Metsäpalosavun saartamana

British Columbiassa eletään poikkeuksellisen kuivaa kesäkautta, minkä johdosta provinssin alueella roihuu valtoimenaan pitkälti toistasataa metsäpaloa. Huhtikuun jälkeen pelkästään British Columbian alueella on tilastoitu yhteensä 928 metsäpaloa, joista 146 roihuaa yhä edelleen. Erityisen hankala tilanne on keski-provinssin alueella lähellä Cache Creekiä, jossa roihuaa hallitsemattomasti toistakymmentä suurta paloa.

Lämmin ja kuiva kesä

Laajojen metsäpalojen tuhot ovat toistaiseksi jääneet sangen rajatuiksi verrattuna viime vuotiseen Fort McMurrayn katastrofiin, sillä metsäpalot ovat riehuneet sangen asumattomilla alueilla. Kuitenkin niistä aiheutuneet savuhaitat ovat olleet melkoiset ja koskettaneet todella laajoja alueita. Paikalleen jumahtanut korkeapaine on kietonut epäonnisia alueita paksuun savuun paikoin jopa viikkokausiksi.

Satamäärin tulipaloja ympäri provinssia

Vancouverista käsin suurimmat metsäpalot sijaitsevat noin 400 kilometrin päässä koillisessa, eikä niden olemassaoloa muistanut ennen viime viikon tiistaita, jolloin taivaalla alkoi näkyä savupilviä. Keskiviikkoaamuun mennessä savu laskeutui alas maanpinnalle ja se on piinannut metropolialuetta aina tähän aamuun saakka.

Ennätyksellisten kymmenen päivän ajan Vancouverin taivas oli niin harmaa, ettei vuoria näkynyt edes viereltä. Korkealta katsottaessa näkyvyys oli ollut ajoittain alle kilometrin verran ja savun on huomannut jopa maantasolla. Onneksi savu ei kuitenkaan ole ollut yhtä paksua kuin kesällä 2015, jolloin Sunshine Coastilla roihunneen metsäpalon savu kävi jo hengityksen päälle ja muutti Vancouverin kahden päivän ajaksi kiinalaisen suurkaupungin näköiseksi. Vaikka savua ei ole nyt suuremmin haistanutkaan, on se silti epäterveellistä pienhiukkasten vuoksi ja ilmanlaatu onkin ollut lukemassa 7/10 tarkoittaen ”epäterveellistä”.

Savun valtaama kaupunki

Paksu savuvaippa haittasi myös luonamme aina alkuviikkoon saakka olleiden vieraiden vierailua, sillä matkasimme viime viikonloppuna Hopen alueelle lähelle vuoria. Siellä savu oli vielä Burnabyäkin paksumpaa, mikä haittasi jo hieman ulkoilua. Onneksi sentään ensimmäisen vierailuviikon ajan taivas oli kauniin sininen ja esimerkiksi upea päivämme Whistlerissä oli suorastaan täydellinen.

Viikonloppu harmaassa vuoristossa

Vaikka Vancouverissa saatiinkin nyt pientä helpotusta ennätyspitkään savuverhoon, voi savu tehdä vielä paluun. Sääennusteessa ei nimittäin ole sateita luvassa ja näin suuret metsäpalot eivät sammu ennen kuin vasta noin kuukauden päästä saapuvien syyssateiden mukana. Siihen saakka tuhansilla palomiehillä riittää vielä runsaasti taisteltavaa sisämaan helteisessä kelissä.

(Yhteensä 190 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.