Kanadan kallis internet

Internet on nykyään perushyödyke, jota ilman harva osaa enää elää. Netin katkokset ovat nykyisin harvinaisia ja nopeudet sillä tasolla, että harva käyttö edes vaatii nykyistä nopeampaa yhteyttä. Nopeuksien kasvu on ollut huimaa, kun muistelen omia ensimmäisiä internet-kokemuksiani 90-luvun puolivälissä ensimmäisten kotiyhteyksien ilmestyttyä. Ensimmäinen oma internet-yhteyteni oli legendaarinen 56 kilobitin modeemi, jonka hitautta ja epävakautta nykynuoret eivät voi edes aavistaa. 🙄

Nykyisin yhteysnopeuksissa puhutaan vähintäänkin kymmenistä megabiteistä sekunnissa, eikä gigabitin nopeuskaan ole enää täysin tavatonta. Harva kuitenkaan tarvitsee näin nopeita kuituliittymiä, kun raskain käyttö on yleensä Youtuben ja Netflixin katsomista, mihin riittää hyvien pakkausalgoritmien ansiosta sangen vaatimatonkin yhteys.

Suomi oli pitkään internet-yhteyksien edelläkävijämaa, vaikka maa onkin sittemmin jäänyt hieman Etelä-Korean ja muutaman muun Aasian maan jälkeen. Internet on kuitenkin Suomessa edelleen nopea ja yksi harvoja asioita, joka on oikeasti edullista. Ainakin Kanadaan verrattuna.

Kanadan merkittävät teleoperaattorit

Kanadassa nettimarkkinat jakautuvat Suomen tapaan muutaman suuren teleoperaattorin sekä paikallisten toimijoiden kesken. Vaikka suuria operaattoreita onkin useita, ei kilpailu toimi Kanadassa kovin hyvin, kuten ei myöskään lentoliikenteessä. Kanadassa internet onkin yllättävän kallis, minkä vuoksi ihmiset tyytyvätkin usein hitaampiin liittymiin.

Oma palveluntarjoajamme on Vancouverin keskustassa pääpaikkaansa pitävä Telus, joka on yksi Kanadan suurista teleoperaattoreista (muut ovat Shaw, Bell ja Rogers). Teluksen hitain laajakaistaliittymä on 15/1Mbps, joka maksaa tätä kirjoittaessa 49€ kuukaudessa, kaikkein nopeimman 150/150Mbps kuitunetin maksaessa 58€. Tämä kertoo täkäläisen hinnoittelun hölmöydestä, kun kymmenen kertaa hitaampi netti maksaa melkein saman verran kuin kaikkein nopein versio. Mobiilinetin puolella kännykkäliittymän hinta datapaketilla alkaa 55 eurosta kuukaudessa. 😕

Hieman halvempia hintoja tarjoaa Novus, jonka hitain 35/10Mbps yhteys maksaa 27€ kuukaudessa ja nopein gigabitin netti 93€. Edullinen on myös suosittu TekSavvy, mutta heillä modeemivuokra nostaa kokonaishintaa. Kaikkein parhaimman tarjouksen Vancouverin alueella tarjoaa kuitenkin pieni ja vielä sangen tuntematon Urbanfibre, jonka gigabitin supernetti maksaa vain 54€ kuukaudessa. Väliaikaiseen asuntoomme yhteyden olisi saanut aivan loppuvaiheessa neuvoteltuun pysyvään tarjoushintaan 34€/kk, mikä on uskomaton tarjous. 💡

Urbanfibre on halpa, jos sen vain saa

Urbanfibren alennettu hinta on Suomenkin pieksevä tarjous, mutta vain se yltää Suomea edullisemmaksi kaikkien muiden operaattoreiden ollessa huomattavasti kalliimpia. Suurten operaattoreiden hinnoissa ero laajakaistoissa on Suomen eduksi noin puolitoistakertainen ja mobiilinetin kohdalla jopa moninkertainen, mikä on melko merkittävä ero.

On harmi, että Novus ja Urbanfibre tarjoavat palvelujaan vain tiettyihin rakennuksiin, joista suurin osa satojen asuntojen suuria tornitaloja. Harmillisesti nykyinen asuintornimme ei satu kuulumaan ainakaan tällä hetkellä kummankaan listaan, joten olemme jatkossakin sidottuja Teluksen kalliiseen 150/150Mbps liittymään. Ilmankaan ei vain pärjää. 😐

(Yhteensä 1 174 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

3 vastausta artikkeliin “Kanadan kallis internet”

 1. Tämäpäs oli mielenkiintoista. Kesällä 2018 vietän kuusi viikkoa Kanadaa kierrellen ja jonkinlainen paikallinen mobiilidataliittymä varmaan kannattaisi matkalla olla.
  Onko jotain vinkkiä miten asiaa lähestyisi?

   
  1. Terve Timo,

   Tuossa tilanteessa paras ratkaisu saattaa olla paikallisen prepay-liittymän hankinta. Meillä on suomalainen tuttava, joka vierailee Vancouverissa toistuvasti pitkiä aikoja ja hän hankkii aina tänne saapuessaan uuden prepaid-liittymän datalla.

   Valitettavasti en tiedä niiden hinnoista, mutta niitä myydään kaikissa liikkeissä. Hauskaa matkaa!

    

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.