivitetty marraskuussa 2019.

Black Friday on epävirallinen juhlapäivä, jonka suurin osa amerikkalaisista kuitenkin saa tai ottaa vapaaksi. Päivän katsotaan aloittavan joulunajan ostoshulinan ja vuodesta 2005 lähtien Black Friday onkin ollut koko vuoden merkittävin ostospäivä Pohjois-Amerikassa. Sen vilkkauden väitetään jopa ennustavan joulumyynnin onnistumista, tosin tilastot eivät kuitenkaan tue tätä väittämää. Kyseessä on silti vuoden odotetuimmasta yksittäisestä päivästä kuluttajavetoisilla Yhdysvaltain vähittäismyyntimarkkinoilla ja sillä on siten huomattavaa kansantaloudellista merkitystä.

Black Fridayn nimen alkuperälle on monta tarinaa, mutta yksi yleisimmin tunnettu juontaa juurensa vuoden 1961 Philadelphiaan. Siellä paikallinen poliisilaitos alkoi käyttämään nimeä kuvaamaan tätä ruuhkaista ja liikenneonnettomuuksien täyttämää päivää, mikä juurtui käsitteeksi paikalliseen mediaan. Hiljalleen nimi levisi muuallekin kuvaamaan tuon perjantain hullunmyllyä ja 90-lukuun mennessä termi oli jo käytössä maanlaajuisesti.

Toinen versio nimen merkityksestä on sen tarkoittavan päivää jolloin liikkeet ovat vihdoinkin ”in the black” eli tilinpitomielessä plussalla. Tämä pitää varmaan paikkansa joidenkin liikkeiden kohdalla, muttei liene sentään mikään maanlaajuinen fakta. 💡

Pitkälle viikonlopulle osuva Black Friday on monille yksinkertaisesti kätevä hetki aloittaa jouluostokset, mutta huomattavat alennukset saavat ihmismassat liikkeelle juuri perjantaina. Suurten kauppaketjujen eteen alkaa yleensä kertyä jonoja jo yöllä ja monet liikkeet avaavatkin ovensa joko keskiyöllä tai viimeistään aamuyöllä. Viime vuosina on myös yleistynyt tapa avata ovet jo kiitospäivän iltana ja ulottaa ainakin osan tarjouksista koko viikkoon, mikä on saanut osakseen vastustusta monien liikkeiden työntekijöiltä. Tämän vuoksi kiitospäivän torstaita kutsutaan joskus myös nimellä Gray Thursday eli ”harmaa torstai”, ikään kuin mustaa perjantaita ennakoiden.

Black Friday pilapiirros

Amerikassa kun ollaan, on materian palvonta tärkeää ja niinpä Black Fridayn ostosryntäyksissä onkin nähty jopa kuolemantapauksia, kun ihmislaumat ovat talloneet alleen myyjiä ja kanssaihmisiä. Tarjoustuotteista on tapellaan vuosittain monin paikoin ja juuri tämän hulluuden vuoksi media on kiinnostunut päivän raportoinnista. Tämä myös edesauttaa hulluuden promoamisessa, ihmisten kuvitellessa missaavansa jotain jättäessään jonot väliin. Hullua meininkiä, johon ei tule itse lähdettyä koskaan mukaan mistään hinnasta.

Vaikka Black Friday onkin saanut alkunsa Yhdysvalloissa, on sen perässä vaellettu rajan toiselle puolelle täältä Kanadastakin jo vuosia. Viime aikoina myös täkäläiset kauppiaat ovat havahtuneet markkinoimaan tarjouksiaan, estääkseen asiakkaiden valumisen rajan toiselle puolen. Varsinkin tänä vuonna on nähty kova mainoskampanja mediassa, jossa paikalliset liikkeet yrittävät saada kanadalaiset pysymään kotimaassaan, mihin on vaikuttanut merkittävästi kesällä nousseet tuontirajoitukset.

Black Fridayn tarjouksia on mainostettu suureen ääneen jo muutaman viikon ajan, mutta siitä huolimatta se ei saanut meitä liikkeelle. Katselin kyllä esimerkiksi verkkokauppa Amazonin tarjouksia, jossa oli joukossa kiintoisia alennettuja hintoja, mutta ainakin vielä olen pidättäytynyt ostoksista. Jos ostoshulluuteen haluaakin ottaa osaa, lienee kätevin ja turvallisin tapa nettikauppojen välityksellä, josta tuotteet saa monesti aivan samaan hintaan ilman yöllä tapahtuvaa jonotusta ja riskiä ihmislaumojen ruhjomaksi joutumisesta. 💡

(Yhteensä 1 507 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

4 vastausta artikkeliin “Black Friday”

 1. No kaupoilla tuli sitten kuitenkin tänään käytyä, muttei niinkään Black Fridayn houkuttelemana, vaan huomiseksi luvatun aurinkoisen talvipäivän. Kävimme nimittäin ostamassa itsellemme vuosien pohdinnan jälkeen laskettelumonot sekä kypärät, jotka on tarkoitus viedä huomenna talven ensimmäisiin mäkiin. 😛

   
  1. Mitäpä on ostoslistalla huomenaamulla? Itse en jaksaisi jonottelemaan lähteä, mutta näyttäisipä tuolla etenkin Amerikan puolella olevan aikamoisia tarjouksia. Onneksi monet tarjoukset löytyvät myös netistä.

    
 2. Viimeisen puolentoista vuoden aikana voimakkaasti heikentynyt Kanadan dollari on tehnyt Kanadan puolella shoppailusta edullista amerikkalaisille aina siinä määrin, että paikallisissa uutisissa on jo enteilty amerikkalaisten ostoryntäyksestä tälle puolen rajaa. Kun USD:llä saa nyt 25% enemmän rajan pohjoispuolella, alkaa yhtälö kuulostamaan nopeasti houkuttelevalta.

  Ainakin se vaihtokurssi on melkein pysäyttänyt rajashoppailun Kanadasta Yhdysvaltoihin, mikä on hyvä asia Kanadan taloudelle. 💡

   

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.