Metsäpalokauden huipentuma

Kesät ovat olleet täällä länsirannikolla viime vuosina rutikuivia, kun yleensä heinäkuusta syyskuun loppuun ulottuvalla kolmen kuukauden jaksolla saadaan sadetta ehkä muutaman kerran. Vaikka kuiva kausi onkin länsirannikolla sangen tyypillinen, on kesän metsäpaloista muodostunut viime vuosina erittäin vakavia ja paksusta kaiken sisäänsä kietovasta savusta on tullut ongelma rannikko-osavaltioiden alueella.

Rutikuiva provinssi

Vaikka meillä täällä kaupungissa itse liekit eivät uhkaakaan (tosin joskus näinkin voi olla), muodostaa sadoista metsäpaloista syntyvät savu merkittävän terveysongelman miljoonille ihmisille. Alkukesästä suurimmat metsäpalot roihusivat etelässä Kalifornian alueella jopa aivan kaupunkien tuntumassa, mutta sangen kostea kesäkuu piti liekit kurissa täällä rajan pohjoispuolella. Tilanne kuitenkin muuttui metsien kuivuttua elokuun alkuun mennessä ja tällä hetkellä pelkästään British Columbian alueella roihuaa yli 550 metsäpaloa. Satoja paloja roihuaa myös rajan eteläpuolella kaikissa luoteiskulman osavaltioissa. 💡

Savu verhoaa koko länsirannikkoa

Vancouver säästyi suurilta savupilviltä aina viime viikon loppuun saakka, jolloin tuulet puhalsivat paksun savun metropolin ylle. Ongelma ei ole kuitenkaan vain Vancouverin vaan savua on tuhansien kilometrin matkalla ja Suomesta kotiin lentäessämme emme nähneet ainuttakaan Kalliovuorten huippua tasaiselta savuvaipalta, vaikka nämä kohoavatkin jopa 3500 metrin korkeuteen. Dramaattiset savupilvet näkyvät myös hyvin palontorjuntaa tekevän lentokoneen kuvaamalta videolta.

Ilmanlaatu Vancouverissa on vaihdellut koko viikon tunnista toiseen, päivien ollessa harmaita. Tänään maanantaina tilanne kuitenkin kehkeytyi poikkeuksellisen pahaksi, kun sankka savu heitti pienhiukkasmittarit yli asteikon. Tilanne parani jälleen iltaa kohden, mutta savun on voinut tänään haistaa kaikkialla minne menee ja aurinko on ollut vain oranssi täplä harmaalla taivaalla.

Aamun savusumu rikkoi hiukkasennätyksiä

Onneksemme asunnossamme on ilmastointi, joten ainakaan savusta ei tarvitse kärsiä +29 asteen helteessä kuten vuonna 2015. Luvassa on myös helpotusta, sillä ainakin tällä hetkellä ennusteet lupaavat sadejumalten paluuta jossain kapasiteetissa tulevana viikonloppuna. Suurimmat metsäpalot eivät kuitenkaan tule sammumaan ennen syksyn varsinaista sadekautta ja sitkeimmät voivat palaa aina lumen tuloon saakka. Siihen asti onkin vain kärvisteltävä. 😕

Illan taivas oli värikäs

(Yhteensä 319 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.