Runsassateinen tammikuu

Vuosi 2019 jäi Vancouverissa mittaushistoriaan poikkeuksellisen aurinkoisena, vaikka vuosi itsessään olikin lämpötiloiltaan vain aavistuksen normaalia lämpimämpi. Aurinkoisia kelejä riittikin aina alkutalveen asti ja tyypilliset rankat syyssateet loistivat poissaolollaan. Joulukuussa alkoi vaikuttaa jo siltä, että tulossa voisi olla huono laskettelutalvi kun edes Whistlerissä ei ollut lunta juuri ollenkaan.

Kaatosateita tropiikista

Kaikki muuttui kuitenkin tyystin heti vuodenvaihteen jälkeen, kun taivaalta alkoi tulla vettä ennätystahtiin. Sade tuli tyypilliseen tapaan alhaalla kaupungissa vetenä ja vuorilla lumena, mutta tammikuun toisella viikolla koko läntistä Kanadaan kurittanut hyisen arktinen ilmamassa puraisi myös Vancouveria. Tuolloin lämpötilat putosivat Vancouverissakin -10 asteen tienoille usean päivän ajaksi, mikä ei ole paljon mitään kun samaan aikaan Edmontonissa hytistiin -37 asteen pakkasissa ja Yukonin pikkykylissä mitattiin jopa -48 asteen superpakkasissa.

Talven ensimmäinen lumipäivä

Lunta tuli reippaasti

Kylmä kausi oli kuitenkin omiaan tuomaan maahan lunta nyt jo kolmantena talvena perätysten. Lunta kertyi Vancouverissa maahan kymmenisen senttiä ja täällä hieman korkeammalla Burnabyssä kinokset olivat parhaimmillaan jopa 30 senttimetrin korkuiset. Erityisen paha päivä oli tammikuun 15. jolloin taukoamaton lumisade pysäytti täysin koko SkyTrainin, junien ovien jäädyttyä kiinni. Laitureilla kuulutettiinkin ihmisiä palaamaan koteihinsa ja välttämään kaikkea välttämätöntä liikkumista päivän aikana. Bussit olivat jumissa kaikkialla ja sadattuhannet ihmiset jättivät saapumasta töihin lumikaaoksen keskellä.


Lumimyräkkää kodin lähistöllä

Sivukaduilla ei ilman talvirenkaita pärjäisi


Hankia Burnabyssä

Sekä lähivuorilla että Whistlerissä nähtiin tuolla viikolla mielettömän hyviä laskettelukelejä, kun lunta tuli useana päivänä puolesta metristä jopa metriin asti. Tammikuun aikana Whistlerissä satoi yli 5 metriä lunta ja aina yhtä käsittämättömällä Mount Bakerilla saatiin kuukaudessa peräti 7,5 metriä lunta! Kyseisillä laskettelukeskuksilla onkin menossa loistava laskettelukausi, mitä ei olisi vielä puolitoista kuukautta sitten uskonut.

Lumipyry Cypress Mountainilla

Pahimman myräkkäviikonlopun aikana ruuhkat laskettelukeskuksilla olivatkin pahat, kaikkien yrittäessä päästä paikalle. Se ei ollut kuitenkaan helppoa, sillä esimerkiksi kuuluisa Sea-to-Sky-Highway oli lumen peittämä Horseshoe Baysta eteenpäin ja liikenne kohti vuoria oli huonon ajokelin vuoksi tukkoisaa. Kelien rohkaisemana varasimmekin viime viikonlopulle yön Squamishista, josta käsin kävimme laskettelemassa Whistlerissä viikonlopun kahtena peräkkäisenä päivänä ja hauskaa oli!

Mukava laskettelupäivä


Whistlerissä kelpasi lasketella

Tilastojen perusteella tammikuu olikin koko mittaushistorian neljänneksi sateisin ja sadetta saatiin kaikkina paitsi yhtenä päivänä, yhteensä 256,6 millimetriä. Vuodelta 2006 oleva ennätys jäi vain 27 millimetrin päähän, mikä ei aivan toteutunut kuun viimeisen päivän kun kaupunkia kuritti viimeisin Pineapple Expressin rankkasade. Sadetta mitattiin perjantain aikana vuorten läheisyydessä vuorokaudessa 140 millimetriä ja Vancouverinsaaren länsirannikon mittausaseman mittaus kertoi jopa 370 millimetrin sademääristä – vuorokaudessa!

Ravintolailta Squamishissa

Herkullinen illallinen

Kiintoisana vastakohtana helmikuun ensimmäinen päivä oli kauniin aurinkoinen, kuin pienenä breikkinä ennen ensi viikon kylmempää säätä, jolloin Vancouverissa on mahdollisuus lumeen heti keskiviikon tietämillä. Talvi pitää siis edelleen Länsi-Kanadaa tiukasti otteessaan, mikä on ainakin näin laskettelijan näkökulmasta pelkästään hyvä asia.

(Yhteensä 230 lukukertaa, 1 lukijaa tänään)
 

2 vastausta artikkeliin “Runsassateinen tammikuu”

  1. Lunta on ikävä, täällä Etelä-Suomessa sitä ei ole ollut koko talvena ja kolmannes talvista tulee kuulemma jatkossa olemaan lumettomia. 🙁 Hienoja kuvia vuorilta!

     
    1. Kiitos kommentista, Annie. Kyllähän lumi on mukava näky ja Suomessa oli jouluna käydessäkin lähes lumetonta. Toivottavasti sinne etelään saataisiin vielä hitunen lunta ennen varsinaista kevään alkua.

       

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.